$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: כשהאבטלה צומחת, האלימות פורחת

כשמעל 50% מצעירי עזה מובטלים והשכר היומי צונח, מה הפלא שהתקריות הביטחוניות בעלייה

דני רובינשטיין 08:3530.12.13

קשר ישיר וברור בין המצב הכלכלי בשטחים ובין רמת האלימות והתקריות בין ישראלים לפלסטינים מעולם לא הוכח.

 

האינתיפאדה הראשונה פרצה ב־1987 על רקע מיתון כלכלי בגדה ובעזה, אך האינתיפאדה השנייה, לעומת זאת, פרצה ב־2000 דווקא בתקופה שבה הסתמן שיפור כלכלי בשטחים.

 

כעת קברניטי הכלכלה הפלסטינית עוקבים בדאגה אחר נתוני האבטלה בגדה ובעזה. מהפרסום האחרון של קרן פורטלנד, לחודש דצמבר 2013, עולה שבשליש השלישי של השנה חלה עלייה של 3% באבטלה לעומת השליש השני, ושיעורה עומד כעת על 23.7%. האבטלה חמורה במיוחד אצל צעירים בגילי 15–29, ושיעורה בקרבם מגיע כיום ל־%31.2 בגדה ול־%50.4 בעזה. דו"ח קרן פורטלנד מדגיש את הירידה התלולה שחלה בשכר היומי במיוחד בעזה, שם הוא ירד השנה מ־64.3 שקל ליום בממוצע ל־59.3 שקל, בעוד בגדה הוא עומד על 88.3 שקל.

 

מפגינים סמוך לגדר הגבול עם עזה בסוף השבוע. צה"ל יורה גז מדמיע מפגינים סמוך לגדר הגבול עם עזה בסוף השבוע. צה"ל יורה גז מדמיע צילום: אמיר כהן, רויטרס

 

מפגינים או מתפרנסים

 

מעניין להשוות נתונים אלה לשכר היומי שמרוויח פלסטיני שעובד בישראל או בהתנחלויות, המגיע ל־178.9 שקל, כלומר פי שלושה משכר הפועל בעזה וכמעט כפול משכרו בגדה. מה שאפשר ללמוד מנתונים אלה הוא ראשית כל, שהמצב בעזה חמור במיוחד, וייתכן בהחלט שיש לכך קשר ישיר לריבוי התקריות האחרונות בגבול הדרום. ההידרדרות בעזה החלה לפני כעשרה ימים, כשכמה צעירים מהעיירה בית חנון התקרבו לגדר הגבול ואחד מהם, עודה חמד בן ה־27, נורה למוות בידי צה"ל. דוברים ישראלים הסבירו שהצעירים ניסו לפגוע בגדר, ואילו הגרסה הפלסטינית היתה שבבית חנון הצעירים הללו ידועים כמי שמתפרנסים מליקוט שאריות ברזל ופלסטיק סמוך לגדר, אף שבגזרה זו אוסר צה"ל להתקרב למרחק של כ־100 מטר ממנה. מדובר בשטח חקלאי שיש בו גם ערימות פסולת, ויש שמנסים להתקרב לגדר כדי להתפרנס, להפגין או לפגוע בגדר ובישראלים כפי שהיה בשבוע שעבר, כאשר הישראלי סאלח אבו לטיף נורה למוות כשביצע עבודות תחזוקה.

 

שום גדרות לא יעזרו

 

בגדה כמה מהתקריות הביטחוניות האחרונות אירעו על רקע כניסת עשרות אלפי פלסטינים — שאת מספרם המדויק קשה לקבוע, אך על פי הערכות הוא מגיע לכ־50 אלף ביום — לעבוד בישראל ללא היתר ביטחוני. לכאורה, אפשר היה לבנות גדרות הפרדה בין הגדה וישראל, כמו אלה שחוסמות לחלוטין את המעבר בעזה, אבל זה בלתי אפשרי משום שבגדה מתגוררים כ־350 אלף ישראלים שרבים מתוכם נכנסים ויוצאים מדי יום במעברים השונים. כשקיימים מעברים כאלה וכשבישראל מרוויחים כפול מבגדה — שום גדרות לא יעזרו. ניתן לקבוע, אם כך, שהאבטלה הפלסטינית אולי לא יוצרת את התקריות הביטחוניות, אבל היא בוודאי מגבירה אותן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x