"הסכם היסטורי": תעלת הימים יוצאת לדרך
ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית יחתמו היום על הסכם להנחת צינור שיזרים מים לים המלח מים סוף. הצדדים יחלקו במים ממתקני התפלה חדשים
בטקס שיתקיים היום (ב') במטה הבנק העולמי בוושינגטון יחתמו ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית על הסכם להנחת "תעלת הימים" בגרסתה המעודכנת - צינור מים מים סוף לים המלח. כך חושף הבוקר העיתונאי נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות".
כ-100 מיליון מ"ק לשנה יוזרמו צפונה, ואמורים לתרום להאטת תהליך ההתייבשות של ים המלח. במסגרת ההסכם גם יוקם מפעל להתפלת מים בעקבה, וישראל, ירדן והרשות יחלקו ביניהן מיליוני מ"ק של מים מהמתקן הזה ומהצפון.
על ההסכם יחתום השר לשיתוף פעולה אזורי ושר התשתיות, סילבן שלום, לצד שרי המים של ירדן ושל הפלסטינים. "מדובר במהלך היסטורי שמגשים חלום של שנים ארוכות", אמר אתמול השר שלום.
על פי ההסכם יישאבו מים סוף כ-200 מיליון מ"ק משנה. כ-80 מיליון מ"ק יותפלו במתקן שיוקם בעקבה, וישראל תקבל מתוכם 50-30 מ"ק לטובת אילת והערבה. הירדנים יקבלו 30 מיליון מ"ק לצורכיהם בדרום, ועוד 50 מיליון מ"ק מים שפירים בצפון, מהכנרת.
הפלסטינים ביקשו לקבל במסגרת התוכנית מאחז בצפון ים המלח, באזור עין פשחה, אבל ישראל סירבה. על פי ההסכם הם יקבלו 30 מיליון מ"ק ממי הכנרת - מים מותפלים או שפירים במחיר הייצור, שישפרו את אספקת המים לתושבי הגדה.
הצינור יונח כולו בשטח ירדן, ובכך ידלגו הצדדים על התנגדויות משפטיות של גופים ירוקים בישראל. אם לא יהיו עיכובים, המפעל יושלם תוך ארבע-חמש שנים.