$
בארץ

היצואנים הגדולים סובלים מרבעון חמישי ברציפות של ירידה במכירות

ברבעון השלישי של 2013 הסתכם היצוא ב-3.3 מיליארד דולר, ירידה של 17.8% לעומת הרבעון השני של השנה. מדובר בירידה חדה עוד יותר, של כ-24%, כאשר בוחנים את הנתונים לעומת הרבעון המקביל

גיל קליאן 13:5317.11.13
מצבם של היצואנים הגדולים, המרכזים נתח מכריע מהיקף היצוא הישראלי כולו – ממשיך להידרדר. מנתונים של משרד הכלכלה שפורסמו היום עולה כי הרבעון השלישי של 2013 היה הרבעון החמישי ברציפות בו יצואנים גדולים (המעסיקים מעל 1,000 עובדים) רושמים ירידה בהיקף היצוא שלהם. היצואנים הגדולים ייצאו ברבעון השלישי של 2013 בהיקף של 3.3 מיליארד דולר, ירידה של 17.8% לעומת היקף היצוא שלהם ברבעון השני של 2013. מדובר בירידה חדה עוד יותר, של כ-24%, כאשר בוחנים את הנתונים לעומת הרבעון המקביל.

מטענים מיועדים ליצוא (ארכיון). ברבעון השלישי ירד היצוא ב-14.8% לעומת הרבעון הקודם מטענים מיועדים ליצוא (ארכיון). ברבעון השלישי ירד היצוא ב-14.8% לעומת הרבעון הקודם צילום|: SHUTEERSTOCK

 

הנתונים שפורסמו היום היו מדד 100 היצואנים הגדולים של משרד הכלכלה, כאשר היצואנים שמעסיקים מעל 1,000 עובדים מהווים כמחצית מההיקף הכספי של היצוא הנובע מפעילות 100 היצואנים הגדולים. כאשר מסתכלים על הקבוצה כולה עולה כי ברבעון השלישי ירד היצוא ב-14.8% לעומת הרבעון הקודם, וב-6.4% לעומת הרבעון המקביל.

 

הסיבות לירידה הן המשך ירידת הדולר מול השקל (השער הממוצע של הדולר ירד ב-1.4% ברבעון השלישי לעומת הרבעון השני), ירידה ביצוא כימיקלים בחקלאות, ענף המכיל בעיקר את תוצאות כיל שסבלה מירידת מחירי האשלג, וכן ירידה בתחום הכימיה וזיקוק הנפט.

 

היצוא נחלש בכל הטריטוריות הנמדדות – אירופה, ארה"ב ואסיה. במשרד הכלכלה שמו לעצמם למטרה לגוון את מדינות היעד של היצוא הישראלי על מנת להפוך את החברות לפגיעות פחות למשברים כלכליים במערב ולחבר את החברות הישראליות עם הכלכלות הצומחות של העולם – אך נכון לעכשיו הנתונים מראים כי אין הצלחה במשימה זו. מדד היצוא למדינות היעד שהוגדרו על ידי משרד הכלכלה (ברזיל, הודו, וייטנאם, מקסיקו, סין, קוריאה ורוסיה) חזר שנתיים לאחור, והציג ירידה של 24.6% לעומת הרבעון הקודם.

 

ליצוא הישראלי בעיות מבניות רבות – החל מריכוז מרבית היצוא במספר קטן של חברות, דרך הקצאות נמוכות של ערבויות לביטוח אשראי, חוזק המטבע והתמקדות בתעשיות כמו תעשיות ביטחוניות שכעת סובלות מקיצוצים נרחבים בהוצאה הציבורית ברחבי העולם. במקביל, התעשייה המסורתית בישראל סובלת מתחרות אגרסיבית שרק הולכת ומחמירה משווקים כמו טורקיה, צפון אפריקה, הודו וסין. במקרה של השוק הסיני, ההתפתחות המתמדת של היצרנים הסינים וצבירת הלגיטימציה שלהם בעולם כמו גם הפנמת שיטות עבודה מקובלות יותר בסין, מביאה לכך שגם תעשיות כמו חשמל, פלסטיקה או ייצור מכונות, תעשיות שבעבר נרתעו מהסתמכות על הייצור הסיני ורכשו מוצרים במדינות "יקרות" יותר כמו ישראל, מתחילות יותר ויותר לגלות את יתרונות עלויות היצור הנמוכות במזרח. כל הגורמים האלה גורמים ליצואנים להיות פסימיים לגבי העתיד בטווח הקרוב, ובמכון היצוא מעריכים כי 2013 תסתיים עם קיפאון ביצוא ואף ירידה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x