$
דעות

שכר ההתמדה

סדרת הכתבות "מפרקים קופה" של ענת רואה קצרה ניצחון עיתונאי חשוב

אמיר זיו 07:0505.11.13
בשנתיים האחרונות עקב "כלכליסט" אחר שכר הטרחה האסטרונומי שגובים עורכי דין שמונו למפרקי חברות שקרסו. ברוב המקרים מדובר בחבורה מצומצמת של פרקליטים בכירים, כמעט רשימה סגורה, שחבריה קיבלו לידיהם את מרבית תיקי הפירוק הגדולים והנחשקים - מהמשביר לצרכן, דרך אגרקסקו ועד חפציבה. כמעט בכל המקרים, עוד בטרם הושלמו הליכי הפירוק וחלוקת הקופה המדולדלת לנושי החברות, הגישו המפרקים לבית המשפט בקשות לשלם להם מיליוני שקלים כשכר טרחה. כמעט תמיד, בית המשפט אישר אותן באופן אוטומטי.

 

העיוות זעק לעין: רק חודשים ספורים לפני תחילת המעקב ב"כלכליסט", מאות אלפי ישראלים מילאו את הרחובות בקריאה לשינוי סדר העדיפויות ולצמצום הפערים בחברה, ולפתע התגלה בור שומן שאיש למעשה לא היה מעוניין לפקח עליו, והוא נחפר דווקא במרכזו של שטח ההריסות שבו שימשו בערבוביה חברות שקרסו, עובדים שפוטרו ונושים שאיבדו את כספם.

 

עו"ד ליפא מאיר (מימין), עו"ד יצחק מולכו ועו"ד שלמה נס. התגלה בור שומן שאיש למעשה לא היה מעוניין לפקח עליו, והוא נחפר דווקא במרכזו של שטח הריסות עו"ד ליפא מאיר (מימין), עו"ד יצחק מולכו ועו"ד שלמה נס. התגלה בור שומן שאיש למעשה לא היה מעוניין לפקח עליו, והוא נחפר דווקא במרכזו של שטח הריסות צילום: עמית שעל, אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

חדלונה של המערכת שאפשרה לשיטה לפעול

 

זה היה הזמן שבו ענת רואה, כתבת המשפט של "כלכליסט", החלה לפרסם את סדרת הכתבות "מפרקים קופה". פעם אחר פעם צללה רואה אל תיקי הפירוק הסבוכים שהטיפול בהם התארך לחודשים ולעתים לשנים ארוכות, והצליחה לחשוף את שכר הטרחה האסטרונומי שמשכו עורכי הדין, רואי החשבון והיועצים למיניהם: מיליוני שקלים, גם במקרים שבהם הנושים של החברות נאלצו להסתפק בפירורים, אם בכלל.

 

אבל יותר מכך, רואה חשפה למעשה את חדלונה של המערכת שאפשרה לשיטה לפעול: ההתבססות היצירתית של עורכי הדין על הסעיף המתאים בתקנות שכר הטרחה שיאפשר להם שכר מקסימלי; אדישותו המתמשכת של כונס הנכסים הרשמי, חרף העובדה שחוות דעתו נדרשת לבית המשפט לפני פסיקת שכר הטרחה; והאישור האוטומטי כמעט של השכר על ידי בית המשפט בכל פעם שהונחה בקשה בפניו, לא משנה מה גובהה.

 

הפרסום היה אפקטיבי, אך הדרך עוד ארוכה

 

מיותר לציין שפרסומה של כל כתבה כזו דרש התמודדות עם מערכת לחצים לא פשוטה. מנגד עמדו משרדי עורכי דין גדולים ועשירים, שהפרסום איים על יכולתם להמשיך לגרוף את השמנת בקלות שהורגלו לה. עשרות מכתבי איום בתביעה נחתו במערכת במהלך שנתיים אלו, חלקם טרם פרסום הכתבות, חלקם אחריו. גם תביעה אחת בגובה כ־3 מיליון שקל הוגשה - והוסרה בתוך זמן קצר. אף אחד מעורכי הדין לא מצא עילה - ואפשר להאמין שהם חיפשו היטב - פשוט משום שהפרסומים של רואה (ובהמשך הצטרף אליה תומר גנון) אולי לא היו נעימים, אבל מדויקים להפליא.

 

כעת מתברר שהיה פרי לעמל זה: משרד המשפטים מקדם שינוי חקיקה לביטול תקנה 8א לתקנות שכר הטרחה, הסעיף העיקרי שאפשר את חגיגות שכר הטרחה בתיקי הפירוק. עוד ארוכה הדרך לתיקון זה, אבל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט כבר הנחה את הכנ"ר ליישם לאלתר את העמדה החדשה של משרד המשפטים. כעת נשאר רק לקוות שגם שופטי בית המשפט יבינו שמדובר בעיוות שדינו להסתיים. בעניין זה ייתכן שחילופי הגברי במחוזי בתל אביב ופרישתה של השופטת ורדה אלשיך, שטיפלה ברוב תיקי הפירוק בשנים האחרונות, יאפשרו את שינוי הגישה הרווחת.

 

הדרך לתיקון עוד ארוכה ולמקדמיו נכונו עוד מאבקים רבים ומרים, אבל הצעד הראשון נעשה. גורם בכיר במשרד המשפטים אישר לנו שהוא נעשה במידה רבה הודות לפרסומים העקביים ב"כלכליסט". אם יורשה לנו - מהזווית הצרה שלנו - זהו רגע של שמחה על תיקון קטן בעולם. נמשיך לעקוב, אבל גם אפשר כבר להמשיך הלאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x