$
משפט

טענות הדדיות לאי־סדרים, עבירות ומינוי מקורבים בשומרון

דו"ח ביקורת פנימי חריף של החברה המרכזית לפיתוח השומרון חושף שורה של טענות חמורות נגד התנהלות החברה והמנכ"ל לשעבר חיים בן שושן, שמצדו טוען: על רקע חשיפת שחיתויות על ידיי, יצאו גורמים שונים במתקפה זדונית ושקרית נגדי

זוהר שחר לוי ותומר גנון 08:0430.10.13

דו"ח ביקורת פנימי שהזמינה החברה המרכזית לפיתוח השומרון והוגש אתמול לבית המשפט במסגרת תביעה נגזרת נגד בעלי תפקידים בחברה, חושף טענות חמורות לביצוע עבירות פליליות בחברה, לאי־סדרים כספיים בהנהלה, למינוי מקורבים ול"פתח לכשלים ולשחיתות". תמונת המצב המדאיגה מצביעה לכאורה על ביצוע עבודות פרטיות על חשבון החברה, עבודות מול ספקים ללא הסכמים והוצאת כספים מופרזת תוך שימוש בחשבוניות כוזבות. הדו"ח הוכן על ידי רו"ח אסף כהן שמונה על ידי החברה לבחון התנהלות במספר פרויקטים - המרכזי שבהם הוא בניית אולם ספורט בכפר אורנים שבשומרון.

 

חשבוניות חשודות

 

דו"ח הביקורת הפנימי של רו"ח כהן סקר מספר אירועים יוצאי דופן הנוגעים לפרויקטים של החברה והעלה מסקנות חמורות, בהן ייצטרך לדון בקרוב בית המשפט. פרשה מרכזית בדו"ח היא מכרז בו זכתה החברה ב־2008 להקמת אולם ספורט בכפר אורנים בעלות של כ־2.2 מיליון שקל.

 

בנייה בשומרון בנייה בשומרון צילום: אלכס קולומויסקי

 

הפרויקט שאמור היה להניב רווח מובטח של כ־350 אלף שקל הוביל לבסוף לנזקים לחברה של למעלה מ־3.5 מיליון שקל, כך עולה מהדו"ח. לאחר זכייתה במכרז קיבלה החברה שלוש הצעות מקבלנים לביצוע הפרויקט עצמו. הקבלן הראשון שנבחר היה עמית ורדי מגני קדם שהציע שירות מ"גב אל גב" ובאוגוסט 2009 נמסר האתר לידיו לצורך תחילת עבודה.

 

מהר מאוד, למעשה ימים ספורים לאחר מכן, העביר המנכ"ל לשעבר חיים בן־שושן את העבודה מידיו של ורדי לידי חברה בשם אתלקו. למרות שהחברה "איננה קבלן רשום בתחום הבנייה", הוזרמו לה במהירות 600 אלף שקל שהוגדרו כ"מקדמה", וזאת "בהיעדר סמכות, ללא כל תמורה, בטחונות או עבודה". המנכ"ל הוציא צו התחלת עבודה על סך 2.1 מיליון שקל, אך בפועל העבודה והמקדמה הועברו לחברה נוספת, שמבן הנדסה, שקיבלה בסך הכל 1.7 מיליון שקל למרות שביצעה עבודה המוערכת רק בכ־500 אלף שקל.

 

במאי 2010 סולקה שמבן על ידי מזמינת העבודה, המועצה האזורית בנימין. לסילוק "החברה המקורבת" צורף דו"ח חריף וחמור, ועד לסילוקה, נטען, הורה המנכ"ל לשלם לה את הסכומים מבלי להגיש אפילו פעם אחת חשבונית. "ישנה מעורבות אישית של המנכ"ל",כתב רו"ח כהן במסקנותיו. "בכתיבת והוצאת אותו צו התחלת עבודה תמוהה דרך הבחירה באתלקו ועל בסיס מה נקבעה התאמתה לעבודה מסוג זה".

 

חלקים בדו"ח מתייחסים בפירוש לעבירות פליליות והזרמת כספי ציבור לגורמים פרטיים. כך למשל, חשבונית מפברואר 2011 שהגיעה לידיו של רו"ח כהן מחברה בשם כנען סנטר בע"מ, אחת מספקי החברה המרכזית לפיתוח השומרון, מציינת אספקה לרחוב ניצנה 1 באשקלון. בגוף החשבונית נכתב המשפט הבא: "מספר אתר 999999 לא אתרים אסור לגעת!!".

 

לפי הדו"ח של כהן, החשבונית הזו הגיעה לחשב החברה כשכתובת האספקה מחוקה ובמקומה נכתב בכתב יד "יד מרדכי". לפי הדו"ח, החשבונית הזו שימשה למעשה לצורך עבודות פרטיות שנעשו על ידי בן שושן דרך החברה ועל חשבונה. "חשבונית זו היא אינדיקציה התומכת בעדויות לגבי ניצול משאבי החברה לביצוע עבירות פליליות של עבודות פרטיות, שחובתי לדווח על קיומה", לשון הדו"ח.

 

הדו"ח מייחס עוד "חשד למעילה" לאור נתונים וחשבונות שכהן לא הצליח להסביר. מדובר בתקציב לפרויקט ביישוב עלומים להקמת 126 ממ"דים עבור משרד השיכון באמצעות חברת עמיגור בסכום של 9.8 מיליון שקל . לפי רו"ח כהן, שבדק את התקציב המתוכנן מול ביצועו בפועל, התברר כי היתה קפיצה של ממש בהוצאות, גידול של 50%, לכ־16.8 מיליון שקל. כך למשל ניכרת סטייה בולטת בתקציב רשתות הברזלף כשהצפי היה להוצאה של 442 אלף שקל ובפועל הוצאו 641 אלף שקל.

 

"הפער הבלתי מסובר בכמויות רשתות הברזל, לעומת הדיוק היחסי בכמויות של ברזל מכופף, שאינו סחיר, מעלה חשד של מעילה", כותב כהן. "גם בפרויקט זה ניכר חוסר הסמכויות והשליטה של ההנהלה".

 

הדו"ח קובע שהחשדות מתגברים לנוכח העובדה שמיליוני שקלים ירדו לטימיון בשל התנהלות תמוהה בפרוייקט שביצעה החברה בקיבוץ יד מרדכי. הקיבוץ חתם ב־2011 על חוזה לעבודות פיתוח של כ־3.6 מיליון שקל מול החברה, שמצדה חתם שלום מכלוף ש"אינו בעל זכות חתימה".

 

בחוזה החברה מעניקה לקיבוץ אשראי של 1.2 מיליון שקל לשנת 2012 ואשראי של 1.1 לתשלום ב־2013. על פי הדיווח של חשב החברה משה בן־ברוך, אין בידיו פירוט של חשבון הקיבוץ, דהיינו "אין בידיו הפרדה בין הוצאות בגין הפיתוח (עבור הקיבוץ) לבין הוצאות עבור פרויקטים נוספים".

 

"התנהלות זו היא פתח לאי־סדרים חמורים וחייבים לבדוק לעומק את כל ההתנהלות דלעיל, כולל סברה שנתונים אלה תומכים בעדויות לגבי כיסוי לביצוע עבודות פרטיות שלא כדין", נכתב בדו"ח.

 

בא כוחה של החברה המרכזית לפיתוח השומרון, עו"ד דורון פרידמן, מסר בתגובה: "הבקשה לאישור תביעה נגזרת והמסמכים המלאים עליהם היא נסמכת טרם הומצאו כדין לחברה. לפיכך תגובת החברה, ככל שתינתן מחוץ לכותלי ביהמ"ש, תתאפשר רק לאחר קבלת הבקשה ולימודה".

 

"בן שושן חשף שחיתויות"

 

הדו"ח נחשף כעת, למרות שהושלם והוגש בסוף 2012. בתגובה, העביר המנכ"ל לשעבר בן שושן מכתב מעורך דינו גיל חגי לדירקטריון החברה שמגלגל את טענות השחיתות לעבר גורמים אחרים בתוכה. עורך הדין דוחה בתוקף את הטענות בשם המנכ"ל ובשם מנהל מחלקת הבנייה שלום מכלוף, שביקורת רואה החשבון התייחסה בחומרה גם אליו. לדבריו השניים אחראים להישגים רבים, והם "הצעידו את החברה מהכיליון שעל ספו היתה בעקבות שרשרת פרוייקטים כושלים של קודמיהם בחברה".

 

לפי המכתב עוד לפני מינוי המנכ"ל נעשו "מעשים בלתי כשרים בחברה", ואילו בן שושן פעל דווקא לחשיפתם, "סירב לדרישות מקורבים לשים את ידם על כספי החברה". על רקע זה, דרש עורך הדין להגן עליו לפי חוק הגנה על חושפי שחיתויות.

 

לטענת עו"ד גיל, על רקע פעולת המנכ"ל לחשיפת שחיתויות, החלו גורמים שונים לפעול במטרה "להטיל רפש" ויזמו "מתקפה זדונית ושקרית" נגד המנכ"ל שמאחוריה "גורמים אינטרסנטיים, והכל במסווה של בדיקה עניינית". המכתב טוען כי הדו"ח הוא "עלילה ופרכה מוחלטת, שבינה למציאות אין דבר".

 

המכתב מתיייחס לטענות בעניין הפרוייקטים, וקובע כי "אין חולק כי החברה לא התקשרה עם אתלקו בהסכם, אתלקו לא שמשה כקבלן...וממילא החברה לא שילמה לה דבר...לפיכך לא ברורה הטענה כי לחברה זכות תביעה נזיקית". המנכ"ל מציין שגרשון מסיקה, יו"ר הדירקטוריון, חתום אף הוא כל ההמחאות לשמבן וממילא לא ברורה טענת חוסר הסמכות, ו"ברור כי לחברה לא נגרם כל נזק מההתקשרות". לדבריו, יו"ר המועצה אישר גם את התקשורת עם קיבוץ יד מרדכי. "העובדה כי חברה הפסידה או הרוויחה בפרוייקט מסויים, אין בה כדי להעיד כי החברה כשלה, ובוודאי לא כדי להעיד למעשים לא כשרים ולא תקינים. מדובר בטענות ללא כל בסיס וללא כל אסמכתא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x