$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

מינרלים קטלניים

חברות הנסחרות בבורסות ארה"ב יצטרכו לדווח עד סוף מאי 2014 מהיכן מגיעים המינרלים שלהן, וזאת כדי לוודא שאינם מגיעים מאזורי סכסוך. 300 אלף חברות יושפעו מהדרישה

גיל קליאן 08:4416.10.13

עד 31 במאי 2014 יצטרכו כל החברות הנסחרות בבורסות ארה"ב לדווח מאיפה מגיעים המינרלים שלהן. לא מדובר בכל מינרל או חומר גלם שבהם משתמשת החברה, אלא ברשימה פשוטה של מינרלים שקיים סיכוי כי הם מגיעים מאזורי סכסוך. הסיבה של ה־SEC לדרישה היא פשוטה: במינרלים הנדרשים לדיווח קיים חשש כי אם הם מגיעים מאזורי קונפליקט הם עלולים לממן קבוצות טרור, העסקה פוגענית וניצול עובדים, או מלחמות אזרחים שבהן נפגעות זכויות אדם כדבר שבשגרה ומבוצעים פשעי מלחמה. מדובר במינרלים בדיל, טנטלום, טונגסטן וזהב, ובסופו של דבר היצרנים יצטרכו לקבוע אם מינרלים אלו מגיעים מאזורי הקונפליקט קונגו ושכנותיה בורונדי, אנגולה, טנזניה, רואנדה, דרום סודן, אוגנדה וזמביה.

 

 כריית זהב בקונגו כריית זהב בקונגו צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

משום שמדובר כאן בהנחיה גורפת על כל החברות הנסחרות בארה"ב - התקנה משפיעה ברמה הגלובלית. ה־SEC מעריך כי עלויות הנגזרות מציות לדרישה זו מסתכמות בכ־3–6 מיליארד דולר, וההשקעה השנתית על ידי החברות כולן מוערכת ב־200–600 מיליון דולר. התקנה לא תשפיע רק על החברות הנסחרות, אלא גם על ספקי המשנה והספקים שלהן, עד רמת הכרייה של המינרלים. כך, ההערכות של ה־SEC הן כי כמות החברות שתושפע מהתקנה תגיע ללא פחות מ־300 אלף חברות ברחבי העולם.

 

המגזרים שצפויים להיות מושפעים במידה הרבה ביותר הם טכנולוגיה, מוצרי צריכה, אלקטרוניקה, אנרגיה, תשתיות וכרייה. כמו כן תעשיות הרכב, התעופה והתכשיטים יושפעו אך במידה פחותה יותר. "החיים הקשים" צפויים במיוחד לחברות שיש להן ספק לגבי מקור המינרלים. החוק עורר התנגדות רבה מצד המגזר העסקי, אך נכון לעכשיו כל הערעורים לבתי משפט בארה"ב בנושא נדחו.

 

לדברי רו"ח אייל בן אבי, ראש תחום ניהול הסיכונים בקבוצת הייעוץ של PwC Israel, חברות רבות עדיין לא נערכו באופן ראוי, וקיים חשש כי לא יעמדו בדרישות הדיווח במועד ובכך ייחשפו לקנסות ולסנקציות בגין אי־דיווח כנדרש. "כל החברות הנסחרות בארה"ב נדרשות בימים אלה לקיים חקירה מעמיקה של שרשרת האספקה שלהן כדי לבחון שימוש במינרלים אלה ובמקורם, לקראת החלת חובת הדיווח בדו"ח הכספי לשנת 2013. מעבר לחברות הכפופות לתקנות ה־SEC ההשפעה תהיה כבדה במעגלים חיצוניים של ספקים וספקי משנה, אשר יצטרכו לבחון את הנושא ברמתם ולדווח ללקוחותיהם".

 

סביר להניח כי ארה"ב היא הסנונית הראשונה לפני אימוץ תקנות דומות גם באירופה ובשווקים מערביים נוספים. עוד לא ברור עד כמה המטרה הזו תצליח. מה שבטוח הוא שבינתיים המרוויחים הגדולים מהתקנה החדשה הם משרדי רואי החשבון. נקווה כי גם לתושבי קונגו תצמח מכאן תועלת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x