$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

סחרור אנטי־הפרטה

הציבור דורש מהממשלות לבלום תאגידים דורסניים

איתי להט 17:4308.10.13

בסוף יולי השנה הואשמו הבנקים ג'יי.פי מורגן וברקליס בביצוע מניפולציות על המחירים בשוק האנרגיה. תוצאות החקירה של הרגולטור האמריקאי על השוק הזה התקבלה כתזכורת באדיבות "השוק החופשי מדי" לתוצאות הלא תמיד חיוביות של יישום הרעיון של הפרטה בכל מחיר, שאליה התלוותה מדיניות מכוונת להפחתת הפיקוח בנימוק של "הסרת חסמים".

המקרה של ג'יי.פי מורגן וברקליס לא היה יכול לקרות לפני עשור. במשך כמעט שני עשורים לבנקים בארה"ב לא היתה דריסת רגל בשווקים כמו שוק האנרגיה. התרופפות הפיקוח בעשור האחרון רק נתנה הוכחה נוספת לעובדה שייעול השירות והתחרות שמובילה לירידת מחירים - הטיעון המרכזי להפרטה - אינם מתרחשים במציאות. ההוכחה הזו תרמה להתעוררות של ביקורת ציבורית, שכפתה למעשה על המפקחים והממשלות להגיב ביתר תקיפות על עיגול פינות של תאגידים בדרכם אל הרווח. הסנקציות והתקנות, מתברר, הן תוצאה ישירה של מודעות ציבורית ומאבק חסר פשרות על דעת הקהל.

 

תווית "ללא הנדסה גנטית" במרכול תווית "ללא הנדסה גנטית" במרכול צילום: אם סי טי

 

1. ג'יי.פי מורגן וברקליס - מניפולציות בשוק האנרגיה

שני הבנקים הואשמו בשיטות מניפולטיביות במכרזים לאספקת חשמל. ג'יי.פי מורגן, למשל, אילץ את רשת החשמל של קליפורניה לשלם על תחנות כוח בלתי פעילות, מה שהוביל להתייקרות פיקטיבית בתעריפים. הקנס שהוטל לפני כחודשיים על שני הבנקים לאחר חקירה של שנתיים הוא כחצי מיליארד דולר (לכל אחד). ברקליס ערער על הקנס, ואילו ג'יי.פי מורגן הודה בעובדות ושילם, אך הצהיר שלא הפר את החוק. אם זה נשמע לכם מוכר, זה משום שרק לאחרונה אותם בנקים נתפסו בביצוע מניפולציות על הליבור.

 

2 . BP ו־Shell - חשד לתיאום מחירים

נציגי האיחוד האירופי פשטו על משרדיהן של חברות הנפט בגלל חשדות לתיאום מחירים שמתנהל שנים, אם לא עשורים, אבל מעולם לא נחקר. בסוף יוני הצטרפו השלטונות האמריקאיים לחקירה מהצד השני של האוקיינוס. אם לשוק האנרגיה יש השפעה עצומה כל כך על חיינו, האם אנו יכולים להרשות לעצמנו להפקיד אותו בידיים של השוק החופשי, שמתבררות שוב ושוב כבלתי מהימנות? אולי המגמה שמתפתחת בחלקים של העולם, כמו ברלין, להחזיר את ייצור החשמל והבעלות על הרשת לידי הציבור, עונה על השאלה הזאת היטב.

 

3. מונסנטו - 2 מיליון מפגינים נגד התאגיד הכוחני

25 במאי היה יום היסטורי. כ־2 מיליון בני אדם יצאו להפגין נגד תאגיד מונסנטו במאות צעדות סימולטניות ב־52 מדינות. המוחים ביקשו להפנות תשומת לב לסכנות שבמזון מהונדס גנטית ובהתנהלות הכוחנית של היצרניות, ובראשן מונסנטו. עבור רבים מונסנטו מגלמת כל מה שמרושע ומסוכן בשוק החופשי. הצעד האחרון במאבק היה ניצחון סוחף לאקטיביסטים. בסוף יולי משכה החברה את בקשותיה מממשלות אירופה להתחיל בשיווק זני תבואה מהונדסים גנטית. בתרגום סימולטני: מונסנטו התקפלה בגלל הלחץ.

 

4. חרם על התירס - באירופה כבר לא רוצים הנדסה גנטית

כבר במרץ 2012 חסמו שבע מדינות אירופיות, ובהן גרמניה, איטליה וצרפת, הצעה להתיר גידולים מהונדסים גנטית, וחיזקו את החרם על גידולים כאלה, ובראשם זן תירס מסוג MON810. במקביל הושמדו אלפי דונמים של שדות תירס מהונדס בהונגריה. אולי ההפתעה הגדולה היא שהפעם סדרת הצעדים והמחאות אכן עבדה. מונסנטו עומדת להפסיק את עסקיה המהונדסים באירופה. מנגד, אולי מדובר ב"קניית זמן". אחרי הכל רווחי החברה מהפעילות האירופית הם 1.72 מיליארד דולר ב־2012. 98% מהם ממכירות זרעים מהונדסים גנטית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x