$
משפט

שוב פשרת קופונים בעייתית בתביעה ייצוגית: הצרכנים יידרשו לאתר חשבוניות ישנות

צרכנים שחויבו בתעריפי תדלוק גבוהים מהמותר בתחנות חברת דלק יפוצו בצורת הנחה, אבל רק אם יציגו שלוש חשבוניות ישנות כהוכחה. היחידים שיקבלו כסף מזומן הם עורכי הדין, שמבקשים שכר טרחה של 1.24 מיליון שקל, והתובעים הייצוגיים שביקשו 187 אלף שקל. בית המשפט כבר הסכים עקרונית לתנאי הפשרה, וכעת רק התנגדות של היועץ המשפטי עשויה לשנות את התוצאה

ענת רואה 08:2901.10.13

לכאורה, הפשרה המתגבשת בתביעה הייצוגית שהוגשה לפני שש שנים נגד חברת דלק מסתמנת כטובה מאוד לצרכנים: היא הוגשה במקור על סכום של 8.1 מיליון שקל, בטענה שהחברה גבתה תעריפי תדלוק גבוהים מאלו שנקבעו בצו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים. כעת מציעה חברת דלק, בהסכמת התובעים הייצוגים, להעניק לכל הצרכנים שנפגעו פיצוי המסתכם לטענתה ב־7.5 מיליון שקל - כמעט מלוא הסכום שנתבע.

 

באותיות הקטנות

 

אלא שעיון באותיות הקטנות שב־80 העמודים של הצעת הסדר הפשרה ונספחיה מעלה שהיחידים שבאמת צפויים ליהנות מהפשרה הם בעיקר עורכי הדין שהגישו אותה - עורכי הדין במשרד אלון ריחני ושות', שמבקשים לאשר להם שכר טרחה של 1.24 מיליון שקל; וכן התובעים הייצוגיים עצמם, שמבקשים לקבל 187 אלף שקל במזומן.

 

הצרכנים שנפגעו ושלכבודם גובשה הפשרה יוכלו לקבל פיצוי בדמות הנחה מתעריף תדלוק מלא ותשלום לפי תדלוק בשירות עצמי, וגם זאת רק לאחר שיצלחו את המשוכה של הוכחת היותם צרכנים שנפגעו - כלומר כשיציגו שלוש חשבוניות ישנות שמעידות שתדלקו ושילמו בעבר בתעריף לשירות מלא.

 

הצגת החשבוניות לבדה לא תזכה בפיצוי. הנפגעים יצטרכו להגיע לתחנות התדלוק ולקבל "כרטיס תדלוק". את ההנחה ניתן יהיה לקבל רק באותה תחנה שבה תדלקו הצרכנים הנפגעים בעבר, כך שמי שבינתיים עבר דירה ונוהג לתדלק במקום אחר - ממילא לא ייהנה מההטבה, אף שלחברת דלק יש מאות סניפים ברחבי הארץ.

 

מאחר שגם לדלק ברור כנראה שאחוז הצרכנים שיטרחו ויצליחו לאתר חשבוניות ישנות צפוי להיות זניח למדי, הפשרה שגובשה כוללת גם "שלב שני" שיהיה כנראה המרכזי, ובמסגרתו כל ציבור המתדלקים יוכל לקבל משקאות חינם בחנויות הנוחות של דלק, מנטה. המשקאות שיחולקו הם הזולים ביותר בכל קטגוריה: קפה אספרסו, בקבוק מים של חצי ליטר או משקה ברד.

 

כדי לקבל את המשקה יידרשו הנהגים לתדלק באותו יום בתחנה של דלק בכמות של 10 ליטרים לפחות. סכום הפיצוי, 7.5 מיליון שקל, ייקבע לפי מחיר המחירון של כוסות האספרסו, המים והברד שיחולקו, עד להגעה לסכום הכולל (ובניכוי הפיצוי ששולם לאלו שהציגו קבלות).

  

היועץ המשפטי יהודה וינשטיין. האם יש בפשרה הטבה ממשית? היועץ המשפטי יהודה וינשטיין. האם יש בפשרה הטבה ממשית? צילום: מיקי נועם אלון

 

פשרה מסוג זה מכונה "פשרת קופונים" מפני שהיא מאלצת את הצרכן לבצע רכישה נוספת כדי לקבל את ההטבה או ההנחה, ולמעשה משמשת כמעין קופון הנחה. הסדר הפשרה הזה הוגש לאישור השופט עמירם בנימיני כבר בפברואר השנה, אך הוא דרש בדיון שהתקיים במאי להכניס בו כמה תיקונים. אחד מהם הוא שדלק לא תציג את חלוקת המשקאות כ"מבצע שיווק" בפרסומים בעיתון ובמודעות שייתלו בתחנות, אלא תהיה חייבת להגדיר אותה כ"הטבה לצרכן המגיעה לו במסגרת הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שאושרה על ידי בית המשפט".

 

בימים האחרונים הגישו הצדדים הצעה מתוקנת להסדר הפשרה שכללה את הערות השופט, וזו כבר זכתה להסכמתו העקרונית של השופט, שאישר להמשיך בנוהל הרגיל בעת אישורי פשרה: פרסומה בעיתונות ומשלוחה ליועץ המשפטי לממשלה, כדי שהוא יוכל להביע את עמדתו עליה.

 

בשנים האחרונות התנגד היועץ המשפטי לממשלה לפשרות רבות בנימוק שאין בהן הטבה ממשית לצרכנים, אך לא תמיד השופטים התייחסו להתנגדויותיו.

 

למנות בודק? אין צורך

 

כמו כן קבע השופט בנימיני כי הצדדים יגישו לו התייחסות לשאלת הצורך במינוי בודק שיבחן את הפשרה, אך הצדדים כבר הודיעו לשופט כי "אין צורך במינוי בודק". לטענתם, מומחה מטעם בית המשפט כבר מונה וקבע מה גובה הנזק לצרכנים, וברור וידוע גם שווי ההטבות.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי המומחה, רו"ח אילן רצאבי, הגיש את חוות דעתו לפני כשנה וחצי, במרץ 2012, וקבע שסכום התמורה העולה על המחיר המרבי שנגבה מהצרכנים בתקופת התביעה (אפריל 2006 עד יולי 2007) מסתכם במונחים נומינליים ב־9.66 מיליון שקל בעשר תחנות תדלוק.

 

בשולי הבקשה לאישור הפשרה יש התייחסות לשכר הטרחה של עורכי הדין והתובעים הייצוגיים. בבקשה אין משום מה פירוט של הסכום המבוקש, אלא רק ציון באחוזים ולפיו התובעים מבקשים 2.5% מסכום ההטבה ועורכי דינם מבקשים 14% ובתוספת מע"מ.

 

מי שרוצה לדעת בכמה כסף מדובר צריך לשלוף מחשבון. את הנימוקים לשכר הטרחה צירפו המבקשים כנספח לבקשה שגם בו לא צוינו סכומים, אלא נכתב שההטבה לכלל חברי הקבוצה עומדת על 80% מסכום הגבייה העודפת כפי שקבע המומחה. עוד נטען שמעבר להטבה שבפשרה עצמה, הרי שניתן להניח שאלמלא התביעה הייצוגית היו ממשיכות התחנות הרלבנטיות לגבות מהצרכנים תעריפים הגבוהים מהמותר. "נודה בהכנעה, ועם כל הצניעות המתבקשת", כתבו עורכי הדין, "שפירותיו של המו"מ שנוהל מול המשיבות הנו הישג לא מבוטל בלשון המעטה, אשר אינו חזון שכיח בגדר תובענות ייצוגיות". בנספח צורפו הפניות לתביעות ייצוגיות אחרות שבהן נטען כי נפסקו אחוזי שכר טרחה גבוהים בהרבה, 20%–25% מכלל הפשרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x