ביטוח לאומי: 44% מההורים מכניסים יחד פחות מהשכר הממוצע
מחקר של ביטוח לאומי מצא כי ב־9.6% מהמשפחות עם ילדים לא היה אפילו מפרנס אחד
ההכנסה של כמעט מחצית מהמשפחות עם ילדים בישראל לא מגיעה אפילו לזו של השכר הממוצע במשק, כך מגלה מחקר שערך ביטוח לאומי. הבדיקה של כלכלני המוסד אמנם נועדה למדוד את השפעת הקיצוץ של קצבאות הילדים על המשפחות בישראל, אך כתופעת לוואי חשפה כמעט במקרה את עומק הפערים בין הסטטיסטיקה למציאות.
- בענפים שלמים לא מקפידים ושכר המינימום נשאר המלצה
- כמה שנים צריך מורה לעבוד כדי להגיע לשכר הממוצע במשק?
- לא כל העולם במה: כמה באמת מרוויחים שחקנים?
על פי הנתונים של ביטוח לאומי, ההורים בכ־44.6% מהמשפחות עם ילדים הכניסו יחד לא יותר מ־8,300 שקל ברוטו בחודש בשנת 2011, גם אם שני ההורים עבדו במשרה מלאה. השכר הממוצע עמד באותה שנה על כ־8,700 שקל בחודש על פי הלמ"ס. אם לעשות עיבוד מעט גס, ניתן לומר שכמחצית מהמשפחות בישראל השתכרו מחצית מהשכר הממוצע לעובד בודד.
הייחוד של נתוני ביטוח לאומי הוא בכך שמדובר על תשלומים בפועל ודיווחים בפועל שנעשים על ידי המעסיקים של העובדים או על ידי העובדים עצמם, אם הם עצמאים. אלה לא אומדנים של משרד האוצר ולא סקרים של הלמ"ס או תחזיות של בנק ישראל.
ביטוח לאומי יודע כמה כסף הוא הוציא מהכיס על השלמת הכנסה או דמי אבטלה, האם יש עוד קצבאות שהמשפחה מקבלת כמו נכות, ומה גובה ההכנסה מעבודה של אותה משפחה. כך עומד לביטוח לאומי מאגר נתונים שוטף אדיר בגודלו, שיכול לתת תמונת מצב מדויקת יותר על המצב האמיתי של החברה בישראל.
הנתונים של המוסד מראים כי נכון לחודש שעבר ב־9.6% מתוך 1.1 מיליון משפחות עם ילדים לא היה אפילו מפרנס אחד - אם בשל לימודים בכולל, נכות, מצוקה או פשוט כי אין עבודה.
הנתונים של ההכנסה של ההורים בכל חודש מצביעים על בעיית עוני קשה במיוחד במשפחות מרובות ילדים. ברבע מהמשפחות בעלות שישה ילדים ומעלה אף אחד מההורים אינו עובד. בכמעט רבע נוסף ההכנסה היא של עד 50 אלף שקל לשנה - ההכנסה השנתית כאשר הורה אחד לא עובד והשני עובד בשכר מינימום.