דרושים עובדים?
מה איפיין את מצב התעסוקה בתעשיה בחודשים האחרונים, ובאלו ענפים יגייסו עובדים ברבעון הרביעי?
האם התעשיה הישראלית האיצה או האיטה את קצב גיוס העובדים במהלך שנת תשע"ג? ומהן תחזיות המעסיקים במשק באשר לגיוס או פיטורי עובדים ברבעון הרביעי של 2013?
כלכליסט טיוי שוחח עם דפנה אבירם ניצן, ראש אגף מחקר בהת' התעשיינים, ועם מיכל דן הראל, מנכ"לית קב' מנפאואר שעוקבות אחר נתוני גיוס העובדים בתעשיה ובמשק. לדברי מיכל דן הראל, סקר המעסיקים שהחברה מבצעת מדי רבעון מצביע על גידול של 6% בלבד במספר העובדים במשק ברבעון הרביעי, וזהו הנתון הנמוך ביותר משנת 2011.
בהתאחדות התעשיינים מזהים תהליך רב שנתי של האטה בהיקף גיוס העובדים. בשנה האחרונה גדל כוח העובדים בתעשיה ב-0.3% בלבד. בתעשיות הטכנולוגיה המעורבת נרשם גידול קל במצבת העובדים, ולעומת זאת, בענפי ההיי-טק נרשמה ירידה בהיקף כוח האדם. הסיבות שונות. התעשיה המעורבת התמודדה עם יבוא זול מתחרה, ואילו ההיי-טק סבל מהתחזקות השקל, שהקטינה את תחרותיות היצוא הישראלי בחו"ל.
בחברת מנפאואר צופים גידול במצבת העובדים בתחומי הייצור, השירותים, הבנקאות והמסחר. לעומת זאת, מגמה שלילית צפויה במלונאות, בהסעדה ובתשתיות. שני ענפים שבולטים לטובה בצפי התעסוקה שלהם הם ענפי הרפואה (רופאים, אחיות ופיזיותרפיסטים) ותחומי הייצור הטכנולוגיים (כרסמים, מלחימים ורתכים).
דפנה אבירם ניצן, מציינת, שבענפי המתכת והטכנולוגיה יש מחסור קבוע של כמה מאות עובדים מומחים. גם בענפי ההיי-טק יש חוסר קבוע במהנדסים והנדסאים.
ומה השורה התחתונה? במנפאואר שומרים על אופטימיות זהירה וצופים גיוס עובדים קטן אך חיובי. בהת' התעשיינים שואבים עידוד מהתחזיות האופטימיות בעולם, אך מציינים שהרבה תלוי בשער החליפין של השקל, ובצעדים שהממשלה תנקוט לעידוד היצוא.