$
בארץ

חיזוק לתושבי עמק חפר ותושבי הכרמל: גם משרד הבריאות תומך במתקנים לשליטת גז רק בים

כך עלה בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא. לפי תסקיר שהגיע ל"כלכליסט", מהמתקנים המופעלים על ידי דיזל צפויות חריגות גבוהות בערכים המקסימליים המותרים של פליטת תחמוצת חנקן לאוויר

חן פונדק ותומר גנון 14:4123.07.13
בעוד מנהלת התכנון ומשרד האנרגיה באים ומסבירים כי צריך מתקני קליטת גז ביבשה לצד מתקני קליטת גז בים, מסתבר שמשרד הבריאות דווקא תומך בהקמת מתקני קליטה בים בלבד. כך התברר היום בדיון בנושא הקמת מתקני קליטת הגז בעמק חפר ובחגית.

 

שאלת הטיפול בגז עומדת כרגע במרכז מחלוקת בין המדינה לבין תושבי האזור. הגז מהמאגרים בים חייב להגיע למערכת ההולכה הארצית ולפי משרד האנרגיה חייבים להקים מתקן קליטה בתוך 3 שנים, כיוון שהתשתית הקיימת לא מתאימה לקליטת הכמויות שיש במאגרים החדשים.

 

השאלה היא איזה משלבי הטיפול בגז יהיה בים ואיזה ביבשה. מהנדס משרד הבריאות אמר בדיון: "תמכנו לכל אורך הדרך בבחינת החלופה הימית. צריך להבין שלא מדובר רק במתקן קליטה, אלא גם בצינורות הולכה וזיקוק".

 

תושבי עמק חפר במחאה על בניית מתקן גז. חיזוק מפתיע ממשרד הבריאות תושבי עמק חפר במחאה על בניית מתקן גז. חיזוק מפתיע ממשרד הבריאות

 

לפי תסקיר השפעה על הסביבה שהזמין משרד האנרגיה והמים ממשרד לרמן אדריכלים ומתכנני ערים והגיע לידי "כלכליסט", מתקן הטיפול היבשתי באתר חגית ישתרע על שטח של כ־150 דונם ושטח כל התוכנית יהיה 254 דונם.

במקרה של תקלה, מתקן קליטת הגז יביא לפליטות לאוויר של מתאן, שהוא גז דליק ונפיץ, חנקן, שהוא גז רעיל, ועוד.

 

ריכוזי הפליטות תקינים אמנם במצב רגיל, אולם הבעיות מתחילות במקרה של תקלה תפעולית. לפי הסקירה, במקרה של תקלה, "מהמתקנים המופעלים על ידי דיזל צפויות חריגות גבוהות בערכים המקסימליים המותרים של פליטת תחמוצת חנקן לאוויר". אזור החריגה משתרע בין צפונית מערבית ליקנעם לבין דרומית לדליית אל־כרמל.

 

רונית זר ממנהל התכנון אמרה בדיון כי "עשינו הפרדה בין הים ליבשה בבחינת החלופות. המועצה הארצית החליטה שיינתן מענה גם בים וגם ביבשה. צריך גם תיקון משלים ביבשה". זר אף ניסתה להסיט את האשמה של חברי כנסת שנכחו בדיון ממנהל התכנון והזכירה כי "המועצה הארצית מורכבת מ-30 חברים, נציגי ממשלה ונציגי רשויות מקומיות. המועצה הארצית החליטה כי צריך טיפול משלים ביבשה לפי נתוני רשות הגז ומשרד האנרגיה והמים". ברשות הגז הסבירו כי גם כיום מטפלים בגז קודם כל באסדה ולאחר מכן ביבשה.

 

ח"כ דב חנין הזהיר כי אומנם ישנו צורך להביא את הגז מהר, אולם "דווקא הרצון לקצר יביא אותנו לדרך הארוכה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x