$
בארץ

יבוטל בהדרגה התקציב לבתי הספר המוכרים שאינם רשמיים - רובם חרדיים

חוק נהרי בוטל בוועדת החינוך בראשות עמרם מצנע, לפיו רשויות מקומיות חויבו לממן 75% ממוסדות החינוך שאינם רשמיים. שיעור התקצוב יגיע עד ל-70% בשנה הקרובה וירד בהדרגה

חן פונדק 14:2915.07.13

ביטול חוק נהרי אושר בוועדת החינוך בראשות ח"כ עמרם מצנע, אך בגרסה מרוככת מהמתכונת של אגף התקציבים: בשנה הקרובה, התקציב של המוסדות המוכרים שאינם רשמיים, דוגמת מוסדות החינוך החרדיים, לא יפחת מ-50%, ויגיע עד 70%. שנה לאחר מכן התקצוב יהיה 30%. רק לאחר מכן יבוטל התקצוב.

חוק נהרי מ-2007, הוא תיקון לחוק החינוך הממלכתי ביוזמתו של השר משולם נהרי מש"ס. לפיו, רשויות מקומיות חויבו במימון מוסדות חינוך מוכרים לא רשמיים, כ-80% מהם חרדיים. המימון נקבע בשיעור של 75% מהמימון הניתן למוסדות חינוך רשמיים, עם אופציה למתן מימון של 100%. מעין החינוך התורני והחינוך העצמאי מקבלות מימון של 100% למרות שהן חלק ממוסדות החינוך המוכרים שאינם רשמיים.

 

בית ספר חרדי (ארכיון) בית ספר חרדי (ארכיון) צילום: חיים הורנשטיין

 

לפי ההצעה בחוק ההסדרים, בשנת הלימודים הקרובה הרשויות המקומיות יתקצבו את בתי הספר המוכרים שאינם רשמיים, עד 50% מהתקציב שהוקצה להם בשנה האחרונה ולאחר מכן יבוטל התקצוב לחלוטין.

 

עם זאת, לאור הטיעונים של חברי הכנסת מהאופוזיציה שעלו בדיונים על כך שאין אלטרנטיבות למי שהולך למוסדות המוכרים שאינם רשמיים, במגזר החרדי ובמגזר הערבי, הוחלט כי הביטול יהיה מדורג. שינוי נוסף שהכניס מצנע הוא שהרשויות מקומיות אמנם לא יחויבו, אך יוכלו לבחור לתקצב בית ספר מוכר שאינו רשמי.

 

ישנם שלושה סוגי מוסדות חינוך: חינוך רשמי, המתוקצבים על ידי המדינה או הרשויות המקומיות בתקצוב מלא, מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים, שהשר הכריז עליהם כמוסדות חינוך מוכרים לצורך החוק ומקבלים תקצוב של עד 75%, ומוסדות פטור שנמצאים בפיקוח רופף יותר מהשניים האחרים, ומקבלים כיום תקציב של עד 55% מתקציב של מוסד רשמי. מוסדות חינוך החרדיים השייכים לרשתות "מעיין החינוך התורני" ו"מרכז החינוך העצמאי" מתוקצבים תקציב מלא.

 

בין השנים 2000–2013 חל גידול ניכר בחינוך מוכר שאינו רשמי. בעוד בשנת 2000 היו פחות מ-400 בתי-ספר בחינוך המוכר שאינו רשמי היסודי, והם היוו כ-19% מכלל המוסדות בחינוך היסודי. בשנת 2013 מספר בתי-הספר האלה גדל ל-673 והם מהווים כ-26% מהמוסדות בחינוך היסודי, לפי מסמך של המרכז למחקר ומידע של הכנסת שחיברה אתי וייסבלאי.

 

בעוד משרד החינוך משפה את הרשויות עבור חלקן בתקציבים שהעבירו למוסדות חינוך רשמיים, משרד החינוך איננו משפה את הרשויות המקומיות בעבור השתתפותן בתקציבים של מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים. זאת למרות שמאז 2008 מחויבים הרשויות המקומיות לתקצב מוסדות חינוך אלה בין 60%-75% מתקציב בית ספר רשמי.

 

משה בר סימן טוב, סגן הממונה על התקציבים העריך לפני שבועיים בדיון ועדת החינוך כי 100 מיליון שקל יחסכו כתוצאה מביטול חוק נהרי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x