האם שבוע עבודה של ארבעה ימים עדיף?
הדעה הרווחת היא שככל שעובדים יותר שעות כך מצליחים יותר אבל אולי דווקא צמצום מספר שעות העבודה הוא המפתח להצלחה
אנחנו מתוכנתים להאמין שככל שעובדים יותר שעות ויותר קשה כך גדלים ההישגים, אולם כעת עולה לדיון בשוק העבודה האמריקאי השאלה האם דווקא צמצום שעות העבודה הוא המפתח להצלחה?
- בנק ישראל: העובד הישראלי יעיל כמו עמיתו ביוון
- נתניהו בעד יישום "סוף שבוע ארוך" בהדרגה
- למה כדאי לארגון שהעובדים יגיעו פחות לעבודה
באתר CNN מביאים לדוגמה את סיפורה של ג'ינה, הבעלים של משרד לעיצוב גרפי. לאחר שעברה ניתוח בברך שהקשה עליה להסתובב החליטה ג'ינה ללהעביר את המשרד כולו, לפחות באופן זמני, לשבוע עבודה של ארבעה ימים. עד מהרה היא הבינה ששבוע עבודה מקוצר אינו מהווה נטל אלא למרבה ההפתעה דווקא יתרון. בארבעת ימי העבודה (שני עד חמישי) העובדים הגיעו מוקדם למשרד כדי להספיק את המשימות שלהם, והם נראו נלהבים להיות שם – פריון העבודה זינק בצורה משמעותית. האנשים עדיין נהנו, אך אפילו הפטפוטים הרגילים נשמעו יעילים יותר.
"הם ניצלו את יום החופש הנוסף כדי לבלות עם המשפחה, לבצע סידורים וליהנות מסוף שבוע ארוך, וגם כדי לקבוע תורים ופגישות שבאופן רגיל היו דורשים מהם לצאת מוקדם או לקחת חופש", מספרת ג'ינה. היא מוסיפה כי כתוצאה מכך העובדים לקחו פחות ימי חופשה, בעוד שימי המחלה כמעט ונעלמו לגמרי.
שבוע העבודה המקוצר קורץ בשלב זה במיוחד לאמהות. על פי השמועות, ניקולה מנדלסון, שהחלה לעבוד בתחילת השנה כסגנית נשיא בפייסבוק, ביקשה לעבוד ארבע ימים בשבוע כדי שתוכל לבלות יותר זמן עם המשפחה שלה. בפייסבוק סרבו להגיב על השמועה, אך היא גרמה לאמהות רבות ברחבי המדינה לדרוש גם כן שבוע עבודה של ארבעה ימים. למעשה, 40% מהרופאות עובדות כיום ארבע ימים או פחות בשבוע, זאת לעומת29% ב-2005. מנגד, לא מעט גרסו כי דרישתה של מנדלסון אינה הוגנת. אך חשוב לזכור, כי שבוע עבודה מקוצר אינו מטיב רק עם האמהות, אלא עם העובדים כולם.
ב-2008 החליטו ביוטה לאפשר לעובדי מדינה רבים לעבוד ארבעה ימים בשבוע, החלטה זו הובילו לצמיחה בפיריון וברמות הסיפוק של העובדים. אולם הם נאלצו לחזור לשבוע עבודה של חמישה ימים שלוש שנים לאחר מכן, מכיוון שהתושבים התלוננו על כל שלא ניתנים שירותים בימי שישי.
במאמר דעה שפורסם ב-2012 בניו יורק טיימס, טען ג'ייסון פרייד, שעומד בראש חברת תוכנה כי ההחלטה לעבור לשבוע עבודה של 4 ימים ו-32 שעות בין החודשים מאי לאוקטובר הובילה לעלייה בפריון העבודה. "עבודה טובה יותר מתבצעת בארבעה ימים מאשר בחמישה ימים", כתב באותו המאמר. יש היגיון בדבריו: כשיש פחות זמן לעבוד, יש גם פחות זמן לבזבז. שבוע עבודה מצומצם גורם לכך שאין ברירה אלא להתמקד בדברים החשובים (בדומה לשינה, השגת עבודה איכותית מחייבת שלא יהיו הפרעות). פרייד ציין גם כי שבוע העבודה המקוצר עזר לגייס עובדים חדשים ולשמור על הקיימים – גברים ונשים כאחד.
נקודת התורפה העיקרית של התכנית, שקרוב לוודאי שלא תשפיע על בכירים כמו מנדלסון, היא שהתכנית עובדת בצורה הטובה ביותר אם כל המשרד מעורב. אחת הסיבות שעשויה למנוע מעובדים לבחור בשבוע עבודה של ארבעה ימים הוא החשש "לפספס משהו" בכל הקשור לגישה לבוס או לזרימת הרעיונות והמידע.
עם זאת, לא ניתן להתעלם מכך שכאשר עובדים ארבעה ימים ולא חמישה, עלויות הנסיעה מצטמצמות וכך גם עלויות נוספות כמו חשמל. מסיבה זו, לאחר שעוברים לארבעה ימי עבודה קשה לחזור חזרה. הברך של ג'ינה החלימה, אך שבוע העבודה המקוצר נותר ללא שינוי כבר שלוש שנים. המשרד שלה גדל ב-20%. "השינוי אינו אחראי לכל הצמיחה, אך אני בטוחה שהיה לו תפקיד מרכזי", אומרת ג'ינה. "אני תמיד מתבדחת שהפציעה בברך הייתה מהלך הקריירה המוצלח ביותר שלי".