ועדת הכספים תפעל לביטול העלאות המע"מ ומס ההכנסה
חברי הוועדה שנדרשים לאשר את תקציב 2013–2014 לפני העברתו לכנסת מתכוונים להילחם בכמה מהגזירות שגיבשו באוצר. בדיקת כלכליסט מגלה כי בוועדה יש התנגדות כמעט גורפת גם לביטול ההטבות למשפרי דיור ולבעלי תואר אקדמי
חברי ועדת הכספים מתכננים לבצע מקצה שיפורים לתקציב 2013–2014 שגיבשו שר האוצר יאיר לפיד וראשי משרדו. לקראת תחילת הדיונים בוועדה בעוד כשבועיים עולה כי בין חברי הוועדה יש התנגדות כמעט גורפת לגבי כמה מהגזירות שכבר אושרו בממשלה: העלאת המע"מ ב־1%, העלאת מס הכנסה ב־1.5% לכלל הציבור וביטול ההטבות למסיימי תואר אקדמי. נושא נוסף שצפוי להתנגדות דומה הוא כוונת האוצר להטלת מס רכישה בגובה 3.5% על רוכשי דירות, מהלך שצפוי לפגוע במשפרי דיור.
- הסדר החוב של לפיד
- מסתמן: מס הכנסה יועלה ב-1.5%, עקרות בית ישלמו מס בריאות
- מקצה השיפורים של לפיד: מס החברות יעלה ל-27%
ועדת הכספים היא הגוף האחרון שבסמכותו לבצע שינויים בהצעות התקציב לפני ההצבעה עליו בכנסת. לכן לאופן הצבעתם של החברים בה יש השפעה מעשית של ממש, במיוחד לנציגי הקואליציה בוועדה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי שני החברים החזקים בוועדה - היו"ר ניסן סלומינסקי ומרכזת הקואליציה בוועדה גילה גמליאל (הליכוד ביתנו) - מתכוונים להוביל את ההסתייגות להעלאת המע"מ. "את גזירת העלאת המע"מ יש להוריד מסדר היום, ובמקומה לבחון חלופות כגון העלאת מס הכנסה ב־%2 לבעלי שכר גבוה", אומרת גמליאל. בהצעה צפויים לתמוך גם ח"כים מהאופוזיציה, ובהם אראל מרגלית מהעבודה ויו"ר מרצ זהבה גלאון.
סלומינסקי מסתייג גם ממס הדיור החדש וכך גם חברת מפלגתו בוועדה, איילת שקד. "זהו מס בעייתי כי הוא פוגע בכלל האוכלוסייה - במשפחות שהצליחו להרשות לעצמן בתים גדולים יותר ונגד בקשישים שנאלצים לעבור בית בגלל מצב בריאותי", אמרה שקד.
עוד סוגיה שעשויים לחול בה שינויים היא ביטול ההטבות לסטודנטים שמסיימים את לימודיהם. ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד), לשעבר יו"ר התאחדות הסטודנטים, אמר כי הוא פועל להגיע לפשרה מול האוצר לפני הדיון בוועדה, שלפיה בעלי שכר הנמוך מהממוצע במשק ימשיכו לקבל את ההטבות.
בחזית החברתית, צפויה התנגדות לקיצוץ קצבאות הילדים וקביעתן על 140 שקל לכל ילד. סגן שר האוצר היוצא, ח"כ איציק כהן מש"ס, אמר כי מתכוון להוביל את המאבק בנושא, שפוגע לדבריו ב־80 אלף ילדים מתחת לקו העוני. יו"ר ועדת הכספים היוצא משה גפני (יהדות התורה) אמר ש"יילחם בכל הגזירות". סעיף ספציפי שלו יתנגד גפני הוא החלת דיווח מקוון חודשי לרשות המסים: "זה מעמיס לחינם על עסקים קטנים ובינוניים".
התנגדות נוספת צפויה להצעה לקצץ כחצי מיליארד שקל מתקציב המדען הראשי. מרגלית ורוברט אילטוב (הליכוד ביתנו) אמרו כי המהלך יפגע קודם כל בפריפריה. "אתנגד לכל סעיף שמנציח את הפערים החברתיים", אמר מרגלית. "אם תקציב המדען הראשי יקוצץ, ייסגרו חממות הייטק בפריפריה".
אחת הבעיות שעמן יצטרכו להתמודד חברי הוועדה היא כיצד לפתור את גירעון הענק, שעמד על 39 מיליארד שקל בסוף 2012, אם יוחלפו הגזירות המוצעות. רוב חברי הוועדה מצביעים לעברן של החברות הגדולות והרווחים הכלואים. "העובדה שחברות משלמות על 120 מיליארד שקל מס של 3 מיליארד שקל היא טירוף", אמר סלומינסקי. גם גלאון תתמוך במהלך: "זה לא נתפס שמעלים מסים לציבור, אך אין התייחסות לכך שהחברות הגדולות ממשיכות לשלם שיעורי מס מזעריים".
חבר נוסף בוועדה, אלעזר שטרן (התנועה), אמר כי הוא הציע לרשות המסים להטיל מע"מ על פירות וירקות. לדבריו, סעיף זה יוכל לסייע בצמצום העלאת מס ההכנסה. ואילו גמליאל סיפרה שבימים הקרובים היא תיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו במטרה למצוא "חלופות יצירתיות" לגזירות, אך לא פירטה מעבר לכך.