$
בארץ

ללמוד מהאנגלים: בבריטניה פועלים להגדלת המס על גוגל

בריטניה יוצאת נגד שיעורי המס הזעומים שמשלמות חברות על פעילות מקוונת, ובראשן גוגל. בגוגל טוענים כי "הכסף לא החליף ידיים בבריטניה", ולכן היא לא אמורה לשלם מס. אולם לדברי עובד לשעבר בחברה, מאות אלפי המסמכים שברשותו מוכיחים אחרת

רן אברמסון 06:4222.05.13

עובד גוגל לשעבר בשם ברני ג'ונס טוען שברשותו תיעוד של מאות אלפי מסמכים ותכתובות דואר אלקטרוני המעידים שצוות המכירות בגוגל בריטניה ניהל משא ומתן עם לקוחות וחתם עמם על עסקאות. דבריו מגיעים לאחר שבשבוע שעבר סגן נשיא גוגל בריטניה מאט בריטין טען בפני הוועדה לפיקוח על כספי ציבור של הפרלמנט הבריטי כי המס הנמוך שמשלמת גוגל בבריטניה נובע מכך ש"אין במשרדנו בבריטניה מישהו שמסוגל לבצע את העסקאות, הכסף לא החליף ידיים בבריטניה". בריטין אמנם הודה כי עובדי גוגל בריטניה היו מעורבים ב"ניסיונות לשכנע לקוחות להוציא כסף", אולם אם עדותו של ג'ונס נכונה, הרי שטענותיו של בריטין הן שקריות ביסודן.

 

החיפוש של בריטניה מוכת הצנע אחר מקורות הכנסה שיעשירו את הקופה הציבורית הביא להפניית זרקור למס הנמוך במיוחד שמשלמות חברות הפועלות בתחומיה על הכנסותיהן מפעילות מקוונת. במוקד המתקפה הציבורית על ההתחמקות ממס של חברות האינטרנט עומדת גוגל, המעסיקה כ־1,300 עובדים במשרדים בלונדון ובמנצ'סטר. גוגל בריטניה שילמה ב־2011 מס חברות של 6 מיליון ליש"ט בלבד (כ־37.8 מיליון שקל) על הכנסות של 3.2 מיליארד ליש"ט (כ־17.8 מיליארד שקל).

 

 ציללום: אי פי איי

 

כמו בישראל, גוגל מדווחת על הכנסותיה מפרסום מקוון בבריטניה כעל עסקאות שמבוצעות באירלנד, שם ממוקם המטה הראשי שלה באירופה. אירלנד ידועה כמדינה שמס החברות בה נמוך במיוחד ועומד על 12.5% עבור הכנסות ממסחר - לעומת 23% בבריטניה כיום (שיעור המס צפוי לרדת ל־21% מאפריל 2014).

 

מרגרט הודג', שעומדת בראש הוועדה לפיקוח על כספי ציבור, מתחה ביקורת חריפה על גוגל, כשהיא מתייחסת למוטו החברה - Do No Evil (אל תפעלו ברשעות). הודג' הטיחה בבריטין כי "גוגל אומרת לא לפעול ברשעות, אבל אתם כן פועלים ברשעות".

 

ג'ונס, שעבד בגוגל בריטניה בין 2004 ל־2006, כבר העביר את המסמכים שברשותו לרשויות המס ואף זומן להעיד בפני הוועדה בפרלמנט. לדבריו, "לגוגל יש מסורת ארוכה של ביקורת עצמית שנועדה לוודא שהיא אכן פועלת על פי עקרונותיה. אני רואה את הטענות שהעליתי כחלק מהמסורת הזו", אמר ג'ונס.

 

בריטין. טענותיו עלולות להתגות כשיקריות בריטין. טענותיו עלולות להתגות כשיקריות צילום: בלומברג

 

גם אמזון ומרקס אנד ספנסר על הכוונת של הבריטים

 

נציגיה של ענקית אינטרנט בינלאומית נוספת - אמזון - זומנו גם הם להעיד בפני הוועדה. בדומה לגוגל, גם אמזון שילמה מס חברות נמוך במיוחד על הכנסותיה בבריטניה. כך למשל, ב־2012 עמדו הכנסותיה של אמזון בבריטניה על 4.3 מיליארד ליש"ט, אך המס ששילמה היה רק 2.4 מיליון דולר. השיטה שבה משתמשת אמזון כדי להתחמק מתשלום מס חברות גבוה על הכנסותיה בבריטניה דומה לזו של גוגל, אלא שמקלט המס שמשמש אותה הוא לוקסמבורג.

 

ענקית קמעונאות נוספת שנמנעת מרישום העסקאות המקוונות שלה בבריטניה היא מרקס אנד ספנסר. על פי מסמך שהגיע ל"גרדיאן", רשת בתי הכלבו רושמת את כל המכירות המבוצעות באתר האינטרנט שלה באירלנד. במרקס אנד ספנסר טענו כי "אתר האינטרנט האירופי שלנו נמצא בבעלות מרקס אנד ספנסר אירלנד, והלקוחות שלנו מיודעים על כך כשהם מבקרים באתר". רשת בתי הכלבו טענה כי היא "משלמת מסורה של מס, שהעבירה 800 מיליון ליש"ט לקופת האוצר הבריטי ב־2011".

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמור לטוס היום לבריסל כדי להשתתף בוועידה של מדינות האיחוד האירופי בנושא תיאום מדיניות המס שלהן. הוועידה תתכנס לאחר שבשבוע שעבר לא הצליחו שרי האוצר של מדינות האיחוד להגיע להסכמות בנידון. קמרון שלח שלשום מכתב לשלטונות הטריטוריות הבריטיות המשמשות כמקלטי מס לחברות בינלאומיות ובראשן איי קיימן. במכתבו הוא דחק בממשלות הטריטוריות לקדם שקיפות שתחייב את המגזר הפיננסי בהן. "אנו חייבים לדעת מי מחזיק ושולט בכל אחת מהחברות", כתב קמרון.

 

מנגד, מנהלי החברות הבינלאומיות הגדולות בבריטניה, בהן וודאפון, טסקו וברברי, קראו לקמרון לפעול כדי לצנן את ההתקפה עליהן בנושא תשלום מסים כל עוד לא התכנסה ועידת מנהיגי שמונה הכלכלות הגדולות (G8). זו עתידה להתקיים בלונדון בחודש הבא, כשאחד הנושאים המרכזיים שיעלו בה לדיון הוא תיאום בינלאומי של מדיניות מס חברות.

 

ראש הממשלה נמנע מעימות עם יו"ר גוגל העולמית

 

יו"ר גוגל העולמית אריק שמידט השתתף השבוע בפגישה של ועדת הייעוץ בנושאי עסקים של ראש ממשלת בריטניה. קמרון הבהיר בפגישה כי על החברות הבינלאומיות הגדולות הפועלות בממלכה לשתף פעולה עם המהלך הבינלאומי המתגבש למאבק בשימוש במקלטי מס, אולם נמנע מלשאול את שמידט ישירות על שיעור המס הנמוך ששילמה גוגל בבריטניה, ואף לא נפגש עמו ביחידות כדי לדון בנושא.

 

החלטתו של קמרון להימנע מעימות עם שמידט עוררה עליו את חמתם של חברי הפרלמנט, בהם גם בני בריתו הפוליטיים. הלורד מת'יו אוקשוט מהמפלגה הליברל־דמוקרטית, החברה בקואליציה של קמרון, אמר כי "להזמין את שמידט לדיון על התחמקות ממס, זה כמו להזמין את רוברט מוגבה (נשיאה הרודן של זימבבואה - ר"א) לדיון על דמוקרטיה", וקרא לזימונו של שמידט לחקירה ברשות המסים הבריטית.

 

חרף העניין הציבורי הגובר בהתנהלותה מול רשויות המס וההשלכות הפוליטיות חוצות הגבולות שלה, נראה שבגוגל לא מתרגשים. מנהל קשרי החוץ של החברה, פיטר בארון, אמר ל"סאנדיי טיימס" שלשום כי "אף לא אחת מההאשמות שהופנו אלינו תשנה את העובדה שגוגל משלמת את מס החברות שהיא מחויבת לשלם על פי החוק הבריטי, שלו היא מצייתת באופן מלא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x