מנפרד אייכר: המפיק שהמחיש לי את חשיבות השקט
אייכר, המייסד והבעלים של ECM, אוסף כבר יותר מ־40 שנה מוזיקאים מכל העולם לפי טעמו האישי ומעניק להם בית לחופש יצירתי כמעט מוחלט
09:3313.05.13
חמש שניות של שקט.
חמש שניות שבהן התבוננתי על עטיפה אבסטרקטית של תקליט שידי הרימה ועליו שמות נורווגיים בלתי קריאים, ותהיתי מה אשמע. סיקרנה אותי העטיפה המינימליסטית.
סיקרן אותי המפגש בין פסנתר, גיטרה חשמלית, צ׳לו ותופים, כפי שצוין ליד שמות הנגנים בצדה האחורי של העטיפה. בדיעבד, אלה היו חמש השניות שגאלו אותי סוף סוף מהטראומה הצעקנית של שנות השמונים שליוו את התבגרותי, על תרבות הפלסטיק, הפופ והדיסקו הממוסחרים, שוברי הקופות בקולנוע והאופנה המנופחת.
בבית גיליתי שהתקליט נפתח בחמש שניות של דממה, ואחריה בקעו לפתע צלילים שעד אז לא חוויתי. סערה מוזיקלית שכולה חופש, תחושות ונופים ממקומות אחרים. הרגשתי שמצאתי משהו שהרבה זמן חיפשתי, בלי לדעת מהו.
לאחר שבוע חזרתי לפיקדילי, חנות התקליטים המיתולוגית ברחוב שץ שליד בית הוריי שבירושלים. קיוויתי שהאלבום ההוא, The Sea שמו, לא היה חוויה חד פעמית. מבטי שוטט על מדפי הג'אז, ושמתי לב לפתע לעטיפות דומות נוספות, שגם הן בלטו בשקט שלהן: תמונות בשחור לבן, תקריבים של עבודות אמנות מופשטות, שם האלבום באותיות קטנות, שמות אמנים ממקומות רחוקים, שילובי כלים מרתקים. חמש שניות של שקט.
מנפרד אייכר הוא המייסד והבעלים של ECM, והוא גם המפיק המוזיקלי של כמעט כל 1,500 האלבומים של החברה צילום: איי פי
לאורך השנים אספתי לאט לאט עוד אלבומים כאלו, כולם של חברת התקליטים הגרמנית ECM. כולם שקטים, מהורהרים, אבל גם סוערים מבפנים, משרטטים בעדינות את הנופים והתרבות שמהם הגיעו האמנים וכמו פסיפס אחד גדול בונים בסבלנות חלק אחר חלק את העולם. הקו המקשר בין כולם היה שקט פנימי, שקט בין הצלילים, שלבסוף ממלא אותך ומנקה החוצה את הרעש היום־יומי. והאיש שחיבר בין כולם היה מנפרד אייכר.
אייכר (70) הוא המייסד והבעלים של ECM. והוא גם המפיק המוזיקלי של כמעט כל 1,500 האלבומים של החברה. הוא זה שנודד בעולם, מגלה את האמנים ומחתים אותם, הוא שבוחר ליצור את המפגשים המרתקים בין נגנים שונים, הוא גם זה שאחראי בעצמו על עיצוב העטיפות. כבר יותר מ־40 שנה אייכר אוסף מוזיקאים מכל העולם פשוט לפי טעמו האישי ומעניק להם בית לחופש יצירתי כמעט מוחלט. הוא מלווה אותם בתהליך היצירה, בהקלטות ובשלב האולפן הסופי, דואג לתת להם השראה ולהביא אותם לשיאם. והכל בעצמו. בלי בירוקרטיה, בלי אנשי קשר.
קית' ג'ארט מקליט אצלו את אלבומי המופת שלו, וכמוהו צ'יק קוריאה, פט מת'יני, פול מושן, יאן גארברק, זקיר חוסיין, פול בליי, אגברטו ג'יזמונטי, צ'ארלי היידן, והרשימה ארוכה. את חלקם אייכר היה זה שחשף אותם לעולם. אייכר הוא מעין ארכיאולוג תרבותי הנודד בין יבשות ובין מוזיקה קלאסית, ג'אז חופשי, מוזיקה אתנית, ווקאלית ומודרנית, ומפיק מהן יצירות מופת בסאונד האיכותי ביותר, ארוז בעטיפות מעוצבות להפליא. המוזיקה שהוא יוצר היא כנראה הצליל הכי יפה אחרי השקט.
הכותב הוא העורך הגרפי של "כלכליסט"