$
בארץ

תאגיד מים נוסף: אילוצים משפטיים או עוד חממה של ג'ובים למקורבים?

עוד תאגיד מים יתווסף למנגנון התאגידים המנופח, ויפרוס צינור יחיד מעבר לקו הירוק. מקורות: "מהלך מוטעה". רשות המים: "ישתמשו במשאבי החברה־האם"

ליאור גוטמן וחן פונדק 08:1027.02.13

הפארסה שבהקמת תאגידי המים עומדת לשבור שיא חדש - רשות המים קיבלה בשבוע שעבר החלטה על הקמת תאגיד מים חדש שיעבוד תחת תאגיד מים קיים, תוך ניפוח מנגנון הבירוקרטיה. מדובר בהקמה של חברה־בת לתאגיד המים הקיים של ראש העין שתענה לשם אפק השומרון, שכל תכליתה תהיה "הקמת קו צינור ביוב להולכת שפכים מאריאל". 

מדוע נזקקת רשות המים למהלך כה חריג? מבדיקת "כלכליסט" עולה שהמדינה רוצה לחבר את רשת המים והביוב של העיר אריאל למערכות הטיהור של גוש דן ("שפד"ן"), אולם לשון החוק הנוכחי אינה מאשרת לתאגיד מים עירוני לפעול שלא במסגרת גבולות העיר שבה הוא הוקם. לפיכך, הפתרון שנמצא הוא הקמת תאגיד מים חדש, שיתפקד כחברה־בת בתוך תאגיד המים הקיים של ראש העין, ויוכל טכנית וחוקית לחבר את מערכות המים ולפעול מעבר לקו הירוק.

 

מבדיקת "כלכליסט" עוד עולה שעיקר העבודות של התאגיד החדש יהיה פריסת מערכת הולכת מים לאורך של פחות מ־30 ק"מ, ומי שתפקח על העבודות עצמן היא בכלל החברה־האם - תאגיד המים של ראש העין, חברת עין אפק.

 

 

המבקר התריע: ריבוי תאגידים

 

תאגיד המים של ראש העין הוקם בתחילת 2009, והוא משרת כ־45 אלף תושבים. בדומה לרבים מתאגידי המים בישראל, גם זה של ראש העין רושם הפסדים קבועים, ומנתוני אתר החברה עולה שאת שנת 2011 סיים התאגיד בהפסד של כ־1.209 מיליון שקל, נתונים דומים לאלו שנרשמו בשנת 2010 שאותה סיכם התאגיד בהפסד של כ־1.2 מיליון שקל.

 

בישראל פועלים כיום 55 תאגידי מים. מבקר המדינה העיר כבר ב־2008 ושוב ב־2012 כי ריבוי התאגידים מעלה את המחיר לצרכן, ואף פוגע באופן משמעותי ביכולת הפיקוח והמעקב של רשות המים אחר התאגידים. רשות המים, שמכינה תוכנית לצמצום מספר התאגידים לבין 15 ל־17 תאגידים על ידי איחודם, מדברת על חיסכון של 200–300 מיליון שקל בשנה. אלו מתרגמים במונחים של תעריף המים לצרכן הביתי להוזלה של 5%–6% מהתעריף. החיסכון נובע מהיתרונות לגודל באיחוד תאגידים כמו שיפור כוח המיקוח מול ספקים ושיפור מערך הרכש, אפשרות תכנון מחדש של תשתיות על בסיס מאפיינים הידרולוגיים ולא על בסיס גבולות מוניציפליים, וחיסכון בכוח אדם ותקורות, בעיקר של הוצאות הנהלה. כיום מהווה תפעול התאגידים 48% ממחיר המים המשוקלל לפי נתוני רשות המים.

 

מניחים צינור מים. "עבודה מקצועית ורגישה" מניחים צינור מים. "עבודה מקצועית ורגישה" צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

עלות של 100 מיליון שקל

 

מחברת מקורות נמסר כי: "הקמת החברה־הבת, שתהיה כפופה לתאגיד מים עירוני שלו אין ניסיון בהנחת קווי ביוב מחוץ לתוואי עירוני, קל וחומר כשמדובר בקו רגיש, עשויה להיות מהלך מוטעה. הנחת קו כזה דורשת מקצועיות ורגישות. הקמת חברה־בת לתאגיד קיים תצריך הקמת מנגנונים גדולים של כוח אדם לצד תקציבי הקמה ואחזקה שוטפת, בעוד שבמקורות

עבודה זו היתה נעשית על בסיס כוח אדם הקיים. עלות הקמת הקו נאמדת בסכום של 100 מיליון שקל ללא אחזקה שוטפת".

 

מרשות המים נמסר בתגובה: "יודגש כי אין מדובר בשום פנים ואופן בתאגיד מים וביוב חדש. החברה־הבת תהיה מצומצמת ותשתמש במשאבי החברה־האם, כך שיושגו מירב התועלות המקצועיות והכלכליות. ככלל, הקמת תשתית ביוב אינה תחת אחריות מקורות".

 

זאב שוורץ, מנכ"ל עין אפק, אמר ל"כלכליסט" כי "אין כוונה לגרום להוצאות נוספות והצורך הוא משפטי. חלק מהדירקטוריון יהיה בחברה־הבת, ואני אנהל אותה. האנשים הם אותם אנשים והמשרדים אותם משרדים. כל זאת לאחר שהחברה תאושר בדירקטוריון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x