אבל כבוד היו"ר, אתה הבטחת
ליפתח רון טל אין הרבה מה לעשות לגבי הרפורמה המתעכבת בחברת החשמל, חוץ מלפזר עוד הצהרות
עד לפני כחצי שנה היה נראה כאילו הרפורמה בחברת החשמל נכנסת לתוקפה ממש בעוד רגע. מי שפמפם זאת היו כמה גורמים לרבות משרד האוצר, שם הבטיחו שעד הבחירות תסיים המדינה את הסאגה, או לפחות תגיע להסכמות עיקריות.
הגדיל לעשות יו"ר החברה יפתח רון טל, שהצהיר בספטמבר האחרון ש"אנו מתכוונים לצמצם את מצבת העובדים בכ־400 איש עד סוף השנה (2012 - ל"ג), ולא מדובר בעובדי קבלן אלא בעובדים בעלי קביעות". כדי לסבר את האוזן נספר שמדובר בצמצום 4% מכוח האדם הקבוע של החברה (13 אלף איש), זה שנהנה מקביעות ומתנאי שכר שנחתמו לפני 20 ו־30 שנה. ומה קרה מאז? כלום ושום דבר. המדינה לא זזה, החברה לא ניסתה לכפות התייעלות במצבת כוח האדם, והצהרת רון טל נותרה תלויה באוויר.
"חשמל חינם" שיעלה ביוקר
ואם לא די בכך, באותו חודש התקיים דיון על מתן ערבויות לחברת החשמל בוועדת הכספים, שם צוטט רון טל כאומר שבקרוב תטופל גם בעיית ה"חשמל בחינם" של עובדי החברה. ומה קרה מאז? כלום ושום דבר. החשמל בחינם הוא חלק מתנאי העבודה של העובדים, ומאחר שאין רפורמה אף אחד לא יכול לגזול להם את ההטבה במעמד חד־צדדי. העיקר שהבטיחו. עם זאת, באותו ראיון ל"כלכליסט" חידד רון טל והבהיר מה היתה כוונת המשורר. "חלק מהנוכחים בוועדת הכספים אמרו שחברת החשמל מבקשת עזרה כספית אבל לא מוותרת על חשמל בחינם, ואני אמרתי שהנושא יידון במסגרת הרפורמה. ברור שאם אין הסכמה עם העובדים, זה לא יקרה". אז איך יפוצו העובדים בתמורה לאיבוד הטבה ממקום העבודה? "אפשר להעלות את בסיס המשכורת שלהם", סיכם היו"ר רון טל.
ועד עובדי חברת החשמל מחכה זמן רב לכינון ממשלה חדשה. זה לא שהוא מוותר על הזכות לשבות, אבל בהיעדר שרי אוצר ואנרגיה קבועים אין לו מושג "מול מי לעבוד" כאשר הוא ינסה לסיים את השביתה או להגיע להישגים שכל תכליתם רפורמה מלאה, תוך קבלת מלוא הזכויות שהוא חושב ומאמין שמגיע לו לקבל.
עד שביבי יתערב
למי שלא עקב אחר התגלגלות הרפורמה נספר שמדובר בלא פחות ממפץ גדול - ניהול המערכת ייצא מידי חברת החשמל, החברה תפוצל לארבעה מרכזי רווח והפסד, לפחות שלוש תחנות כוח יימכרו לידיים פרטיות, וגולת הכותרת - הוצאתם לגמלאות של כ־2,000 איש עבור העלאת משכורתם. למה בכלל צריך להעלות את השכר למי שמככב בטבלת שיאני השכר במגזר הציבורי? לטענת הוועד, משכורת הבסיס בחברת החשמל נמוכה והיא מורכבת מתוספות שונות (כוננות, שעות
חריגות). לפיכך, כדי שקצבת הפרישה תהיה גבוהה ותאפשר להם לחיות בכבוד, יש להעלות את השכר. העלות למדינה - עד 10 מיליארד שקל.
לפי מבקר המדינה הקודם מיכה לינדנשטראוס שניתח את הנושא במאי 2010, מדובר בחבילת פרישה של כ־1.7 מיליון שקל לעובד, שליש במזומן והשאר כעלויות פנסיה עתידיות (אקטואריה) עבור חברה שכמו שאומרים "אין לה כסף לסנדביץ'" - זאת שרצה לאוצר לבקש ערבויות מדינה לגיוס כסף. מדובר במהלך שבלעדי תמיכת הממשלה היא לא תוכל לבצעו לבד.
אז מי יתיר את הפלונטר? לטעמו של יו"ר ועד עובדי החברה מיקו צרפתי, רק אדם אחד יוכל לגרום למשק האנרגיה לעבור את המהפך. "משבר כזה הוא רק בידיים של ביבי. הוא לא יוכל להתחמק מזה. אם ראש הממשלה לא ייכנס לעניין במלוא עוצמתו, המשבר לא ייפתר".