$
משפט

הסכסוך על ניהול ישיבת פוניבז' הגיע לביהמ"ש המחוזי

הרב אליעזר כהנמן, נכדו של מייסד הישיבה, מבקש להעביר מתפקידם את הבוררים בסכסוך הממושך בינו לבין גיסו הרב שמואל מרקוביץ משום שלטענתו הם פעלו בתיאום עם מרקוביץ

יצחק דנון 19:0120.01.13

הרב אליעזר כהנמן נכדו של מייסד ישיבת פוניבז' בבני ברק, ובנו של הרב אברהם כהנמן המנוח שעמד בראש השיבה במשך שנים רבות, מבקש מבית המשפט המחוזי בתל אביב להורות על העברתם מתפקידם של הבוררים בסכסוך הממושך בינו לבין גיסו הרב שמואל מרקוביץ אשר במרכזו סוגיית השליטה והניהול של ישיבת פוניבז' ושל נכסיה.

 

לטענת הרב כהנמן, הבוררים הרבנים חיים גדליה צימבליסט ומאיר הייזלר עשו יד אחת עם מרקוביץ ולא התקיימה כל בוררות אמיתית ביניהם.

 

הרב כהנמן מציין כי כבר בחייו העביר לו אביו את סמכויותיו בישיבה ומינה אותו כממלא מקומו ולפיכך הוא משמש כיום כנשיא הישיבה ומנהל את כל עניינה. לדבריו, הסכסוך בינו לבין מרקוביץ פרץ לאחר שאביו המנוח חדל מלתפקד כראש הישיבה ובמרכזו של הסכסוך נוגע לסוגיית הנהגת הישיבה ומעמדם של הצדדים בישיבה.

 

ישיבת פוניבז' בבני ברק ישיבת פוניבז' בבני ברק צילום: שאול גולן

 

בניסיון להסדיר את חילוקי הדעות שביניהם חתמו הצדדים בשנת 1999 על שטר בוררות במסגרתו הוסכם כי כל הסכסוכים ביניהם הנוגעים לישיבה ייפתרו לפי הכרעת בוררים שבחרו. ואולם, אף שניתן פסק בוררות בשנת 2000 הדבר לא הביא לסיום הסכסוך, טוען הרב כהנמן.

 

בפנייה לביהמ"ש נאמר כי בפסק הבוררות נקבע שכל מטרתו של מרקוביץ בשידוך עם אחותו של אליעזר היתה לקבל את תפקיד ראש הישיבה ולכן מן הראוי לתת לו חלק בהנהגת הישיבה, ואולם מאחר ואין אפשרות לתת לו חלק בהנהגתה ה"גשמית", כולר בענייני ניהול, כספים ורכוש, יש לתת לו "פיצוי" בהנהגת הישיבה מן הבחינה ה"רוחנית", למשל לאפשר לו להיות מעורב בקבלת תלמידים לישיבה, לדרוש בפני תלמידי הישיבה ולהיות מעורב במינויים "רוחניים" בהחלטה משותפת עם אליעזר כהנמן.

 

הבוררים פועלים בניגוד לחובתם הבסיסית

 

לטענת  הרב כהנמן, לאחר מתן פסק הבוררות התברר לו כי שניים מתוך שלושת בוררי ההרכב הרבנים צימבליסט והייזלר פועלים בניגוד לחובתם הבסיסית. עוד התברר לו לטענתו, כי השניים פועלים בתיאום עם מרקוביץ למתן תוספות, הבהרות ושינויים לפסק הבוררות.

 

בעת האחרונה, טוען הרב כהנמן, הוא גילה כי בין צימבליסט שמונה להיות אב ביה"ד לבין מרקוביץ קיים קשר ישיר אשר נסתר מעיניו במסגרתו קיימו השניים התייעצות אישיות בענייני הבוררות.

 

בפנייתו לביהמ"ש ציין הרב כהנמן כי מאז פסק הבוררות בשנת 2000 ובמשך מספר שנים התנהל הסכסוך בפני הרב שטינמן ממנהיגי הציבור החרדי-ליטאי בהתאם לקביעתם של גדולי הדור והצדדים נהגו בהתאם להחלטותיו. ואולם, להפתעתו החליטו הרבנים צימבליסט הייזר ככל הנראה בעצה אחת עם מרקוביץ להעמיד עצמם שוב כבוררים בסכסוך לאחר שלא התקיים כל דיון במסגרת הבוררות בפניהם משך 13 שנים ולהתחיל לדון בתביעותיו של אליעזר נגד מרקוביץ.

 

הרב כהנמן אומר כי לא נותרה לו ברירה אלא לפנות לביהמ"ש בבקשה להורות על העברתם של צימבליסט והייזלר מתפקידם ועל מינוי בוררים אחרים.

 

בד בבד עם הגשת בקשה זו הגיש הרב כהנמן לביהמ"ש בקשה למתן צו מניעה זמני במעמד צד אחד האוסר על צימבליסט והייזלר מלקיים כל דיון בבוררות ובכלל זה שלא לקיים את דיון הבוררות שקבעו ליום ד' השבוע.

 

תגובת בא כוח של הרב שמואל מרקוביץ: עו"ד בועז פייל ממשרד יגאל ארנון ושות': "מדובר בחולייה בשרשרת הליכים הננקטים על ידי כהנמן במטרה להתחמק מהליך הבוררות. כהנמן עושה זה שנים כל שביכולתו על מנת שלא לקיים את פסק הבוררות וכל טענותיו נגד התנהלות הבוררים הן טענות ממוחזרות שהועלו אף בפני הבוררים עצמם ונדחו על ידם. מדובר בטענות מצוצות מן האצבע וחסרי כל בסיס".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x