החור שמאחורי הגירעון: הממשלה נדהמה לגלות שלציבור אין כסף לחיות
משרד האוצר הודה השבוע רשמית שהממשלה איבדה שליטה על התקציב. גם על ההוצאות, וגם על ההכנסות. נרגיש את זה היטב אחרי הבחירות, אבל בינתיים כדאי להבין מה קרה להכנסות
משרד האוצר הודה השבוע רשמית שהממשלה איבדה שליטה על התקציב. גם על ההוצאות, וגם על ההכנסות. נרגיש את זה היטב אחרי הבחירות, אבל בינתיים כדאי להבין מה קרה להכנסות.
אחד ההסברים המרכזיים הוא פספוס גדול בצפי גביית המסים. בכל שנה יש פספוסים קטנים, אבל הפער בין צפי גביית המסים בתקציב 2012 (שאושר בסוף 2010, כחלק מתקציב דו־שנתי) לגבייה בפועל, התברר השבוע, היה אדיר. כמה אדיר? בפועל נגבו 13.7 מיליארד שקל פחות מהצפי, וזה חלק משמעותי מהגירעון של 39 מיליארד שקל.
החור הבולט הוא בהכנסות ממע"מ: חרף העלאתו, ההכנסות ממנו נמוכות ב־2.9 מיליארד שקל מהצפי. ההכנסות ממסים על שוק ההון הן כמעט חצי מהצפוי (1.3 מיליארד במקום 2.4 מיליארד), וגם ההכנסות ממס הכנסה נמוכות ב־1.3 מיליארד מהצפוי. כי ככה נראה ציבור בלחץ כלכלי: הוא קונה פחות, נוסע פחות, מרוויח פחות בבורסה, קונה פחות דירות, ולכן משלם על הכל פחות מסים. במצב כזה, זו אחריות ממשלתית למצוא דרכים אחרות להגדיל הכנסות - נגיד, דרך הרווחים הכלואים או מס החברות - ולא למשוך כתפיים ולהגיד: מה לעשות, זה הגירעון.