$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך לא עושים שטויות בבורסה?

פרופסור יקר, אני משקיע במניות שסובל מבעיה ידועה: אני לא מצליח להתאפק ומוכרח מדי פעם לשבור את כללי ההשקעה שקבעתי לעצמי, ולרוב משלם על זה. איך לשמור על איפוק דווקא ברגעים הקשים? ג'

דן אריאלי 08:3710.01.13

ג' היקר,

אני מניח שאתה שואל לגבי מה שאנחנו, חוקרי הכלכלה ההתנהגותית, מכנים "פער האמפתיה בין מצבים חמים וקרים" - מצב שבו משקיעים אומרים לעצמם דברים כמו: "אמכור רק ברווח של 15% או בהפסד של 10%", אבל כשהמניה יורדת ב־5% הם נלחצים ומיד מוכרים הכל. הקול הקר שתכנן מראש צדק, אבל הקול החם שנלחץ מהתנודות בשוק קבע, וגרם להפסדים.

 

אפשר לחשוב על שני פתרונות לבעיה הזאת: הראשון הוא שמראש תקשה על עצמך לפעול ולשנות את התיק ברגעים "חמים". לדוגמה, תדאג שכל שינוי ידרוש חתימה משותפת שלך ושל בת זוגך, או תבקש מיועץ ההשקעות שלך להשהות כל הוראה ב־72 שעות.

 

אפשר לקבוע את טווחי הסיכון מראש אפשר לקבוע את טווחי הסיכון מראש צילום: בלומברג

 

לחלופין, אתה יכול פשוט להתנתק: לקבוע את טווחי הסיכון מראש, ולבקש מיועץ ההשקעות לעדכן אותך רק כשהרווחת 15% או הפסדת 10%, או כפי שהגדרת.

 

כך או אחרת, אני חושב שדי ברור שהחירות לשנות את דעתנו בכל רגע היא מתכון לטעויות והפסדים, בעוד שהגבלת החירות, דבר שמנוגד לאידאולוגיה שלנו, היא לעתים הדרך להבטיח שנשיג את מה שרצינו.

 

מה יגרום לבני להתקשר הביתה?

 

פרופסור יקר, בני מרבה לנסוע בעולם, וכתוצאה מכך לא יוצא לנו לדבר הרבה. יש לך רעיון שיאפשר לי לשוחח איתו לעתים קרובות יותר? יורם

 

יורם היקר,

אני מניח שבנך מנהל חיים עמוסים, והיעדר השיחות התכופות לא בא מחוסר אהבה או דאגה כלפיך. אבל אולי תוכלו לבחור יום ושעה קבועה שבה תדברו בכל שבוע, וכך תגבירו את הסבירות שבאמת תקיימו שיחה. בכל מקרה, אני מבטיח להתקשר אליך ואל אמא ברגע שאחזור מהנסיעה שלי.

 

askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x