ההמלצות להסדרת הלוביזם בישראל: האיסורים על שדלנים יוגדרו פליליים
המכון הישראלי לדמוקרטיה גיבש המלצות ויגיש אותן מחר ליו"ר הכנסת. בין היתר מציע לאסור מגע בין הלוביסטים לאנשי המחקר של הכנסת
חלק מהאיסורים המוטלים על פעילות שדלנית (לוביזם) יוגדרו כאיסורים פליליים - זאת אחת ההמלצות המרכזיות בהצעה להסדרת השדלנות בישראל שגיבש המכון הישראלי לדמוקרטיה ויוגש מחר (ה') ליו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין.
- ועדת הון-שלטון של המבקר ממליצה: כל פגישה בין בעל הון לנבחר ציבור תתועד
- יישלל לשנתיים היתר השדלנות של צח בורוביץ' מ"גלעד לובינג"
- לראשונה - יותר מפי 2 לוביסטים על כל חבר כנסת
מקורות שסייעו בגיבוש הדו"ח הוסיפו כי המכון ימליץ גם להסדיר את עבודת השדלנים מול מרכז המחקר והמידע של הכנסת - לאור ממצאי תחקיר "עובדה" שחשפו כי הם מנסים לעתים להטות את המחקרים שנחשבים אובייקטיבים. לפי ההמלצה, הכנסת תאפשר לשדלנים לפנות לפנות למרכז רק באמצעות הדואר. הפניות יתועדו ויצויינו אם יעשה בהן שימוש. מכאן ייאסר למעשה המגע של השדלנים ואנשיהם עם החוקרים.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי במכון החליטו דווקא להמליץ נגד פרסום פומבי של ניירות העמדה שמוגשים תכופות לח"כים על ידי השדלנים. במכון הסתייגו מהצעתה בנושא של ח"כ שלי יחימוביץ', צידדו בעמדת הלוביסטים, וכתבו כי "לכאורה מדובר בהצעה טובה, אך אנו מליצים שלא לאמצה". הסברם הוא שפרסום הניירות בזמן אמת עלול לשבש את עבודת הח"כים שכן לעתים ברצונם לשמור על חשאיות המידע שהם ניזונים ממנו.
בדו"ח המלצה להסדרה כוללת של פעילות השדלנות בישראל ובכנסת. הדו"ח מבוסס על תפיסה שלפיה שדלנות היא פעילות לגיטימית, וכשהיא מתנהלת כהלכה היא "אפילו רצויה במשטר דמוקרטי-ליברלי". עם זאת, במכון מדגישים כי "יש לה גם תוצאות פוטנציאליות שליליות, ולכן יש להסדירה, לפקח עליה ביעילות ולהגביר את השקיפות בעבודת השדלנות". הד"וח גובש במכון לאחר מפגשים עם לוביסטים, ח"כים לשעבר ועיתונאים ולאחר עריכת השוואה בינלאומית והוצאת קול קורא.
ריבלין הודיע בעבר כי אם ייבחר בשנית לתפקיד הוא יאמץ את הדוח.
מניתוח שערך בעבר "כלכליסט" עלה כי השימוש בלובי חדר בשנים האחרונות גם לעשרות גופים ממשלתיים וציבוריים שממומנים בכספי ציבור. הלוביסטים מסייעים לאותם גופים במגרש הביתי שלהם - מול נבחרי הציבור בירושלים ופקידיהם. זאת, במקום שאנשי ציבור אלה ינהלו את ענייניהם עם עמיתיהם באופן ישיר ופשוט. תחקיר נוסף הראה כיצד הלוביסטים מצליחים להטות את החלטות ועדות הכנסת כמעט מדי יום ביומו.
לפי מחקר עדכני של "העמותה לדמוקרטיה מתקדמת", 259 הלוביסטים שפועלים בכנסת מייצגים בעיקר לקוחות עסקיים.
לפי הבדיקה, 55% (521) מלקוחות הלוביסטים במשכן הינם לקוחות מסחריים "טהורים" (כלומר שאינם איגודים מקצועיים, ועדי עובדים, רשויות מקומיות או עמותות לא חברתיות). רק 8% (77) מלקוחות הלוביסטים בכנסת הם עמותות חברתיות. מנכ"ל העמותה שבי גטניו טוען כי "הנתונים מוכיחים כי מכלול פעולותיהם של לוביסטים בשכר משרת באופן מובהק את בעלי ההון ומעוות לטובתם את ייצוג מכלול האינטרסים בכנסת ובמוסדות השלטון".