הוארכה בשלושה ימים הקפאת ההליכים של חברת הניקיון והשמירה "האחים עובדיה"
השופט שילה: "העובדים נמצאים בראש מעייני". הנאמנות יפעלו להעביר בהקדם לעובדים את משכורת חודש דצמבר. רשות שדות התעופה שמעסיקה מאות עובדים וחצי ממחזור החברה טענה שהיא אינה מעוניינת להמשיך לעבוד עם החברה
שופט בית המשפט המחוזי בלוד, אילן שילה, הורה לפני זמן קצר על הארכת הקפאת ההליכים של חברת השמירה והניקיון האחים עובדיה בשלושה ימים, עד יום חמישי השבוע. הקפאת ההליכים מוארכת בימים ספורים בלבד בשל היותה גרעונית, כלומר המשך הפעלת החברה מגדילה את מסת החובות של החברה וההכנסות מההפעלה אינן מכסות את ההוצאות. השופט שילה כתב בהחלטתו כי החברה מעסיקה 2,900 עובדים וציין כי "דומה שעניין זה הוא בראש מעיינן של הנאמנות ואף בראש מעייניו של בית משפט זה".
במסגרת הקפאת ההליכים המטרה העיקרית כרגע היא לשלם לעובדים את משכורת חודש דצמבר, ובהחלטת השופט נקבע כי ככל שמזמיני העבודות, כלומר לקוחות החברה שמקבלים ממנה שירותי שמירה וניקיון, ישלמו כספים לקופת הנאמנות, הכספים יהיו מיועדים בראש ובראשונה לתשלום שכרם של עובדי החברה המועסקים באותם גופים וקבע כי לא יעשה כל שימוש אחר בכסף עד להבטחת התשלומים לעובדים עבור חודש דצמבר והימים הראשונים של חודש ינואר.
בנוסף הורה השופט באופן חריג גם על צו הקפאת הליכים אישי נגד בעלי החברה, בן ציון עובדיה, אשר חתום באופן אישי על ערבויות ללא הגבלת סכום להבטחת החובות לבנקים ולרשויות המס.
במהלך הדיון טענה אחת הנאמנות רו"ח עליזה שרון כי לקוחות החברה רואים כל אחד את עצמו בלבד: "נוצר מצב שכל אחד רוצה לרוץ למכרז חדש, ולשם אנחנו לא רוצים להגיע. אן יצליחו להציל את החברה לטובת כל העובדים, ושלא יווצר מצב שחלק מהעובדים ימצאו עצמם חסרי בית וחסרי מקום".
עו"ד רמי קוגן המייצג כ-250 עובדים טען בדיון שיש לפעול לתשלום משכורות חודש דצמבר לעובדים. לדבריו, "מדובר באנשים בסטטוס אקונומי נמוך בחברה הישראלית והם לא יוכלו להתאושש מכך שלא תשולם להם משכורת אחת. לפיכך חשוב שהנאמנות תפעלנה לתשלום שכר העובדים". קוגן העלה את ההצעה שכספים שיועברו מלקוחות החברה לנאמנות יועברו ישירות ואך ורק לעובדים, וציין כי זהו האינטרס של מזמיני העבודות.
לטענת רו"ח שרון בדיקה ראשונית של החוזים עם לקוחות החברה העלה שבחלקם מדובר בתמחור מפסיד. לעומת זאת, עו"ד אייל בליזובסקי המייצג את רשות שדות התעופה שהיא הלקוח הגדול ביותר של האחים עובדיה ולפי טענת החברה מכניסה כחצי מהמחזור שלה (כלומר 70 מיליון מתוך מחזור שנתי של 140 מיליון שקל) – טען בדיון כי החוזה מול רשות שדות התעופה לא היה הפסדי: "יש אצלנו 600 עובדים ומתוך מחזור החברה כנראה ש-50% בא מרשות שדות התעופה, מה שמעמיד בצל גדול את הטענה של הנאמנות על חוזים גרעוניים. ככל שמדובר ברשות שדות התעופה עמדתנו היא שלא מדובר בחוזים גרעוניים".
יחד עם זאת הוא הוסיף כי רשות שדות התעופה אינה מעוניינת להמשיך לעבוד עם האחים עובדיה אלא שוקלת לצאת למכרז חדש: "יש לנו לפחות 3 חוזים שאפשר להגדירם כחוזים בטחוניים תפעוליים מהמדרגה הראשונה שהרשות אינה יכולה לאפשר מצב של הפסקת עבודה ולו של רגע במתן השירותים. מה שמחייב אותנו בסיטואציות אלה להיערך היערכות מוקדמת למציאת חלופה. יש לנו אפשרות שכזו שאיננו רוצים לנקוט בה, אך בלית ברירה נאלץ לנקוט בה בשים לב לכך שמדובר בחוזים בטחוניים ממדרגה ראשונה".
לדבריו, התברר לרשות כי מאז חודש אוגוסט החברה לא ביצעה הפרשות כספים לזכויות סוציאליות של העובדים: "מבחינת רשות שדות התעופה הסיטואציה של אי הפרשה לזכויות סוציאליות היא הפרה יסודית נוספת של כל ההסכמים ומקנה לי זכות מיידית לבטל את החוזים. הפרה נוספת היא עצם כניסת החברה להליך של הקפאת הליכים, כך כתוב בהסכמים. כל ההסכמים הם מהשנים האחרונות וכולם בעקבות הליכי מכרז ולא נשמעה טענה כלפי סעיפים אלה במכרזים".
"בהתחשב בנסיבות אלה, אנחנו נסכים, בהדגש אחד, ובלבד שללא ההתחייבויות כלפינו וההתחייבויות התפעוליות מקוימות, איננו יכולים לסבול אי מילוי חלק מההתחייבויות, משום חשיבות החוזים. אם יש התחייבות ברורה שכזו, אנו נכונים לתת את פרק הזמן של שלושת ימי ההקפאה, אך אני אומר שאנו נערכים למציאת חלופה".