"בהשקעה של 70 אלף שקל כל צרכן יוכל שלא לשלם על חשמל"
ראשי אגפי הרישוי וההסדרה ברשות החשמל מתייחסים לתמורות ולמשברים שמטלטלים את משק החשמל הישראלי, החל מההתנגשויות בין האוצר ליזמי האנרגיה המתחדשת, עובר בהכרח ברפורמה בחברת החשמל וכלה בהעלאת תעריף החשמל
המאבק המתמשך בין יזמי האנרגיות המתחדשות לבין משרד האוצר התלהט באחרונה, כששר האוצר יובל שטייניץ ביקש לבטל את החלטת הממשלה להגדיל את מכסת ייצור החשמל ממתקנים סולאריים על חשבון מכסת הייצור שהוקצתה למתקני רוח (שבשבות). זאת כיוון שתעריף החשמל ממתקני הרוח זול יותר מזה של החשמל הסולארי - 49 אגורות לכל קילו־ואט לשעה לעומת 55 אגורות. מנכ"ל איגוד האנרגיות המתחדשות איתן פרנס כינה את מהלכו של שטייניץ: "חיסול תחום האנרגיות המתחדשות בישראל".
- ארבעה בנקים ילוו לחברת החשמל 2 מיליארד שקל
- הטבת החשמל תבוטל? עובדי החברה לא שמעו על כך
- חברת החשמל דורשת מיליארד שקל מים תטיס
"נעשתה פה כל העבודה שנדרשת כדי לעמוד ביעדי הממשלה - 5% מהחשמל במדינה ייוצר מאנרגיות מתחדשות עד 2014, ו־10% עד 2020", אומר עודד אגמון, ראש אגף ההסדרה ברשות החשמל.
רשות החשמל היא הרגולטור שמפקח על כלל יצרני החשמל במשק והיא שעומדת בין פטיש היזמים לסדן האוצר. אמנם בשנה האחרונה חתכו ברשות את תעריפי הייצור בעשרות אחוזים בטענה שעלות הקמת המתקנים צנחה ב־40%, אך במקביל הם גם אישרו מאות רישיונות להקמת מתקנים סולאריים. לפני כשבועיים סיימה רשות החשמל הסדרה של קרוב ל־130 בקשות להקמת מתקנים סולאריים לייצור חשמל, שיוסיפו עוד כ־270 מגה־ואט ליכולת ייצור החשמל של ישראל כבר עד סוף השנה הבאה, המהווים 2.5% מסך הייצור. אגמון מוסיף ומציין כי "יצרנו הסדרה של ייצור חשמל מול הצריכה בפועל של יצרן האנרגיה המתחדשת, המאפשרת התחשבנות ישירה מול חברת החשמל (net metering), כך שהצריכה מתקזזת מהייצור".
משה שטרית, ראש אגף הרישוי והפיקוח ברשות, מסביר כי "בהשקעה חד־פעמית של 70 אלף שקל והצבת פאנל על הגג כל אחד יכול למצוא את עצמו במציאות שאתה לא משלם בכלל על חשמל, כאילו היית עובד חברת החשמל. זה מחזיר עצמו בתוך 4–5 שנים".
וכיצד זה ישפיע על חברת החשמל?
"ה־50 מגה־ואט הראשונים הם עם גיבוי מלא, כלומר אתה יכול למכור את כל הייצור לחברת החשמל. מתוך ה־50 מגה־ואט הבאים ניתן למכור רק 60%, מה־50 מגה־ואט הבאים ניתן למכור 30% ולאחר מכן אין גיבוי בכלל והכל לצריכה עצמית. חברת החשמל לא יכולה לעמוד בעלויות רכישת כל הייצור. בסוף 2013 נבדוק איך התקדמנו", מסביר אגמון.
העיסוק בחברת החשמל הוא רגיש מבחינת הרשות, ובחצי פה הם מודים שבלי התייעלות ארגונית יהיה קשה לחברה "להחזיק את הראש מעל המים". עד שחברת החשמל תתייצב רשות החשמל תיאלץ ככל הנראה להעלות את תעריף
החשמל. ברשות החשמל מסרבים לנקוב במספרים, אולם על פי ההערכות ההעלאה הבאה תהיה ב־8%–10% במקום ב־4.4% בלבד. אם כך יקרה, תעריף החשמל ישלים זינוק של כ־35% בשנה וחצי בלבד (אוגוסט 2011־מרץ 2013).
בינתיים מנסה הממשלה להניע שוב את הליך הפרטת החברה. "המצב של חברת החשמל ישתפר באפריל עם תחילת ההזרמה של הגז ממאגר תמר, מה שיוזיל משמעותית את העלויות שלה וישפר את מצבה הפיננסי. אנחנו אמנם בתקופת בחירות אבל אני מאמין שהמדינה רצינית בכוונות שלה", אומר אגמון.
מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן טוען שהוא רוצה לבטל את חוזה הגז עם תמר. זה אפשרי?
"החוזה הענק הוא חוזה שבו גליקמן היה שותף בכל הסעיפים ותתי־הסעיפים. לא ראיתי את כל פרטי ההצהרה, כך שעוד אין לי דעה מגובשת עליה, אבל שלא נשכח שהוא מקדם את אינטרס חברת החשמל", הוא מסכם.