$
דו"ח מצב המדינה

דו"ח מצב המדינה

דו"ח טאוב: היעדר השכלה גבוהה מקשה על מציאת עבודה יותר מבעבר

ככל שהאדם משכיל פחות, כך עולה הסיכוי שיהיה מובטל בגיל מבוגר. הפער בנתונים משמעותי יותר עבור גברים, העוסקים יותר במקצועות פיזיים, בעוד ששיעורי התעסוקה של נשים עם השכלה פחותה נמוכים מלכתחילה

מיקי פלד 06:5927.11.12

בישראל יש שני שוקי תעסוקה נפרדים: האחד של בעלי השכלה גבוהה והשני של עובדים בעלי השכלה תיכונית ומטה. לפי דו"ח מצב המדינה 2011–2012 של מרכז טאוב, גם אם חסרי ההשכלה העל־תיכונית מועסקים בגיל צעיר יחסית, אזי בגיל מבוגר הם חווים ירידה חדה בכמות ובאיכות התעסוקה שלהם. השוואה שביצע פרופ' איל קמחי מהאוניברסיטה העברית וממרכז טאוב מראה כי הפערים הללו מעמיקים עם הגיל. ככל שהאדם משכיל פחות, כך הסיכוי שיהיה מובטל בגיל מבוגר עולה.

 

כתבות נוספות בנושא דו"ח מצב המדינה של מרכז טאוב

תלמד, תעבוד, תרוויח - כבר לא בהכרח נכון

המחאה הקטינה מעט את אי-השוויון

פרופ' בן דוד: סכנה קיומית למדינה

המדינה הוציאה רק 15.7% מהתוצר ב-2012 על רווחה

מחיר החינוך לגיל הרך מכביד יותר על כיסו של החמישון התחתון

משקי הבית לא יוכלו להמשיך ולממן מכיסם את הוצאות הסיעוד התופחות

הפרטת השירותים החברתיים עלתה למשקי הבית ביוקר

 

נתונים היסטוריים מראים כי גברים שנולדו בשנים 1930–1939, כלומר הפנסיונרים של היום, הועסקו בשיעור של 92% כאשר היו בני 45, ללא קשר להשכלה שלהם. כאשר היו בני 60, שיעור התעסוקה עמד על 81% בקרב בעלי יותר מ־12 שנות לימוד לעומת 61% בקרב בעלי ה־12 שנות לימוד ומטה. כאשר קופצים 20 שנה קדימה, לילידי וילידות 1950–1959, מגלים ששיעור התעסוקה של שני סוגי העובדים עמד על 81% בגיל 34. עד כאן הכל טוב ויפה, אך כאשר הם התבגרו והגיעו לגיל 54 ניכר כי בעלי השכלה של יותר מ־12 שנות לימוד רשמו שיעור תעסוקה של 83%, בעוד שעבור בעלי ההשכלה הפחותה נרשמה צניחה ל־68%.

 

 

מנתוני הדו"ח עולה כי הפערים בתעסוקה נוגעים במיוחד לגברים, אולי כי גברים משכילים פחות נוטים לעסוק בעבודות פיזיות, והירידה במצבם הגופני לאורך השנים פוגעת יותר ביכולת העבודה שלהם.

 

עם זאת, חשיבות ההשכלה בכל הגילים משמעותית יותר עבור נשים, שכן הן אינן נוהגות לבצע עבודות פיזיות שאינן דורשות השכלה. ההבדלים בשיעורי התעסוקה בין נשים משכילות למשכילות פחות ניכרים כבר מגילי העבודה המוקדמים. שיעורי התעסוקה של המשכילות בגיל 35–50 עומדים על כ־80%, בעוד של אלו בעלות 12 שנות לימוד ומטה עומד על 40%–50%. עם זאת, ישנו גם עניין תרבותי שלפיו מלכתחילה נשים שמתכננות לצאת לשוק העבודה משקיעות בהשכלתן ובצבירת כישורים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x