$
בארץ

פרסום ראשון

האוצר למנכ"ל משרד הבריאות: פעולותיך עשויות לפגוע באופן ממשי בחולים

שלושה ימים לאחר שמנכ"ל משרד הבריאות איים להפסיק את תשלומי קופות החולים לבתי החולים, במשרד האוצר לא נשארים חייבים ומאשימים את המנכ"ל בהפרת אמונים לתפקידו

מיקי פלד 12:0130.10.12
אם היה אפשר לעלות מדרגה ברמת המתיחות בין משרדי האוצר לבריאות, הרי שהמכתב שנשלח אתמול (ב') מהסגן הבכיר לחשכ"ל יאיר טל למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו, עשה זאת. במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" מאשים טל באופן בוטה ביותר כי פעולותיו האחרונות של גמזו עלולות לפגוע באופן ממשי בבבתי החולים ובציבור החולים, וכי התנהלותו בנוגע למשבר התקציבי של קופות החולים "יש בה כדי להפר אמונים לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות על כל המשתמע מכך".

היחסים העכורים בין הצדדים אינם חדשים, אך התלקחו שוב בשבוע שעבר, עם תגובה חריפה של גמזו על הודעת האוצר שלפיה יקזז 389 מיליון שקל מתקציב קופות החולים על חשבון מקדמה שניתנה להן בשנה שעברה. גמזו הודיע לטל כי אם אכן האוצר יעשה כן ללא מקור תקציבי שיפצה את הקופות על כך, הא יורה לקופות לא לשלם לבתי החולים עבור השירותים שהן רוכשות בהם.

 

הדבר עשוי להוביל לסחרור פיננסי קשה במערכת, שבסופו של דבר אף עלול להגיע למחסור בציוד רפואי בבתי החולים, אלא אם כן המדינה תשפה את בתי החולים על הפסד ההכנסות. לכן טל מצידו הודיע במכתב כי אם משרד הבריאות יממש את איומו, האוצר יקזז את הסכומים המגיעים לבתי החולים מתקציב סל הבריאות הניתן לקופות. טל כותב עוד כי "חובות הקופות לבתי החולים הממשלתיים הינם נכס מדינה", ולכן לגמזו לא נתונה הסמכות לוותר על נכס כזה. טל הוסיף כי אין מקום להתרעמות משרד הבריאות, שכן האוצר משאיר אצל הקופות את שאר המקדמה שניתנה להן, בסך של כ-800 מיליון שקל, ובפועל אין קיצוץ בכספי סל הבריאות עצמו.

 

עשוי להיווצר מחסור בציוד בבתי החולים עשוי להיווצר מחסור בציוד בבתי החולים צילום: חיים הורנשטיין

 

בעוד אגף החשכ"ל כועס על התערבות גמזו בענייניו, אגף התקציבים של משרד האוצר עוד לא הגיעו להסכמות עם קופות החולים על הסכמי הייצוב המיוחדים, האמורים להעביר לארבע הקופות סכום של עד 1.1 מיליארד שקל. במקביל, נציגי

האגף ונציגי משרד הבריאות עוד לא הגיעו להסכמות על הנוסחה החדשה לעדכון סל הבריאות - תקציב בסך של כ-31 מיליארד שקל שמממן את מערכת הרפואה הציבורית. הנוסחה החדשה מתחייבת מהוראת בג"ץ שניתנה ביוני האחרון, ולפיה עד תום השנה יגישו המשרדים תיקון לנוסחה הקיימת, שהובילה לדברי בג"ץ לשחיקה תקציבית ו"לפגיעה רחבה" בציבור החולים.

 

באוצר וגם בקופות מפנים אצבע מאשמה גם לגמזו עצמו. כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט", חוזרים שונים שמוציא משרד הבריאות שנועדו לשפר את השירות למבוטחים לא מגובים תקציבית ועולים לקופות מעל מיליארד שקל. ארבע קופות החולים צפויות לסיים את 2012 עם גירעון של כ-1.9 מיליארד שקל, אם לא יינתנו להן כספי הסכמי הייצוב.

 

מגמזו נמסר בתגובה כי "משרד הבריאות אחראי על מתן שירותי הבריאות דרך קופות החולים, להבטיח סדירות באספקתם ולוודא שקיימת איתנות פיננסית בקופות. ברור היום לאחר פסיקת בג"ץ שהקופות לא תוקצבו נכונה, והגירעונות המצטברים דורשים תגובה מהירה ומיידית, ולא מהסוג הזוחל שאנו רואים. נגיסה נוספת שמנסה האוצר לבצע היא חסרת אחריות ולא ניתן לה להתרחש. נתעדף בתוך המערכת את המקורות הכספיים כדי לקיימם באופן תקין ואיכותי. אנו משוכנעים שלאור ההערות שלנו, משרד האוצר יעביר את כספי הייצוב תוך חודש. זה הדבר הנכון לעשות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x