$
בארץ

החוזה הבא של תשובה? חברת החשמל יוצאת במכרז גז חדש

תחל בהליכי מכרז ראשונים לרכישת גז טבעי שיסופק לה מסוף 2016. עלות החוזה המוערכת: 11-3 מיליארד דולר

ליאור גוטמן 15:3718.10.12

חברת החשמל תצא בתחילת נובמבר בהליכי מכרז ראשונים (RFP) לרכישת גז טבעי שיסופק לה החל מסוף 2016. מדובר בגז לטובת ייצור חשמל בתחנות הנוכחיות כמו גם בחלק מיחידות הייצור הפחמיות שיוסבו בעתיד לשימוש בגז טבעי.  

את המהלך יוביל המשנה למנכ"ל, יעקב (יאשה) חאין. "על מנת לשמור על יציבות ואיתנות באספקת חשמל למשק הישראלי, חברת החשמל חייבת ומחויבת להמשיך ולאתר מקורות נוספים לחומרי הגלם שלה ולא להישען ולהסתמך על ספק גז יחיד. זאת, על מנת לספק חשמל אמין, זמין, זול וסביבתי יותר", אמר יו"ר החברה יפתח רון טל. מנכ"ל החברה אלי גליקמן הוסיף שמדובר גם בהזדמנות לכניסתם של ספקים ויצרני גז חדשים לזירה, להרחבת התחרות במשק וליציבותו.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

אחד מחוזי האנרגיה הגדולים במשק

 

על פי ההערכות, חברת החשמל עשויה לבקש ולרכוש כמות מינימלית של כ-10 מיליארד מ"ק (BCM) לאורך תקופת החוזה (18-15 שנה) עם אפשרות להגדלת הכמות עד ל-36 מיליארד מ"ק. בהתייחס למחירי העסקאות האחרונות במשק הגז, עלות החוזה עשויה לנוע בין 3 לכ-11 מיליארד דולר לאורך התקופה.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: עמית שעל

חברת החשמל, מתוקף היותה ספקית החשמל העיקרית במשק (95% מהביקוש), היא צרכנית האנרגיה הגדולה במדינה. בסוף חודש יולי האחרון חתמה חברת החשמל על חוזה הגז הגדול בתולדותיה, כשהתחייבה לרכוש משותפות תמר 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה בעלות שנעה בין 10 ל-16 מיליארד דולר (כולל אפשרות להגדלה עתידית של היקף החוזה). שותפות תמר נמצאת בעיקר בידי נובל אנרג'י (36%) שמשמשת כקבלן הקידוח, ובידי חברת דלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה (31.25%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר). השותפים האחרים בתמר הם ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

 

מי יספק את הגז? אין הרבה אפשרויות

 

החוזה הנוכחי מאפשר הכנסת ספקי גז חדשים לחברת החשמל, הוראה שהונחתה על ידי רשות החשמל והממונה על ההגבלים העסקיים רק בקיץ האחרון. הבעיה היא שבחינת ספקי הגז הפוטנציאלים אינה מניבה רשימה ארוכה במיוחד: אחד הספקים האפשריים הם בעלי מאגר לוויתן, תגלית גז מוכחת שמכילה (בהסתברות הטובה ביותר) 453 מיליארד מ"ק גז ומיועדת להפקה ב-2016. אולם למרבה האירוניה, הבעלות על לוויתן מתחלקת בין נובל אנרג'י (39.66%), דלק אנרגיה (45.34%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר), ורציו (15%).

 

הממונה על ההגבלים העסקיים כבר התריע מפני מציאות שבה גורם אחד או יותר מספקים את רוב האנרגיה לתחנות הכוח של חברת החשמל, ובשבועות האחרונים הוא שוקל אפשרות להכריז על הן על תמר והן על לוויתן כמונופול בתחום אספקת הגז.

  

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחינת הממונה על ההגבלים העסקיים טרם הסתיימה, אולם לאחר השלמתה תוכל המדינה לקבוע מחיר תקרה לעסקאות הגז, או במצב קיצוני יותר לקבוע מחיר גז קבוע. מהלך שכזה, אם יתבצע, יוכל לצמצם את היקף רכישות הדלקים של חברת החשמל שבא לידי ביטוי בתעריף התקופתי אותו משלמים הצרכנים: ככל שעסקאות הגז נמוכות יותר כך תעריף החשמל יוכל לרדת, ולהפך.

 

בחברת החשמל מודעים לאפשרות הרכישה מלוויתן ומקווים שבשנים הקרובות ייצאו ספקים חדשים. הבעיה העיקרית היא שנכון להיום אין צפי להגדלת מספר השחקנים במשק - רק לאחרונה התבשר שמאגר שמשון מכיל רק חמישית מכמות הגז החזויה, ומאגר הגז הפוטנציאלי ברישיון מירה התגלה כעקר. אז מי עוד יוכל להתמודד על החוזה? מקורבים לחברת החשמל מזכירים חברות או קידוחים שונים בקפריסין, אולם גם שם מדובר בחלק מהמקרים באותם שחקנים. כך לדוגמה, מאגר אפרודיטה (בלוק 12), שם התגלה מאגר פוטנציאלי בהיקף של כ-60% מנפח הגז שנמצא במאגר תמר, נמצא בשליטת נובל אנרג'י (70%) ודלק אנרגיה (30%).

 

אם לא די בכך, מציאת מאגר חדש ומתיחת צנרת הולכה מלב היום לחופי ישראל עלולה להימשך שנים רבות, פעולה שלא בטוח שתושלם עד מועד תחילת החוזה. לשם השוואה, הפקת הגז ומתיחת צנרת ההולכה של מאגר תמר, מהלך בו החלו החברות לפני כשנתיים, טרם הושלמה והיא מיועדת להתחיל בהזרמות גז לחברת החשמל רק באפריל הקרוב.

 

אין צנרת? אין חוזה

  

בצד בעיית מיעוט הספקים, קיומו של החוזה תלוי בהרחבת מערכת הולכת הגז הטבעי מלב הים לישראל. נכון להיום קיים רק צינור הולכה בודד (ים תטיס באשדוד), שנפח התעבורה בו כבר שוריין ברובו עבור חוזה הגז הנוכחי של חברת החשמל ועבור יצרני חשמל פרטיים שעתידים לפעול בשנים הקרובות (OPC, דוראד, דליה אנרגיות).

 

בהיעדר הקמת צנרת הולכה נוספת חברת החשמל תתקשה לקבל את הגז שהיא מבקשת, פעולה שהדגישה ועדת צמח שבחנה את משק האנרגיה בישראל. מתי תוקם נקודת כניסה נוספת? על פי החלטת הממשלה, עליה הופקד מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, עד אוגוסט 2013 יימצאו לפחות שלוש נקודות כניסה נוספות, בעיקר במרכז ובצפון המדינה. האם המהלך יושלם בפרק הזמן אותו מבקשת חברת החשמל לרכוש את הגז? כלל לא בטוח – רק ביוני 2010 ניסתה המדינה להקים נקודת כניסה נוספת באזור זכרון יעקב, אולם בלחץ ארגונים חברתיים ותושבי המקום התוכנית נזנחה, מה שהותיר כאמור את כל משק החשמל בישראל תלוי בצנרת הולכה בודדת שממוקמת בדרום המדינה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x