$
אלכס זבז

הסכנה היפנית של גרמניה

לכלכלת גרמניה יש לא מעט מאפיינים משותפים עם האימפריה האסייתית השוקעת

למרות שהמשבר הפוקד את הכלכלה העולמית בשנים האחרונות חורג מכל תקדים היסטורי אפשרי מבחינת היקפו ועוצמתו, פרשנים רבים מחפשים דוגמאות למשברים דומים בעבר כדי ללמוד מניסיון העבר ולנסות ולחזות את העתיד. המקרה של יפן, ששרויה כבר שני עשורים במצב כלכלי קשה, הוא הנפוץ ביותר לשימוש כדוגמה לניתוח המשבר הנוכחי והשלכותיו האפשריות.

 

אולם, הניסיון להשליך את המקרה היפני על מדינות אחרות נראה לעיתים קצת מלאכותי ורחוק מהמציאות. כך, למרות דמיון מסוים בסיבות שהביאו למשבר, בהתפתחות המשבר ובדרכי התגובה של קובעי המדיניות, ארה"ב עדיין שונה מהותית מיפן. הכלכלה האמריקאית מתבססת הרבה יותר על צריכה פנימית, האוכלוסייה בארה"ב צעירה יותר, ההגירה גדולה יותר והמבנה הכלכלי דינאמי הרבה יותר מאשר ביפן.

 

גרמניה דומה ליפן

 

גרמניה, המועמדת להיות "כמו יפן", יכולה דווקא להפתיע, כי היא נתפסת היום ככלכלה חזקה, אפילו החזקה ביותר באירופה ולא מראה סימני משבר ניכרים. אף על פי כן, אם נבחן את הדברים לעומקם, קיים דמיון גבוה בין שתי המדינות.

 

כמו יפן, כלכלת גרמניה מתבססת במידה רבה על סחר חוץ. משקל היבוא והיצוא בתוצר הגרמני עומד על כ-95%. מגזר היצוא מעניק יתרון לכלכלה מחד, אך מאידך הופך אותה לפגיעה לשינויים במצבה של הכלכלה העולמית. כתוצאה מהתלות בביקושים מחוץ לגרמניה, התנודתיות של השינויים בצמיחה בגרמניה בעשור האחרון הייתה מאוד גדולה. גדולה יותר מן הממוצע של המדינות המפותחות ומזה של ארה"ב. כך, לדוגמה, נפילת התוצר הגרמני במהלך המשבר של שנת 2008 הייתה חדה יותר מאשר בארה"ב ובצרפת. אולם, ההתאוששות הייתה חזקה יותר. אגב, גם ביפן ירד התוצר בשיעור חד בתחילת המשבר, אך לא התאושש כמו בגרמניה.

 

התחרות בתחום הייצור התעשייתי מצד המדינות המתפתחות, בעיקר באסיה, כל הזמן מתגברת. יפן מרגישה את התחרות בצורה קשה מאוד. גרמניה עומדת בינתיים בצורה טובה יחסית בתחרות ושולטת עדיין בתחומי תעשייה רבים. יחד עם זאת, תרומתו של הסקטור התעשייתי לתוצר הגרמני הולכת ופוחתת. עלות העבודה הגבוהה בגרמניה יחד עם ההתקדמות של המדינות המתפתחות שוחקות את היתרון הגרמני.

 

האוכלוסייה צומחת באיטיות ומזדקנת במהירות

 

אחת הסיבות לצריכה הנמוכה של הגרמנים היא האוכלוסייה הצומחת באיטיות ומזדקנת במהירות. וגם בהיבט הזה קיים דמיון רב ליפן. אומנם הזדקנות האוכלוסייה ביפן אף מהירה יותר מאשר בגרמניה, אך הנתונים של גרמניה הרבה פחות טובים מאשר של יתר המדינות המפותחות. משקל האוכלוסייה בגיל העבודה בגרמניה מתכווץ הרבה יותר מהר מאשר בארה"ב למשל. כתוצאה מהזדקנות האוכלוסיה, שיעור החיסכון בגרמניה הוא גבוה, אך ההשקעות לעומת זאת נמוכות יחסית.

 

במבט לעתיד, יש מספר סיבות לחשוש מעתידה של גרמניה ומתסריט בו היא תדבק "במחלה היפנית". ראשית, ההאטה בכלכלה העולמית שמתרחשת כעת וצפויה להימשך אל תוך השנה הקרובה עלולה לפגוע בצורה משמעותית בכלכלה הגרמנית שמנוע הצמיחה העיקרי שלה נמצא בתחום סחר החוץ.

 

בנוסף, תוכנית ההצלה של אירופה, שבה לגרמניה יש מקום מרכזי, דורשת ותמשיך לדרוש מגרמניה משאבים רבים שיכבידו על הקופה הציבורית ויעלו את סיכון המדינה.

 

אם נסכם, למרות התדמית החזקה והמרחק העצום לכאורה מהמצב ביפן, לכלכלת גרמניה יש לא מעט מאפיינים משותפים עם האימפריה האסייתית השוקעת. הימצאותה של גרמניה בתוך האיחוד האירופאי המקרטע עלולה להכביד על הבעיות הקיימות ולגרום לכך שהמרחק בינה לבין יפן יצטמצם אף יותר.

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x