הם לא באמת רוצים לתת לכם לשתות: 10 מיתוסים על ראיונות עבודה
חושבים שהמראיינים מגיעים מוכנים ומשתוקקים לראות את רשימת הממליצים שלכם? יש לנו חדשות בשבילכם
ראיון עבודה הוא עניין מלחיץ לכל מי שמתמודד על תפקיד בחברה או ארגון. למרות שהתכוננתם היטב בבית, המראיין הוא זה שמחזיק בקלפים שכן הוא מכיר את החברה ומחזיק בחזון לגבי העובד האידיאלי בעיניו. אבל, מתברר שמדובר במיתוס, שכן מרבית המראיינים מגיעים לראיון לא מוכנים או כשהם טרודים בענייני היומיום.
מגזין "פורבס" פנה לדיוויד קופר, מאמן אישי לקריירה ולמנהלים, כדי להפריך עשרה מיתוסים ידועים לגבי ראיונות עבודה, ובראשם המקצועיות של המראיינים.
1. המראיין מגיע מוכן - האדם שמראיין אתכם הוא ככל הנראה מותש ועמוס בעבודה, ולכן הוא מחפש עובד חדש. יש סיכוי רב שהוא רק עבר במהירות על קורות החיים שלכם, וכלל לא התעמק בכישורים שלכם.
2. המראיין שואל שאלות טובות - מראיינים רבים לא מכינים שאלות מראש, מלבד "ספר לי קצת על עצמך", אלא לרוב מאלתרים במקום.
3. הם רוצים שתסכימו להצעתם לשתות משהו – המראיינים מרגישים מחויבים להיות מנומסים ולהציע לכם משהו לשתות, אך בפועל הם לא באמת רוצים ללכת להכין לכם כוס תה.
4. המראיין רוצה פרטים נוספים, כמו ממליצים – אלא אם כן אתם מעצבים או כותבים, המראיין לא באמת רוצה שתעבירו לו דו"חות או חומר לגבי ממליצים.
5. יש תשובה נכונה לשאלות של המראיין – כאשר מופנית כלפיכם שאלה קשה, המראיין לרוב מתעניין יותר לראות כיצד אתם מתמודדים עם האתגר, מאשר בדברים המדויקים שאתם אומרים.
6. הקפידו על תשובות קצרות – המראיין לא רוצה להתחיל לחשוב על שאלות נוספות להפנות אליכם. "אם אתם מספקים את המידע שעונה על מה שהם צריכים לדעת, הם מרוצים", מסביר קופר.
7. מנהלי כוח האדם מעדיפים כישורי ניהול על פני משיכה פיסית - מחקרים רבים מוכיחים כי למראה החיצוני יש חשיבות רבה, מציין קופר. אם כך, מה צריך לעשות מועמד שלא ניחן במראה מצודד במיוחד? "לעבור ניתוח פלסטי", עונה קופר בפנים חתומות.
8. כשהם שואלים היכן אתם רואים את עצמכם בעוד חמש שנים, הם מצפים שתפגינו שאפתנות – המראיינים בעצם רוצים לשמוע מכם שאתם בעלי נכונות להישאר באותה עבודה לאורך זמן.
9. אם הזמינו אתכם לראיון, סימן שהמשרה עדיין רלוונטית - לעיתים מנהלי כוח האדם מקיימים את תהליך ראיון למועמדים על אף שכבר נבחר מישהו מתוך החברה או בעל קשר אישי לחברה.
10. המועמד המוכשר ביותר זוכה בעבודה - קופר עצמו מודה כי לעיתים העדיף מועמדים פחות מוכשרים שפיצו על כך בחברותיות, על פני מועמדים מיומנים שנראה היה כי יהיה קשה לעבוד איתם.