אנשי הטריליונים: כך נראה משחק החתול־ועכבר של הכסף הגדול
מאדרו טיירי, יו"ר הוועדה לחקר הליבור־גייט ועד לבנג'מין לוסקי, ראש המחלקה הפיננסית במשרד הרגולציה של ניו יורק. האנשים ששומרים על הכסף הגדול בעולם
אנדרו טיירי
חבר פרלמנט בריטי, יו"ר הוועדה לחקר הליבור־גייט
ביוני האחרון נקנס בנק ברקליס בכמעט חצי מיליארד דולר על חלקו בפרשת ההונאה הגדולה בהיסטוריה: ברקליס, יחד עם ג'יי.פי מורגן צ'ייס, סיטיגרופ ואחרים, חוללו ערב המשבר ובמהלכו מניפולציות מכוונות בשערי ריבית הליבור - ריבית ההלוואות הבין־בנקאיות, שבמידה רבה משמשת כ"ריבית העולמית". המניפולציות נתנו רושם מוטעה על יציבות הבנקים, והכניסו הון להם ולכמה סוחרי נגזרים שהשתתפו בתרמית. תיאום הריביות אפשר לגרוף רווחים לא הוגנים ממוצרים פיננסיים בשווי 800 טריליון דולר - פי 16 מהתוצר העולמי, סכום שהופך את העונש שהושת על ברקליס לכמעט טפיחה סמלית על היד.
רוצים לדעת מי עוד משפיע על הכסף שלנו? ליחצו כאן
ועדת החקירה שהוקמה כדי לחקור את הפרשה הזאת היא רגע של עימות היסטורי בין כוחו של החוק לכוחם של הבנקים. בראש הוועדה יושב אנדרו טיירי, חבר פרלמנט מוערך מהמפלגה השמרנית בבריטניה, שאינו יושב בממשלתו של דיוויד קמרון, בעיקר כי לא היסס למתוח עליו ביקורת. דו"ח החקירה הראשוני שטיירי פרסם הצדיק את המוניטין שלו כאדם ישר ובוטה. טיירי לא חסך משבטו מהמעורבים, ובהם הנגיד הבריטי פול טאקר. אם הוא יעשה את תפקידו כמו שצריך, שוק הגידור והנגזרים העצום והמסוכן יהיה קצת יותר בטוח. אם הוא יתכופף, הבנקים יידעו שאין יותר מי שיעמוד בדרכם.
(איתי להט)
מרווין קינג
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה
קינג, מהאנשים החזקים בכלכלה הבריטית ולכן העולמית, הוא אחראי לקביעת ריבית הבנק המרכזי על הליש"ט וליציבות המערכת הפיננסית בבריטניה. אבל הרפורמה הקרובה ברגולציה הפיננסית תהפוך אותו לקיסר הסיטי של לונדון, מרכז הכובד של המערכת הפיננסית העולמית, ותעביר אליו את החובה לפקח על המוסדות הפיננסיים החשובים ביותר, אלה ש"גדולים מכדי ליפול". קינג יקבע את הנורמות החדשות בשוק, והוא יהיה האיש שאחראי למניעת המשבר הבא. אם הוא ייכשל, התוצאות יורגשו בכל העולם.
(יואב בורנשטיין)
מק'קיבה בוש
ראש ממשלת איי קיימן
בוש וקודמיו בתפקיד הפכו את איי קיימן, שאוכלוסייתם מונה כ־50 אלף איש, למקלט מס בינלאומי ולמרכז הבנקאות החמישי בגודלו בעולם. הם מכרו את ריבונות המדינה לחברות בינלאומיות ולאליטה הגלובלית בנזיד עדשים: כדי למשוך השקעות, איי קיימן גובים שיעור מס של 0% על יחידים, חברות ורווחי הון. האיים כשלעצמם, אגב, עמדו ב־2009 על סף פשיטת רגל. מחקר מקיף של ארגון Tax Justice Network העריך כי מדי שנה מוזרמים למקלטי מס בעולם 21–31 טריליון (אלף מיליארד) דולר. הכסף הזה מגיע למקלטי מס באמצעות פרצות בחוק. אם הוא היה נשאר במדינות המקור ומגיע לידי רשויות המס, משבר החוב הממשלתי, ואיתו מצב הכלכלה העולמית, היו נראים אחרת לגמרי.
(יואב בורנשטיין)
בנג'מין לוסקי
ראש המחלקה הפיננסית במשרד הרגולציה של ניו יורק
לוסקי פרץ לתודעה באוגוסט, כשפרסם דו"ח חריף נגד ענק הבנקאות הבריטי סטנדרד צ'רטרד והאשים אותו בהפרת הסנקציות של הממשל האמריקאי, באמצעות הלבנת עסקאות עם איראן בהיקף של רבע טריליון דולר. הבנק נקנס ב־340 מיליון דולר, אבל רגולטורים בניו יורק זעמו על לוסקי וטענו כי "נהוג" לסגור פרשות כאלה מאחורי הקלעים, באמצעות פשרות ישירות עם הבנקים.
לוסקי, מצדו, העדיף לשדר מסר ברור נגד הזלזול של הבנקים בגורמי ממשל. ייתכן שהמהלך הזה מסמן שלב בהתחזקות הרגולציה על הבנקים הגדולים בארצות הברית, ודרישה ליותר פיקוח ושקיפות במערכת חסרת הרסן הזאת. עידן של בקרה ופיקוח על הבנקים יפגע בעיקר במתעשרים הגדולים של המערכת הפיננסית, אבל עשוי להיטיב עם עשרות מיליוני בני אדם.
(ארז רומס)