המוסדיים: משחקים בכסף היום, ואמורים להחזיר עוד 30 שנה
מנהלי ההסדרים הפנסיונים, היועצת של כולם והאנליסטים שטועים לעיתים קרובות מדי. אלו האנשים שמתדלקים את הכלכלה הישראלית
קבוצה קטנה של אנשים מתווכת בין תלושי המשכורת שלנו למשקיעים המוסדיים, ובהם חברות הביטוח שאוספות את הסכומים העצומים של הפרשות הפנסיה שלנו ומתדלקות איתן את הכלכלה הישראלית. המתווכים הללו, שממליצים לכל עובד בישראל באיזה אפיק חיסכון להשקיע את כספי הפרישה שלו, הם ראשי חברות ניהול ההסדרים הפנסיוניים. שלוש הגדולות בתחום הן מבטח סימון, שקל ותמורה.
רוצים לדעת מי עוד משפיע על הכסף שלנו? ליחצו כאן
מנהלי ההסדרים הפנסיוניים הם יועצים פנסיוניים מקצועיים לעילא, אבל יש איתם בעיה: הם לא אובייקטיביים. למעשה, הם לא יכולים להיות. ראשית, הם עצמם שייכים לחברות הביטוח: מבטח סימון שייכת לקבוצת מגדל, תמורה שייכת לכלל ושקל היא מקבוצת הפניקס. טבעי שכל אחת מהן תעדיף לשווק את קרנות הפנסיה של בעל הבית שלה, ותיטה להמליץ על אפיקי השקעה שמשתלמים לבעל הבית. שנית, מנהלי ההסדרים מתפרנסים מעמלות שנגזרות מדמי הניהול שאנחנו משלמים לחברות הביטוח. ככל שהם ממליצים על אפיקים בדמי ניהול גבוהים יותר, כך הם מרוויחים יותר. ודמי ניהול גבוהים, כך מוכיחה ההיסטוריה, לא תמיד מבטיחים תשואה גבוהה.
ענת גואטה
מנכ"לית חטיבת הייעוץ למוסדיים, אנטרופי שירותי מחקר כלכליים
אנטרופי היא מונופול בתחום הייעוץ למשקיעים מוסדיים, וחוות הדעת שהיא מספקת משפיעות על הצבעות הגופים המוסדיים באסיפות בעלי מניות ומחזיקי אג"ח. להמלצותיה לגבי התגובה הראויה להסדרי חוב שמציעים בעלי שליטה המתקשים בהחזר חוב יש השפעה מכרעת. נוסף על כך, גואטה מנהלת את מערך האנליזה והניתוח הכלכלי שמשמש את המוסדיים בבחירת אג"ח להשקעה. ניתוחיה יכולים להציל משקיעים מאג"ח מסוכנות, אבל המלצות כושלות שלה עלולות לסכן את חסכונות הציבור. (יניב רחימי)
יונל כהן
מנכ"ל מגדל ביטוח
כמי שעומד כיום בראש חברת הביטוח הגדולה בישראל, כהן, סוכן ביטוח בעברו, מנהל את התיק הפנסיוני הגדול בארץ. הצלחותיו והחמצותיו משפיעות באופן דרמטי על חסכונות חייהם של נתח נכבד מהעובדים בישראל. על רקע התחרות הגוברת בענף הפנסיוני, ייתכן שכהן יצטרך בעתיד להוריד את דמי הניהול של מגדל, או לבדל את החברה, למשל באמצעות שיווק מוצרים פנסיוניים עם תשואה מובטחת. החלטות כאלה ישפיעו על השוק כולו ועל כיסם של רבים.
עומר קרייזל
מנהל השקעות כספי עמיתים, מגדל ביטוח
קרייזל מנהל את כספי העמיתים בחברת הביטוח עם התיק הפנסיוני הגדול בישראל, הכולל את תיק ביטוחי החיים הגדול בארץ ואת קרן הפנסיה השנייה בגודלה בישראל (מקפת). קרייזל, שידוע כמנהל זהיר, חולש על עשרות מילארדי שקלים מכספי העמיתים, והחלטות ההשקעה שלו ופיזורן משפיעות מהותית על מחזורי המסחר בבורסה.
שרון חינקיס
מנהל השקעות בכיר, מגדל שוקי הון
במשא ומתן על הסדר החוב בדלק נדל"ן הוביל חינקיס קו מיליטנטי ובלתי מתפשר, כדי להביא לכך שבעל השליטה בחברה יצחק תשובה יזרים מכיסו סכום גדול ככל האפשר לטובת ההסדר. בכך הוא מהווה דוגמה למנהל השקעות שאינו מפחד לצאת נגד בעלי ההון, ונלחם על כל שקל עבור לקוחותיו.
ארי קלמן
יו"ר מנורה מבטחים ביטוח
כשהיה מנכ"ל מנורה, קלמן הוביל את רכישת קרן הפנסיה הגדולה בישראל, מבטחים החדשה, הנלחמת על הובלת השוק גם במחיר של הורדת דמי הניהול. במקביל הגביר את פעילות החברה בביטוח כללי, כגון ביטוחי רכב ודירה, ותרם לירידת המחירים בענף. נחשב יו"ר דומיננטי שמתערב לא פעם בהחלטות השקעה מהותיות ומתווה קו לוחמני נגד בעלי הון שהתנהלותם אינה ראויה בעיניו.
יוני טל
מנהל השקעות ראשי, מנורה מבטחים ביטוח
טל, מנהל כספי קרן הפנסיה הגדולה בישראל, מעדיף השקעה באג"ח קונצרניות - ובכלל זאת אג"ח בדירוגים נמוכים, מה שהביא לכך שמנורה מצאה את עצמה מעורבת בהסדרי חוב רבים. טל הוביל את ההסדר שגובש מול לב לבייב ואת המשא ומתן מול אמפל שבשליטת יוסי מימן, הסדר שנפל אחרי שטל הסיר את תמיכתו בו. מבקריו טוענים שאינו מספיק דומיננטי במאבק מול בעלי החוב, אך הוא לדבריו מעדיף לפעול מאחורי הקלעים. (רחלי בינדמן)
רונית הראל בן-זאב וגיל גזית
מנכ"לי חברות הדירוג מעלות ומידרוג
הניתוחים של S&P מעלות ומידרוג, שתי חברות דירוג האשראי היחידות בישראל, הם הכלי שבעזרתו המוסדיים מעריכים את ההסתברות שכספי הציבור שבניהולם יגיעו לידיים הלא נכונות - כלומר לחברה שתיקלע למצוקה שתמנע ממנה להחזיר את חובותיה. זיהוי מוקדם של קשיים בפעילות של חברה על ידי חברות הדירוג שבניהולם של הראל וגזית יכול להציל את כספי הציבור המושקעים בהם. התספורות הרבות של אנשי עסקים שקיבלו דירוג גבוה מלמדות שלעתים קרובות מדי, בחברות הדירוג לא קוראים נכון את המפה. (יניב רחימי)
חגי בדש
מנכ"ל בית ההשקעות פסגות
כמנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדש חולש על תיק קופות הגמל הגדול בארץ. מאז שנכנס לתפקידו הוא מוביל קו ברור של מאבק בלתי מתפשר מול בעלי ההון "המסתפרים" ומציג קו תקיף מול קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, מחשש שהקבוצה לא תעמוד בהתחייבויותיה. בדש גם מנסה לגבש דריסת רגל בשוק הפנסיה, והוריד משמעותית את דמי הניהול בקרן הפנסיה הקטנה של פסגות.
אילן רביב
מנכ"ל בית ההשקעות מיטב
מוביל את המיזוג בין מיטב לבית ההשקעות דש - מהלך שבסופו הוא עתיד להתמנות למנכ"ל בית ההשקעות הממוזג, שיהיה השני בגודלו בישראל. מיטב תחת ניהולו אינה חוששת להוביל קו תקיף כנגד בעלי הון שמבקשים להתנער מחובות, ורביב אינו מהסס לצאת נגדם בפומבי.
דב ילין
שותף ומנכ"ל משותף, בית ההשקעות ילין לפידות
גורו אג"ח קונצרניות שמתמחה בניתוח מדוקדק של כל חברה וחברה שאת האג"ח שלה הוא קונה. ביצועיו המעולים מושכים מדי חודש מאות מיליוני שקלים מהמתחרים לבית ההשקעות הבוטיקי שלו ושל שותפו יאיר לפידות. מנהלי השקעות מהבכירים במשק מודים שברגע שילין מוציא לשוק קרן נאמנות חדשה - הם הראשונים לרכוש אותה.
יאיר המבורגר
יו"ר הראל ביטוח
המבורגר הוא יו"ר פעיל ומעורב בקבוצת הביטוח השלישית בגודלה בישראל והגדולה ביותר בתחום ביטוחי הבריאות. להמבורגר השפעה מכרעת על אסטרטגיית הקבוצה: בדחיפתו, הראל זכתה במכרז הביטוח הפנסיוני של משרתי הקבע כשהציעה דמי ניהול אפסיים כדי לקבל חשיפה למסת החיילים שמשרתים בקבע.
אמיר הסל
מנהל ההשקעות הראשי, הראל ביטוח
אחראי על כספי החוסכים בקרן הפנסיה של הראל, הרביעית בגודלה בישראל, בביטוחי המנהלים ובקופות הגמל של הקבוצה. הסל הוא מנהל השקעות ותיק שנחשב לשמרן ויציב לאורך זמן. היה שותף להסדר החוב מול לבייב, ועתיד לייצג את משקיעיו גם במהלכים הצפויים מול אי.די.בי. אינו נוהג להציג קו מיליטנטי כנגד בעלי ההון המבקשים לבצע תספורות, אך פועל מאחורי הקלעים כדי להשיג את המיטב עבור לקוחותיו.
רועי יקיר
מנהל ההשקעות הראשי של כלל ביטוח
מנהל השקעות ותיק האחראי לתשואות של קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרן הפנסיה וביטוחי המנהלים של החוסכים בכלל ביטוח, חברת הביטוח השנייה בגודלה בישראל המחזיקה בקרן הפנסיה השלישית בגודלה בארץ ובתיק ביטוחי החיים השני בגודלו. בעבר הנהיג את כלל להובלת התשואות בענף, אבל בשנה האחרונה כלל קצת מתקשה לעשות זאת, וכתוצאה מכך מאבדת לקוחות.
גדי גרינשטיין
מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס
גרינשטיין גויס בינואר 2010, לאחר שנתיים שבהן ביטוחי המנהלים, קרן הפנסיה וקופות הגמל של הפניקס התברגו בתחתית טבלאות התשואות. בשנה הראשונה נראה שינוי מגמה, אך השנה הפניקס שוב מפגרת בתשואות, בין היתר בשל חשיפתה הגבוהה לאג"ח של אי.די.בי. גרינשטיין מוביל מהלכים כדי להניע הסדר חוב מול הקבוצה, ובמקביל מגוון את תיק ההשקעות בנדל"ן מניב.
גילעד אלטשולר
מנכ"ל משותף ומנהל השקעות, אלטשולר שחם
חלוץ ישראלי בתחום פיזור ההשקעות בחו"ל: יותר מ־50% מתיק הגמל של חוסכי אלטשולר שחם מושקעים בחו"ל. הצלחת האסטרטגיה הזאת הביאה לבית ההשקעות גיוסים של יותר ממיליארד שקל מתחילת השנה. דמות מובילה בתחום ההשקעות באג"ח ממשלתיות, ומאמין גם בהשקעה באג"ח של ממשלות זרות. פה גדול שאינו חושש לתקוף בעל הון שנוהג באופן לא ראוי, לדעתו. (רחלי בינדמן)