בנק ישראל: הקברניט האמיתי של המשק
הנגיד סטנלי פישר הוא האיש שפעולותיו השקטות יכולות להציל את ישראל מצונאמי כלכלי, אבל גם לפגוע במיליוני כיסים
חרף השאיפות של נתניהו, את הכלכלה הישראלית לא באמת מנווטת "יד נעלמה", אלא יד מורגשת, מנוסה, דעתנית ובעלת כוח שמשפיע על כל ישראלי: ידו של סטנלי פישר. פישר אולי מתבטא באיפוק ופועל בשקט, אך פעולותיו מהירות, נחרצות ורבות־עוצמה. ב־2008, כשהמשבר תפס את ישראל עם כנסת משותקת בדרך לבחירות, פישר הוא שנטל יוזמה ראשון והחל לנווט.
רוצים לדעת מי עוד משפיע על הכסף שלנו? ליחצו כאן
הוא רכש דולרים בהיקף חסר תקדים - יותר מ־75 מיליארד עד היום - כדי להחליש את השקל ולסייע ליצואנים. במקביל הוריד את הריבית על הלוואות וחסכונות ופעל כדי להביא בעקיפין גם לירידת הריביות לטווח הארוך, וכל זה כדי לאלץ אנשים לצרוך יותר, להניע את הכלכלה ולהשקיע בבורסה כדי שזו לא תתרסק. בהמשך המליץ לנתניהו לנקוט את הקו הלא פופולרי של קיצוץ בתקציב והעלאת מסים - המלצה שהתקבלה באופן גורף.
לא כל נגיד היה מתערב בכלכלה בכזו נחרצות, אבל פישר יכול להרשות לעצמו. הרזומה שלו, שכולל את תפקידי הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, המשנה ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית ונשיא סיטיגרופ אינטרנשיונל, מקנה לו מוניטין עולמי של קברניט שלא צריך לבקש רשות, אלא לתת דוגמה.
ההתערבויות של פישר מאז פרוץ המשבר עזרו לישראל לחמוק מכמה מהמהלומות שהורגשו בעולם ב־2008–2009, אך היו להן גם השלכות לא נעימות: הריבית הנמוכה הריצה ישראלים לקחת משכנתא והביאה לזינוק הסהרורי במחירי הדיור, ובמקביל לשחיקת החסכונות. פישר כבר שוקל צעדי איזון, כגון הטלת הגבלות על שיעור המימון הבנקאי. חלק גדול מהכסף שלנו מונח על כתפיו.
דודו זקן
המפקח על הבנקים והאחראי ליציבותם קובע כמה כסף מותר לבנקים להלוות על כל שקל שבמשמורתם. היחס הזה קרוי "הלימות ההון", והוא משפיע על כמות הכסף שבשוק, המחירים ורמת החיים.
נתן זוסמן
כראש מחלקת המחקר זוסמן מנפק את תחזיות הצמיחה והאינפלציה שלפיהן נקבעת הריבית, ואת דו"ח בנק ישראל השנתי שמשפיע על אינספור החלטות כלכליות בבנק, בממשלה ובכנסת.
אנדרו אביר
מנהל יתרות המט"ח של בנק ישראל, כ־75 מיליארד דולר, קרוב לתקציב המדינה. אם אביר יעלה את ערך התיק, הרווחים יזרמו לקופת האוצר. אם יפסיד, לא נורא. ככה זה כשמותר להדפיס כסף.
הוועדה המוניטרית
חוק בנק ישראל החדש העביר את הסמכויות המוניטריות לוועדה בת שישה חברים, ובהם המשנה לנגיד ד"ר קרנית פלוג ופישר, שנותר הדמות הדומיננטית בוועדה.