פרסום ראשון: משפחת לנדאו תבקש פטור ממכירת אחזקותיה בדליה אנרגיות
רשות החשמל הנחתה את המשפחה שמחזיקה ב-15% ממאגר לווייתן באמצעות רציו, למכור אחזקותיה בתחנת הכוח, בשל חשש ממונופול אנכי בתחום האנרגיה. המשפחה צפויה לפנות לממונה על הגבלים עסקיים בבקשה לשנות את החלטת הרשות
משפחת לנדאו צפויה לפנות לממונה על ההגבלים העסקיים בבקשה לשנות את החלטת רשות החשמל בעניין ההנחיה למכור את אחזקותיה בתחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיות שצפויה לפעול ב-2015.
- הארכה של שלושה חודשים לדליה אנרגיות לבניית התחנה
- האם תחנת הכוח של דליה אנרגיות תצא לדרך?
- שותפות "תמר" חתמה על הסכם גז חדש עם דליה אנרגיות
רשות החשמל, הרגולטור שאחראי על יצרני החשמל במשק, התירה לחברה לבצע גיוס הון שיאפשר סגירה פיננסית של התחנה, אולם הציבה שני תנאים לביצועו. הראשון הוא שמשפחת לנדאו, ששותפה ב-43% בתחנת הכוח באמצעות חירם אפסילון שבשליטתה, תמכור את אחזקותיה בשל חשש למונופול אנכי בתחום האנרגיה.
הסיבה: משפחת לנדאו מחזיקה באמצעות רציו 15% במאגר "לוויתן", ורשות החשמל חוששת שבעתיד תתבצע עסקת מכירת גז ממאגר זה לתחנת הכוח של דליה אנרגיות תוך ניצול אחזקות צולבות להשגת מחיר עסקה נמוך.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
התנאי השני עלול להביא לדילול חלקה של חברת הפניקס כמממנת של תחנת הכוח מחשש דומה לאחזקות צולבות - הפניקס נמצאת בשליטת חברת דלק, שמחזיקה באמצעות דלק אנרגיה חלקים נכבדים בכל מאגרי הגז שהתגלו עד היום. בשיחה עם "כלכליסט" אמר יגאל לנדאו ש"נקיים את הוראות החוק ונתקדם לסגירה הפיננסית. הפרויקט סבל מעיכובים רבים ונלמד את הנחיות הרשות. עם זאת, ייתכן שנפנה בצינורות המקובלים לבקשה לבחינה נוספת של הנושא", הוא אומר.
לדבריו, הסיבה לבקשה לבחינה נוספת נובעת מכמה סיבות שאינן עולות בקנה אחד עם החלטת הרשות. הראשונה היא שמאגר "לוויתן" טרם הוכר כמאגר מסחרי מוכח. הבעיה השנייה בהחלטת הרשות היא שדליה אנרגיות כבר חתמה על חוזה גז עם מאגר "תמר" ל-17 שנה שם לרציו אין שום אחזקות. במסגרת החוזה בין דליה אנרגיות ל"תמר" ניתן להכניס ספק חדש באמצע החוזה ובהיקף נמוך, כך שהאפשרות המוקדמת ש"לווייתן" ימכור גז לדליה אנרגיות יגיע רק 8 שנים מיום אספקת הגז לתחנה, כלומר לקראת שנת 2022, מה שהופך את ההגבלה למיותרת.
סיבה שלישית אותה מציין לנדאו היא שלאחר הסגירה הפיננסית אמורה משפחתו לרדת לאחזקות של 15%, היקף שאינו עומד בקנה אחד עם בעיה של מונופול אנכי.
דליה אנרגיות נמצאת בידי ארגון התשומות של משקי התק"מ (43.3%), חירם אפסילון (43.4%), סיגמא אפסילון (3.3%) וקרן תשתיות ישראל (10%). תחנת הכוח שלה, שמוקמת בצפית שבקרבת קריית מלאכי עתידה ב-2015 להוסיף כ-870 מגה-וואט לכושר הייצור הלאומי. עלות בניית התחנה כ-4 מיליארד שקל, מתוכם היזמים מחייבים להשיג לפחות 20% ממקורות עצמיים. בקרוב אמורה החברה לבצע גיוס בהיקף של כ-400 מיליון שקל בהנפקת מניות בכורה מגופים מוסדיים.