לא להתכחש לאבטלה - לטפל בה
הממשלה צריכה לחזור להסביר פנים למגזר העסקי שהפך למנודה בשנה האחרונה
ישראל הייתה עד כה בין המדינות הבודדות בעולם בהן המצב בשוק העבודה השתפר בתקופה שאחרי המשבר. במרבית המדינות, במיוחד בעולם המפותח, נרשמה בשנים האחרונות עלייה בשיעור האבטלה וירידה בהשתתפות בכוח העבודה. אולם, גם בישראל המצב מתחיל להשתנות. יש יותר ויותר עדויות לכך שגם ישראל
לא חסרות היום דוגמאות לנזקים שנגרמו לכלכלות בעולם בגלל עלייה באבטלה. נזכיר רק את ספרד עם אבטלה של קרוב ל-25% שהופכת את מאמצי הממשלה להיחלץ ממשבר החובות לכמעט בלתי אפשריים, או את ארה"ב בה אבטלה גבוהה מונעת מהמשק להאיץ את קצב ההתאוששות מהמשבר.
בינתיים, הצעדים הכלכליים בהם נקטה הממשלה בשנה האחרונה דווקא פועלים בכיוון ההפוך. הממשלה החזירה את מס המעסיקים שבוטל בשנת 2008 והעלתה את מס החברות. צעדים אלה מגדילים את עלות ההעסקה ומקטינים את רווחיות החברות. פגיעה ברווחיות מורידה את יכולת החברות להשקיע וליצור מקומות עבודה חדשים.
איך להגביר את הביקוש לעובדים?
כדי להגביר את התעסוקה הממשלה צריכה לחזור להסביר פנים למגזר העסקי שהפך למנודה בשנה האחרונה, זאת על ידי גיבוש מדיניות ברורה ומעודדת השקעות.
ההתמודדות של הממשלה עם בעיית הגירעון על ידי הכבדת עלויות המעסיקים עלולה להיות חרב פיפיות שרק תגביר את האבטלה ותצמצם את הכנסות המדינה. כדאי בתקופה זו לגבות יותר מסים עקיפים כגון מסי צריכה, מסים על נדל"ן ואחרים. עדיף, באופן זמני, לעודד את המעסיקים שלא מפטרים עובדים או מגייסים עובדים חדשים. הקטנת עלויות המעסיקים משפיעה במיוחד על תעשיות ברמות טכנולוגיה נמוכות, בהן עלויות השכר מהוות משקל גבוה בסך ההוצאות. בענפים אלו הביקוש לעובדים גמיש ומגיב במהירות לשינויים בעלויות.
צעד נוסף שהממשלה יכולה לקדם, הינו הקלה בנגישות לאשראי לעסקים קטנים ובינוניים. בתקופת ההאטה בכלכלה עסקים אלה נתקלים בסירוב הבנקים לבקשות האשראי ונאלצים לעתים לצמצם את העסק או אף לסגור אותו ולפטר עובדים. הממשלה צריכה כבר כעת להרחיב תוכניות הכשרה למובטלים ולהתאימם לענפים בהם קיים ביקוש לעובדים. ניתן לעודד מפעלים לעבור לשבוע עבודה מקוצר באופן זמני, כדי להימנע מפיטורים.
כמובן שהממשלה יכולה ליזום פרויקטים, כמו הפרויקטים בתחום החינוך או בתשתיות, ולהגביר באופן זמני את התעסוקה במגזר הממשלתי. בגלל המצוקה התקציבית, השקעות אלה צריכות לקבל עדיפות על פני הוצאות שוטפות למטרות שלא מייצרות צמיחה ותעסוקה.
סכנת האבטלה נמצאת בראשיתה. במקום להתכחש לבעיה, כדאי מאוד לתכנן ולהוציא לפועל תכנית התמודדות מבעוד מועד. מאבק באבטלה עולה כסף, אך דחיית הטיפול עלולה לעלות הרבה יותר.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.