ניטרליות היא מנוע לחדשנות
שאלות ותשובות על ניטרליות ברשת
- מהי ניטרליות רשת? עיקרון לפיו האינטרנט חופשי ושייך לכולם. לפיכך, לחברות התשתית שמספקות את הגישה אליו אין זכות להתערב בשירותים או באפליקציות שניתנים על גבי רשת האינטרנט. בין אם בצורה של הגבלה, חסימה או גביית תעריפים נוספים עבור הזכות להשתמש בשירותים אלה.
- מדוע שחברות התקשורת יפגעו בניטרליות ברשת?
השימוש של צרכני האינטרנט גובר בהתמדה, בעיקר הודות לשירותי הוידאו, עומס תעבורה ברשת דורש מחברות התקשורת השקעה כספית יקרה בתשתיות, בשרתים ובנתבים.
אותם שימושים שמעמיסים על התעבורה, הם גם אלה שפוגעים במודל העסקי של החברות ומכאן שיש להן אינטרס, לכאורה, להגבילם. כך למשל, חברות התשתית HOT ובזק (המחזיקה ב־yes) נפגעות משירותי הוידיאו האינטרנטיים; ספקיות האינטרנט המפעילות שירותי שיחה לחו"ל נפגעות מתוכנות כמו סקייפ; וחברות הסלולר מאוימות על ידי אפליקציות מסרונים (WhatsApp) ושיחות VoIP (וייבר).
חסימה או גביית תשלום עבור האפשרות להשתמש באינטרנט באופן חופשי מאפשרת הכנסות שיפצו על ההשקעה בתשתית ובאותה נשימה צמצום התחרות מול מיזמים חדשים ומתחרים.
- מדוע חשוב לשמור על ניטרליות רשת?
רשת ניטרלית היא מנוע לחדשנות. מיזמי תוכן רבים ושירותים מתחרים לאלה שמציעות רשתות התקשורת, מעודדים תחרות ערה במחיר, בשירות ובאיכות התוכן. במקרה שלא מתקיימת ניטרליות רשת החברות עשויות, לכאורה, לנטרל כל מיזם מתחיל שעשוי להתחרות איתן ולעקר כל מוטיבציה ליצירה חדשה.
- על מי חלה חובת ניטרליות רשת?
ניטרליות רשת שולבה ברישיונות חברות הסלולר בלבד. כעת, מצהיר משרד התקשורת כי הוא מתכוון להחיל את עקרון הניטרליות גם על חברות האינטרנט הקווי (חברות התשתית בזק ו־HOT וספקיות האינטרנט כמו נטוויז'ן ו־012 סמייל).
- אילו סנקציות מוטלות על מי שמפר ניטרליות רשת?
החלת ניטרליות רשת לא לוותה באף מנגנון ענישה שעשוי להרתיע את החברות מפגיעה בה. יותר מכך, גם במקרים בהם מתרחשת, לכאורה, פגיעה כזו, המשרד אינו ממהר לחוות את דעתו.