מחקר חדש: "השינויים במס ההכנסה יחזקו את מעמד הביניים"
לפי מרכז טאוב, העלאת מס ההכנסה על העשירונים העליונים תקטין ב־0.13% את חלקו של העשירון העליון בעוגת ההכנסות הלאומית. עם זאת, מציינים שם, העלאת המע"מ תפגע בעיקר בשכבות החלשות ובמעמד הביניים
השינויים שהכניסה הממשלה בגובה מס ההכנסה יקטינו את חלקם של שני העשירונים העליונים בעוגת ההכנסות הלאומית, כך עולה מבדיקה שפרסם היום מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל. על פי הסימולציה שערכו במרכז, חלקו של עשירון ההכנסות העליון יקטן בעקבות השינויים ב־0.13% וחלקו של העשירון התשיעי יקטן בכ־0.01%. מי שירוויחו מכך הם העשירונים 1–7, וחלקו של העשירון השמיני יישאר יציב. כך למעשה, לדברי קיריל שרברמן ממרכז טאוב, "השינויים בשיעורי מס ההכנסה יקטינו את אי־השוויון בהתחלקות ההכנסות במשק".
בתחילת החודש החליטה הממשלה על העלאת שיעור מס ההכנסה ב־1% לבעלי הכנסה חודשית שבין 14,430 שקל ל־41,830 שקל (מדרגות מס 4–5), ועל העלאת שיעור המס בשיעור של 2% לבעלי הכנסות שמעל 67 אלף שקל בחודש. על פי הסימולציה, השינוי המשמעותי ביותר בנתח מעוגת ההכנסות הלאומית יהיה של עשירונים 3–7, שם יהיה גידול של כ־0.02% כל אחד.
פרופ' איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב ופרופסור לכלכלה חקלאית באוניברסיטה העברית, אמר כי "לעומת המלצות המיסוי של ועדת טרכטנברג, השינויים הנוכחיים במס ההכנסה משפרים יותר את מצב מעמד הביניים, במיוחד בעשירונים 5–8". עם זאת, הוא אומר, "במקביל לשינויים בשיעורי המס הוחלט גם להעלות את המע"מ באחוז אחד, מה שיפגע בסופו של דבר בעיקר בשכבות החלשות ובמעמד הביניים".
המע"מ הוא מס רגרסיבי, במובן זה שהוא משפיע באופן ניכר על העשירונים התחתונים, שמוציאים חלקים גדולים יותר מהכנסתם לצורך צריכה מאשר בעשירונים העליונים. כמו כן מוסיף פרופ' קמחי כי "תחזית ההכנסות ממסים אופטימית למדי, וכוללת בין היתר סעיפים כגון העמקת הגבייה, שלא ברור באיזו מידה יתממשו. גביית חסר תביא בסופו של דבר לקיצוצים נוספים בתקציב, שיפגעו בעיקר בשכבות החלשות ובמעמד הביניים".