"במקום לשטח את פירמידות השליטה, תטילו עליהן מס"
פרופ' לואיג'י זינגלס: "פירמידות וקונגלומרטים הם עדות לכוח של אליטות העסקים במדינות קטנות, שבהן הם יכולים להשתמש בטיעונים לאומיים כדי להתגונן מתחרות זרה"
שמו של פרופ' לואיג'י זינגלס מוכר למי שעקב אחר ועדת הריכוזיות בראשות חיים שני: המחקרים שבהם השווה פירמידות שליטה במדינות שונות עלו שוב ושוב בעבודת הוועדה ומוזכרים רבות בדו"ח. הנקודה העיקרית שעלתה בוועדה היא הממצא של זינגליס שלפיו ישראל היא בין השיאניות בפרמיות השליטה הזורמות
"פירמידות וקונגלומרטים הם עדות לכוח של אליטות העסקים במדינות קטנות, שבהן הם יכולים להשתמש בטיעונים לאומיים כדי להתגונן מתחרות זרה", מסביר זינגלס כעת. "כך השליטה נהפכת לעוצמתית מאוד, כי יש פחות תחרות מהשוק החיצוני והרבה יותר השפעה פוליטית. הפוליטיקה האיטלקית, למשל, הוכוונה שנים רבות לפי רצונה של פיאט, עם זיהוי של 'מה שטוב לפיאט טוב למדינה, ולהפך'. זה בדיוק ההיגיון שנגדו אני יוצא. צד נוסף של אותו היגיון הוא שהחוק מגן על האנשים החזקים. וכך אתה מוצא מיסוי שמעדיף פירמידות, מבנה מניות דואלי ומוסדות שמאפשרים לבעלי השליטה לחלץ הטבות יתר".
בישראל ועדת הריכוזיות בחרה להתמודד עם הבעיה באמצעות דרישה "לשטח" את פירמידות השליטה, ולהגביל את מספר השכבות שלהן.
"אני לא אומר שאתה לא צריך להתערב כממשלה. אבל בנושאים כאלה קיים סיכוי גדול שבשלב היישום הכללים יתעוותו ויסייעו דווקא לאנשים שנגדם הכללים אמורים לפעול. כשהולכים על רגולציה מסובכת, באופן בלתי נמנע היא תתוכנן על ידי עורכי הדין התאגידיים, שעובדים עבור תאגידים גדולים. קשה לדמיין שהם יהיו חלק ממהפכה שתהרוג את האווזה שמטילה להם ביצי זהב".
איזו אלטרנטיבה אתה מציע לרגולציה?
"למסות פירמידות. מיסוי הוא הרבה יותר שקוף, ואפשר לראות אם משלמים אותו או לא, אם המס אפקטיבי או לא. כך שאם אתה רוצה לפעול נגד פירמידות, הדרך הטובה ביותר היא למסות את הדיבידנדים שכל גוף בפירמידה משלם למעלה, לשכבה הבאה. כך כל שכבה נוספת בפירמידה נהפכת ליקרה מאוד. מס על פירמידות מן הסתם ישיג די הרבה תמיכה פוליטית, הוא לא מסובך מאוד, ויש סיכוי לא רע שהוא ייושם בלי יותר מדי עיוותים".