בנק ישראל שוב רומז שבכוונתו להכביד על לוקחי המשכנתאות
בהודעת הריבית שפרסם שלשום בנק ישראל מסתתרת שורה קטנה הרומזת על כוונתו להגביל את נטילת המשכנתאות במקביל להורדה עתידית של הריבית. בבנק כבר בוחנים כיום איסור נטילת משכנתא של יותר מ־60% ממחיר הדירה
בנק ישראל רומז כי בכוונתו להכביד שוב את המעמסה על נוטלי המשכנתאות כדי לצנן את השוק. בהודעה על החלטת הריבית שפורסמה שלשום, הרחיבו אנשי הבנק את שורת הסיכום הקבועה ובצעד חריג הפנו את זרקורם אל שוק הנדל"ן. "הבנק ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו, וימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים", נכתב כמו תמיד בהודעה, אך נוסף גם כי "ובכלל זה בשוק הדיור".
הפעם האחרונה שבה בנק ישראל השתמש במילים אלה בהודעות הריבית היתה בסוף השנה שעברה, כאשר החל בתהליך הנוכחי של הפחתות הריבית. בנק ישראל מקפיד מאוד על ניסוחיו, ובורר כל מילה בקפידה, ולכן ככל הנראה יש למילים שנוספו להודעת הריבית שלשום חשיבות גדולה במיוחד.
את מה שמסתתר מאחורי מילים אלה ייתכן שניתן לנסח בדרך הבאה: המשק הישראלי מתחיל להראות סימני חולשה שמחייבים הפחתת ריבית. אולם ניסיון העבר מלמד כי הפחתת הריבית מעודדת נטילת משכנתאות לא צמודות בריבית משתנה, וגורמת בכך לעלייה במחירי הדירות. מעבר להשפעה שיש לכך על האינפלציה, המשך העלייה הלא מבוקרת במחירי הדירות מקרב גם את היום שבו עלול מחירן ליפול במהירות, ולגרור יחד איתו את הבנקים וענפים נוספים במשק.
לאור זאת, מה שמתבקש במקרה זה הוא נקיטת צעד מאקרו־יציבותי מצד בנק ישראל, בראשות הנגיד פרופ' סטנלי פישר והמפקח על הבנקים דודו זקן. מדובר בפעולה נקודתית שתגביל את נוטלי המשכנתאות ותטפל בדרך זו במחירי הדירות, כדי לנטרל את השפעתם על המדד. במהלך השנתיים האחרונות הפעיל בנק ישראל שורה של הגבלות על נוטלי המשכנתאות, וככל הנראה בוחן כעת הגבלה נוספת.
לפני חודשיים חשף "כלכליסט" כי פישר בוחן הגבלה של שיעור המימון שאותו יורשו הבנקים למשכנתאות להעניק לרוכשי דירות. שיעור המימון הוא היחס שבין גובה המשכנתה לדיור שנותנים הבנקים, לבין מחיר הדירה. ככל הידוע, שיעור המימון המרבי שנבחן הוא 60%. אם כוונת בנק ישראל תצא לפועל, יידרשו רוכשי הדירות "להביא מהבית" לפחות 40% משווי הדירה.