$
בארץ

פישר מחריף הביקורת על נתניהו ורומז: העלאת יעד הגירעון תביא לפעולת תגמול מצדי

לנגיד בנק ישראל נמאס שמאשימים אותו במחנק האשראי במשק ובעמלות המופרזות שגובים הבנקים. בסוף השבוע נשא פישר נאום תקיף במיוחד בכנס קיסריה ושיגר חצים ממוקדים לכיוון ראש הממשלה ושר האוצר. כלכליסט מגיש פרשנות לנאומו של פישר

שירות כלכליסט 08:2401.07.12

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הגיע בסוף השבוע לכנס קיסריה טעון במיוחד. תקופה ארוכה מאשימים אותו שהוא אחראי למחנק האשראי במשק; שמה שמדאיג אותו זה רק יציבות הבנקים, ולכן הוא מטיל מגבלות על האשראי, בעיקר לענף הנדל"ן, ומאפשר לבנקים לגבות מאיתנו עמלות גבוהות כדי לשמר את רווחיותם. אבל מה שהכעיס את פישר יותר מכל היה התרגיל שעשו לו יום קודם לכן ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ.

 

ביום שלישי הודיעו השניים על הכפלת יעד הגירעון הממשלתי לשנת 2013, והגדלתו בכ־5 מיליארד שקל יותר מהיעד המעודכן שעליו המליץ פישר. כאשר הגירעון גדל מעבר למתוכנן, צריך הבנק המרכזי להעלות את הריבית, כדי לנטרל את השפעת הכספים העודפים שתזרים הממשלה למשק. אבל יום אחד בלבד לפני פרסום ההחלטה על העלאת יעד הגירעון ביצע בנק ישראל מהלך בכיוון ההפוך, והפחית את הריבית. ההודעה המפתיעה של נתניהו ושטייניץ הציגה לכן את פישר ואת מדיניותו באור לא מחמיא.

 

פשיר ונתניהו (ארכיון) פשיר ונתניהו (ארכיון) צילום: ששון תירם

 

בנאומו, בתום סקירה ארוכה של מצב הכלכלה העולמית, מהודו ואוסטרליה ועד גוש היורו, החל הנגיד פישר לירות לכל הכיוונים: החל בבנקים וביו"ר האופוזיציה, וכלה בשר האוצר ובראש הממשלה.

 

וזה מה שהיה לנגיד בנק ישראל לומר באחד הנאומים התקיפים והלוחמניים ביותר שהשמיע בשנים האחרונות, עם הסברים קצרים בצדם, שמהם ניתן, אולי, ללמוד על מה שצפוי לנו בעתיד הלא רחוק.

 

"יש הטוענים שהמשק סובל ממחנק אשראי. מתברר שהתלונות הן בעיקר בקרב העסקים הקטנים והבינוניים, ובענף הנדל"ן. אם האשראי לנדל"ן יגדל, הקבלנים לא ירצו למכור את הדירות כי הם יעדיפו להמתין לעליית מחירים".

 

הסבר: אני מזכיר לכם שרוב המשברים הפיננסיים בהיסטוריה התחילו בענף הנדל"ן. לכן התפקיד שלנו הוא לאפשר לבנקים לתת לקבלנים מספיק אשראי כדי שימשיכו לבנות, אבל לא יותר מדי כדי שלא יעלו את מחירי הדירות.

  

 

"כשאנו אומרים שעל המערכת הפיננסית להיות יציבה ולכן רווחית, אין פירוש הדבר שאנו נותנים רישיון לבנקים לעשות ככל העולה על רוחם. לא ניתן להמשיך במצב הנוכחי, שבו בנק ישראל תומך ביציבות הבנקים, וזה נתפס כמדיניות שמאפשרת דמי ניהול שקשה מאוד להסכים איתם. על הבנקים לספק ללקוחות שירותים בנקאיים במחירים סבירים. אם הם לא יעשו זאת, הסביבה הרגולטורית תשתנה באופן משמעותי".

 

הסבר: אני באמת מאמין שהבנקים צריכים להרוויח כדי להיות יציבים. אך יש הבדל עצום בין רווחיות לחזירות. לכן, אם הבנקים לא יפנימו את המסר, ולא יכניסו סדר בריביות החובה הגבוהות ובאינספור העמלות שהם גובים, אני אורה למפקח דודו זקן לנקוט צעדים שיבהירו להם מי בעל הבית האמיתי.

 

"מצב התקציב הידרדר בשנתיים האחרונות, לא רק בשל הירידה בהכנסות אלא גם בשל אומדני חסר לגבי העלויות האמיתיות של התחייבויות הממשלה. נדרשת פעולה אמיצה של הממשלה לעמוד במגבלת התקציב, ואני לא מקבל את הטענה שלא ניתן לטפל בבעיה כי אנחנו בשנת בחירות".

 

הסבר: הסכמי השכר האחרונים, אימוץ חלק מהמלצות ועדת טרכטנברג והתחייבויות נוספות של הממשלה מחייבים לבצע בתקציב 2013 קיצוץ של לפחות 6 מיליארד שקל, כדי שהממשלה לא תחרוג מתקרת ההוצאות הקבועה בחוק. וזה עוד לפני שניגשים לטפל בבעיית הגירעון.

 

"איני סבור שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תוכל לשמור על מדיניות ריבית ברמה הנוכחית הנמוכה אם המדיניות התקציבית המרחיבה לא תתכנס למסלול בר־קיימא".

 

הסבר: הוועדה המוניטרית היא לכאורה גוף עצמאי, אבל גם חבריה מושפעים מ"רוח המפקד". והמפקד, למי שלא יודע, זה אני. אם נתניהו ושטייניץ חושבים שהם יוכלו להגדיל את הגירעון בתקציב מעבר למה שהמלצתי להם, מבלי להסתכן בפעולת תגמול מצדי, הם טועים טעות מרה. ובמילים הכי פשוטות: אם הממשלה תאשר את המלצתם, תתכוננו להעלאת הריבית.

 

"אני מנחש שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תפעל גם לצמצום הפערים החברתיים, אם כי אנו הבנק המרכזי היחיד בעולם שהמחוקק קבע עבורו יעד כזה".

 

הסבר: הייתי בדיון שקיימה ועדת הכספים בחוק בנק ישראל החדש, כאשר ח"כ שלי יחימוביץ כפתה על הוועדה להכניס לחוק את הסעיף הלא מובן הזה. עכשיו אני מודיע מה בדיוק אני חושב עליו לכל העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x