$
אקדמיה

שלום שמחון: נייבא הנדסאים מחו"ל

בכינוס שהתקיים בכנסת מחו המכללות כי הן זקוקות לתוספת תקציב של 400 מיליון שקל בשנה הקרובה בעוד האוצר מתכנן שחיקה נוספת בתקציבן

חן פונדק 09:4119.06.12

"יש הרבה בעלי תארים שאין להם עבודה. לא ברור למה צריך 3,000 איש שמסיימים ביולוגיה מדי שנה, אבל ברור שנצטרך לייבא הנדסאים מחו"ל", כך אמר אמש שר התמ"ת שלום שמחון בדיון שהתקיים בכנסת בנושא השחיקה הגדולה בתקצוב המדינה למכללות הטכנולוגיות. שמחון הזכיר כי התקצוב נמצא כיום באחריות התמ"ת, זאת לעומת המצב בעבר כשהחינוך המקצועי היה תחת משרד החינוך.

 

אתמול (ב') התכנסה לראשונה השדולה לקידום החינוך הטכנולוגי והכשרת הנדסאים שהקים ח"כ יצחק (בוז׳י) הרצוג במטרה לעלות לדיון את איום הקריסה הפיננסית של המכללות הטכנולוגיות להכשרת הנדסאים. הרצוג אמר כי אין מודעות בציבור למצוקת המכללות, וכי תפקיד המנכ"לים "להפעיל לחץ מסיבי לשר האוצר. זו המטרה של השדולה".

 

שלום שמחון שלום שמחון צילום: אריאל בשור

 

המכללות הטכנולוגיות מוחות על כך שהמסגרת התקציבית לשנת הלימודים הבאה נמוכה ב-15% לעומת המסגרת מלפני שנתיים. בנוסף כועסים בפורום על יישום מודל הדיפלומות של מה"ט (המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע) שיביא לקיצוץ של יותר מ-20% נוספים. כבר במרץ השנה הביעו המכללות התנגדות למודל הדיפלומות ועד עתה לא קיבלו מענה רשמי לטענתם. לפי הפורום, המשך המדיניות של צמצום ושחיקה מעמיד את המכללות בסכנה מיידית של סגירה כבר באוקטובר הקרוב.

 

מחר (ד') צפויה להתקיים פגישה בין נציגי משרד האוצר לבין מיכל צוק, הממונה על התעסוקה בתמ"ת, זאת בעקבות המאבק של פורום המכללות הטכנולוגיות שהגיע אתמול לכנסת.

 

הפורום דורש רפורמה במצב המכללות לפיה תהיה העלאת תקצוב המדינה למכללות הטכנולוגיות לגובה השווה לתקצוב המכללות האקדמיות, הקצאת 400 מיליון שקל בתקציב השנתי ל-2013 לטובת שיקום המכללות, הנחה בארנונה למוסדות המכללות על ידי הכרזתם כמלכ"רים, תקציב של 30 מיליון שקל בשנה לשיפוץ, הצטיידות מחדש של המעבדות ופיתוח תשתית המחשוב ותקציב של 30 מיליון שקל נוספים לעידוד הפריפריה ואזורי עדיפות לאומית בדומה למכללות האקדמיות.

 

משה ויגדור, מנכ"ל המל"ג, ציין אמש כי החליט לכנס דיון בהשתתפות נציגי הסתדרות, ההנדסאים וראשי משרד התמ"ת במטרה לקדם ניקוד אקדמאי לסטודנטים להנדסאות, וזאת באמצעות הגדרת מקצועות ליבה שיקנו להם ניקוד בהשלמת השכלה לתואר אקדמי.

 

ד"ר טל לוטן, מנהלת תחום הכשרה טכנולוגית בהתאחדות התעשיינים הוסיפה כי "ההנדסאים מהווים שדרה קריטית וחשובה לתחרות של התעשייה הישראלית. אנו צופים שיהיה מחסור גדול יותר של הנדסאים ערב יציאה לגמלאות של הנדסאים שעלו מחבר העמים ותרמו לקידום התעשייה הישראלית. באם לא ימצא פתרון למחסור בהנדסאים נצטרך להעתיק את רצפת היצור לחו"ל ולכן הפגיעה בהנדסאים היא קריטית".

 

ד"ר יוכבד פנחסי אדיב, יו"ר ועדת ההיגוי של הפורום אמרה כי מטה המאבק של המכללות להכשרת הנדסאים "ינקוט בכל הצעדים על מנת לשנות את שיטת התקצוב שמשמעותה קריסה מוחלטת של לימודי ההנדסאות במדינת ישראל. ההנדסאים הם מנוע הצמיחה והגורם הביצועי בכל מפעל במשק. ההיגיון ההזוי של שיטת התקצוב הנוכחית תביא בעתיד לסגירת מפעלים או ייבוא הנדסאים מחו"ל כדי להשלים את הפער במחסור בגורם החיוני ביותר למפעלי התעשייה".

 

המנכ"לים כועסים על שיטת התקצוב לפי מספר הסטודנטים הזכאים לדיפלומה ולא לפי מספר הנרשמים לשנת הלימודים האחרונה, היות ולטענתם התעשייה מעסיקה את הסטודנטים שלהם עוד לפני סיום התואר. דב תמיר, מנכ"ל המכללה הטכנולוגית באר שבע אמר כי "כל אחד מהיושבים פה שלא שייכים לפורום המכללות, מהשר ועד ויגדור, לא מבינים באיזה בור אנחנו נמצאים. אם רוצים ששנת הלימודים תפתח באוקטובר, צריך לעלות את התקציב ל-20 אלף שקל לתלמיד. 85% מהסטודנטים נחטפים עוד לפני סיום פרויקט הגמר שלהם ולכן הם לא מקבלים את הדיפלומה. ומשרד האוצר רוצה להתחשבן איתנו על הסטודנטים שלא סיימו".

 

הפורום הוסיף כי, המדינה מתקצבת 7,500 שקל בלבד לכל הנדסאי לשנת לימודים, לעומת 22,800 שקל לסטודנט במדעי הרוח. כמו כן שכר הלימוד של הנדסאי נמוך ב-2,900 שקל מהשכר השנתי של סטודנט במכללה ציבורית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x