$
בארץ

אושרו הקלות ביבוא מכשירי סלולר לישראל; צפויות להביא להפחתת מחירים

ועדת הכלכלה אישרה צו המפשט את הליך היבוא והשיווק של מכשירי הסלולר בישראל. כחלון: "היבואנים עברו דרך ייסורים שתסתיים כעת. לא יהיה שוק פרוץ"

גילעד נס 12:2717.06.12

ועדת הכלכלה, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, אישרה היום (א') צו של שר התקשורת משה כחלון, המפשט את תהליך היבוא והשיווק של מכשירי סלולר בישראל, מהלך שאמור לאפשר לגורמים נוספים לייבא מכשירים לישראל, להגדיל את היצע המכשירים ולהוריד את מחיריהם.

 

הצו, שייכנס לתוקפו חודש לאחר פרסומו ברשומות בעוד כמה שבועות, מייתר את שתי הדרישות העיקריות שמולם התמודדו יבואני מכשירי סלולר – קבלת "אישור סוג" לכל דגם של מכשיר והצטיידות ברישיון סחר לכל יבואן.

 

לאחר יישומו של הצו ניתן יהיה לייבא לישראל באופן חופשי כל מכשיר סלולר ברשתות הדור השני והשלישי (GSM ו-UMTS) מבלי לאשרו קודם לכן מול משרד התקשורת, כל עוד הוא עומד בתקן אירופאי או אמריקאי של רשויות התקשורת הללו ומדובר בציוד חדש ולא משומש. פעילות האכיפה של משרד התקשורת תבוצע בדיעבד, אם יעלה חשש כי ציוד שנכנס לישראל לא עומד בדרישות אלו. מנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל טען בדיון כי משרדו יזדקק לתוספת כוח אדם על מנת ליישם אכיפה שכזו.

 

יבוא המכשירים לא יצריך אישור ממשרד התקשורת יבוא המכשירים לא יצריך אישור ממשרד התקשורת צילום: בלומברג

 

כחלון אמר בדיון כי "החסמים, בדמות אישור סוג ורישיון סחר, יצרו מספר קטן של גופים שמוכרים מכשירי סלולר בישראל. רשמית, כולם יכולים לייבא, אבל הם נדרשים לעבור דרך ייסורים, ורבים מהם מתייאשים בדרך. חשוב לציין שלא יהיה כאן שוק פרוץ – יהיו מכשירים שעברו תקנים אירופאים ואמריקאים ורק אז הם ייכנסו לארץ. אם מגיעים לישראל בכל שנה מיליוני תיירים עם המכשירים שלהם והרשתות לא נופלות, לא ניתן לטעון שמכשירים שכאלה מסוכנים ליבוא ולמכירה גם בישראל".

 

בר טל. טוען שמשרדו יזדקק לעובדים נוספים בר טל. טוען שמשרדו יזדקק לעובדים נוספים צילום: גיל הדני

כחלון פנה לנציגי מערכת הביטחון שהיו בדיון וטענו כי יבוא חופשי של מכשירי סלולר עלול לפגוע בישומים צבאיים, ואמר כי "הגיע הזמן שתתאימו את עצמכם לאזרחות. אנחנו מדינה שיש לה צבא, לא צבא שיש לו מדינה". נציג צה"ל אמר כי "אנחנו לא מתנגדים לצו כפי שהוא מוצע, אם אכן היבואנים יפעלו לפיו לא אמורה להיות בעיה. עם זאת, ייתכן שציוד שהצבא לא מפעיל בשגרה אלא בחירום ייפגע כתוצאה ממכשירים שיובאו לאחר המהלך הזה. כיום היבואנים מציגים את הפרמטרים של המכשירים כך שאנחנו יודעים במה מדובר, לאחר המהלך לא תהיה בדיקה של אף גורם מקצועי, אפשר יהיה להכניס כל מכשיר, ואנחנו חוששים שנאבד את הרסן וייכנסו אלפי מכשירים שעלולים לגרום הפרעה חמורה לתפקוד של מערכות צבאיות".

 

גם נציגי חלק מיבואני המכשירים הגדולים שהגיעו לדיון טענו כי יש צורך באכיפה משמעותית על מנת שלא לגרום לתקלות ברשתות התקשורת. נתי שוברט, סמנכ"ל הספקטרום במשרד התקשורת, השיב כי אגף הפיקוח והאכיפה במשרד יפעל לאכיפת הנושא, אך תשובתו לא סיפקה את הנוכחים בדיון.

 

יותר הברחות, יותר מכשירים, פחות הכנסות למדינה

 

נושא נוסף שעלה בדיון היה השירות והתמיכה שמעניקות היבואניות ללקוחות, ויו"ר הוועדה תהה האם הצו הנוכחי, המבטל את הצורך ברישיון הסחר המגדיר את הדרישות למתן שירות ותמיכה, יפגע בצרכנים. שוברט השיב כי על פי תקנות הגנת הצרכן של משרד התמ"ת יש חובה לתת שירות ותמיכה לכל מוצר, ללא קשר להיות המוצר מכשיר סלולרי או לא.

 

בדיון התברר גם כי פעילות הברחת המכשירים הסלולרים פוגעת משמעותית בהכנסות המדינה – נציג רשות המסים חשף שמנתוני ביניים למחצית הראשונה של 2012 עולה כי הכנסות המדינה ממסים המוטלים על מכשירי סלולר מיובאים עמדו על כ-180 מיליון שקל לשנה. בכל שנת 2011 גבתה המדינה מסים בהיקף של 500 מיליון שקל מיבוא זה, כך שהיקף הגבייה במחצית הראשונה של 2012 מבטא ירידה משמעותית, במיוחד לאור הגידול המשמעותי ביבוא מכשירי סלולר יקרים (סמארטפונים וטאבלטים). נציגי היבואנים הגדולים טענו כי ההברחות, שהיקפן הולך ועולה, פוגעות בהכנסות המדינה אך גם ביכולתם להתחרות, שכן המבריחים נמנעים מתשלום מס מצטבר של 31% (מס קניה ומע"מ), ובכך מקבלים עדיפות בתמחור לעומת היבואנים הרשמיים המשלמים מסים.

 

שאמה המליץ לנציג רשות המסים לבחון את ביטול מס הקנייה על מנת להוזיל את מחירי מכשירי הסלולר, להפחית את ההברחות ולהעלות את הכנסות המדינה ממכירת מכשירים רבים יותר, ונציג הרשות ציין כי הנושא נבחן כיום לאור המלצות ועדת טרכטנברג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x