בלעדי ל"כלכליסט": רשות המסים רוצה להמשיך להקל בדיווח על הון מחו"ל
תוקף נוהל הגילוי מרצון שמאפשר להצהיר על הון לא מדווח בחו"ל אמור להסתיים בסוף החודש, אך עד כה התקבלו ברשות המסים רק 150 בקשות
רשות המסים שוקלת להאריך את תוקפו של נוהל גילוי מרצון שאמור להסתיים בסוף החודש, כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת הנוהל אפשרה רשות המסים לאזרחים להצהיר על הון או על נכסים שבהם הם מחזיקים בחו"ל ושלא דווחו, בתמורה לחסינות מהליך פלילי.
הרשות, ובראשה דורון ארבלי, הגבילה את המהלך בזמן ואפשרה את הנוהל בהוראת שעה מנובמבר 2011 ועד סוף יוני 2012 בלבד. כעת דנים ברשות האם, ובכמה זמן, להאריך את תוקף הנוהל.
לפי הערכות בנקים זרים, היקף הכספים הלא מדווחים המוחזקים על ידי ישראלים בחו"ל נע בין 6 ל־10 מיליארד דולר. עם זאת, לפי נתוני רשות המסים עד כה הוגשו רק 150 בקשות לגילוי מרצון, המגלמות הכנסות בגובה מיליוני שקלים. לדברי גורמים ברשות המסים, בשבועות האחרונים חלה התעוררות בבקשות לגילוי מרצון, ולכן הם מעריכים שאם הצו יתארך יוגשו מאות בקשות נוספות.
להערכת עו"ד ענת טנא ממשרד עוה"ד אלתר המתמחה במסים, הארכת ההליך תכניס לקופת המדינה כסף רב. לדבריה, "הנוהל יכניס עשרות מיליוני שקלים בשנה. יש לזכור כי בעבר היה אסור לישראלים להחזיק חשבונות מחוץ לישראל, כך שיש בחו"ל כספים לבנים רבים. גם ניצולי שואה רבים השאירו אחריהם כספים ונכסים וכעת הם יוכלו להעלות אותם בחזרה".
לדברי רו"ח יגאל רופא ממשרד רואי החשבון פאהן קנה, "שיעורי המס שהרשות גובה בדרך כלל בנושאים אלו הם מס אמת. כלומר, שיעורי המס האמיתיים שהיתה גובה בגין עסקאות או פעולות שלא דווחו, רק ללא הקנסות והריביות שהיתה יכולה לגבות אם היתה מגלה את הדברים בעצמה".