הייתכן עולם בלי שקר?
והאם יותר מדי שקרים עלולים למוטט את החברה?
פרופסור יקר,
ראיתי את הסרט (הדי גרוע, אך מעורר מחשבה) "המצאת השקר" של ריקי ג'רוויס, ותהיתי: האם אפשר לחיות בעולם בלי שקר? האם יותר מדי שקרים עלולים למוטט את החברה?
רון
רון שלום,
גם אני חשבתי ש"המצאת השקר" מ־2009 הוא סרט גרוע עם רעיון מעניין. כשצפיתי בו עלתה לי המחשבה שחברה שבה אומרים רק אמת לא היתה נראית כמו קומדיה טיפשית אלא היתה מתפתחת לכיוונים מדהימים.
חשוב בעצמך כמה תועלת חברתית היתה צומחת מיושר, כמה מטרדים היו נחסכים מאיתנו. בעולם הצרכני, בנקים וחברות היו מפסיקים להתיש את הלקוחות שלהם והיה אמון הדדי אמיתי. לא היו העלמות מסים - וכשיש מעלימי מס שמס הכנסה צריך לחפש, כולנו משלמים על המאמץ. ושמע דוגמה אחרת: שלוש פעמים פרצו לי לאוטו וגנבו את ה־GPS. בכל פעם שילמתי כ־250 דולר על המכשיר הגנוב, עוד 250 דולר על החלון, ובזבזתי חצי יום עבודה. ומה הפושע הרוויח מ־500 הדולרים וחצי היום שבזבזתי? כמעט כלום. על החלון הוא לא הרוויח ואת ה־GPS הוא בטח מכר ב־20 דולר. אני איבדתי הרבה, הוא קיבל מעט, וכך ככל שיש יותר פושעים ורמאים, יותר כסף וזמן מתבזבזים בלי לעזור לאף אחד, וזה עוד לפני שמודדים את הבזבוז על בדיקה של חוזים, תביעות ושאר ההגנות מפני פושעים ושקרנים, שפעמים רבות מתפרנסים בקושי.
לכן, בעולם של אמת ויושר רוב האנשים היו נהנים הרבה יותר. אני כמובן לא ממליץ לאנשים לוותר על שקרים לבנים, או לספר לאנשים סביבם מתי בדיוק הם הולכים לאונן ואיך הם רוצים לעשות סקס עם מישהו אחר, כמו שהיה בתחילת
הסרט. אבל כן, האמת שווה הרבה.
הבעיה כמובן היא שבעולם שבו כולם דוברי אמת לשקרן יהיה יתרון עצום, וכך עוד ועוד אנשים ינסו לנצל את היתרון שבשקר, עד שבסוף היינו מגיעים לשיווי המשקל שבו אנחנו נמצאים היום. אז עולם שבו אין בכלל שקר כנראה לא אפשרי, אבל אנחנו יכולים, וצריכים, לחשוב על דרכים להזיז את שיווי המשקל, בין אם בעזרת חוקים, חינוך או יישום אחר של תובנות, ולגרום ליותר אנשים לבחור ביושר.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il