כלכלת הבחירות הותירה חור של מיליארדי שקלים בתקציב
פיזורה הצפוי של הכנסת העביר שרים וח"כים על דעתם, וכעת נתניהו ומופז יידרשו לתיקונים נוספים. בצד החיובי - הרפורמות עדיין בועטות
המחיר של הפארסה הפוליטית עדיין לא נקבע, אך מה שברור זה שהמירוץ החקיקתי לקראת הבחירות שכבר לא יוקדמו עלה סכום נכבד למשלם המסים. במהלך 48 השעות שקדמו לפיזורה הצפוי של הכנסת, מיהרו הח"כים והשרים להוציא לפועל מספר רב ככל הניתן של חוקים ותיקונים כדי להכשיר את הקרקע לבחירות,
חוקי בזק אושרו בתוך דקות
כפי שנחשף ב"כלכליסט", יו"ר הקואליציה זאב אלקין הצליח להעביר שלשום בדיון בן דקה בוועדת הכספים חוק בעלות של כ־850 מיליון שקל בשנה, שיעניק לראשונה הטבות מס גם לתורמים למוסדות המעודדים התיישבות, ולא רק למוסדות דוגמת חינוך ורווחה. יו"ר ועדת העבודה חיים כץ (ליכוד) האיץ את אישור הצעת חוק שתאפשר פטור מארנונה למסגרות יומיות לבעלי צרכים מיוחדים. עלות הצעת החוק מוערכת בכ־708 אלף שקל בשנה.
שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו העביר הצעת מחליטים, שלפיה יוקם מתקן פוטו־וולטאי על ידי חברה פרטית. עלות הקמתו מוערכת בכ־650 מיליון שקל. השרה לימור לבנת בשיתוף הטוטו ובתגבור משרד הלובי גורן עמיר הצליחו להעביר ברגע האחרון בוועדת הכספים הסדר להימור על מירוצי סוסים בחו"ל. בממשלה מעריכים כי ההצעה תגדיל את קופת הטוטו במיליוני שקלים בשנה.
כמו כן האיצה הממשלה אישור חוק שקודם באוצר, למתן פטור ממס לקופות גמל ולקרנות נאמנות שישקיעו בדירות מגורים להשכרה לטווח ארוך. העלות נאמדת בכ־600 מיליון שקל. מלבד זאת, משרדי הממשלה ביצעו "ניקוי שולחן" של הצעות דחופות במטרה לפאר את הישגי הממשלה במלחמה ביוקר המחיה, כמו התיקון לחוק ההגבלים העסקיים ותוכנית גבייה הקובעת את ההשתתפות העצמית בטיפולים פסיכולוגיים של מבוטחי קופות החולים.
הקואליציה גם אפשרה לאופוזיציה לשחרר אתמול קיטור ולהעביר כמה חוקים משלה.
תקווה מחודשת לרפורמות
מנגד, כשתירוצי הבחירות חוזרים למגירה, גורמים רבים מקווים כי הממשלה המחודשת תשלוף מהבוידעם רפורמות רבות שנתקעו בשלבים בוסריים והיו צפויות להיגנז עקב הבחירות. לנוכח הבטחותיהם לחלוקה מחדש של הנטל והמחאות ההולכות וגוברות לקראת הקיץ, מופז ונתניהו יתקשו לזנוח מהלכים משמעותיים מלבד שינוי חוק טל.
הרפורמה העיקרית שקידמו בשנה האחרונה בכירי הרגולטורים בישראל - מסקנות הוועדה לצמצום הריכוזיות - תגיע בשבועות הקרובים לכנסת. כמו כן יתאפשר יישום מסקנות ועדת המזון לבחינת מחירי מוצרי מזון בעקבות המחאה החברתית, שהטיוטה שלהן כבר הועברה להתייחסויות בשוק הפרטי. גם רפורמת המרפסות לשינוי אופן פעילותן של ועדות התכנון והבנייה תחזור לשולחן. הציבור גם צפוי להפעיל לחץ על ממשלת האחדות לחדש את הדיון בסעיפי דו"ח טרכטנברג שנותרו מאחור: החלת מס העשירים, שילוב הקריטריון למיצוי כושר השתכרות כסייג לקבלת סיוע בדיור והקשחת התנאים לקבלת קצבאות לישיבות.
ח"כ כרמל שאמה הכהן, שיוותר בעקבות ההסכם על מקומו כיו"ר ועדת הכלכלה, אמר ל"כלכליסט": "זו הפוליטיקה. היא מצריכה אותך לשלם מחיר תמורת המטרות הרחבות יותר והחשובות יותר. ממשלת אחדות חשובה יותר מפרסונה זו או אחרת. אני ראשון המברכים על העסקה למרות המחיר שאני משלם. נו הארד פילינגיס".
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני התייחס לביטול הבחירות: "מערכת בחירות בעת הזאת הייתה מיותרת לגמרי. העלויות כבדות, שלטון הפקידים היה מתעצם והיה נגרם נזק גדול למשק. ישראל לא יכולה להישאר אדישה כלפי המצב הכלכלי הקשה בעולם שמתחיל להשפיע גם עלינו".