האם פיהוק גורם לחירשות?
כשאתה מהמהם כדי לא לשמוע מה אנשים אומרים אתה מפעיל את אותו השריר. זה לא רעש חזק שמטביע רעש חלש. זה ממש אמצעי מכני להורדת הווליום באוזן
בזמן שיעור באוניברסיטה נוכחתי לדעת שכאשר אני מפהק איני שומע שום דבר מסביב, גם כשמדברים אליי. וברצוני לשאול: מדוע בזמן הפיהוק אנו הופכים לחירשים? עמית
עמית היקר,
לפהק במהלך שיעור באוניברסיטה? קשה להאמין. התנחם בכך שבזמן שלא שמעת את קול המרצה, הקשבת לשיעור שהגוף שלך העביר. אכן, חוש השמיעה שלנו מתעמעם מאד בזמן פיהוק, אפילו פיהוק שקט לגמרי. זו תופעת לוואי של אחד ממנגנוני ההגנה של האוזן.
האוזן רגישה מאין כמוה, כדי שתוכל להבחין בקולות דקים שבדקים. לרוע המזל, כמה ס"מ ממנה ממוקמת מגרסת המזון הרעשנית של הגוף. אז יש לנו מנגנון שהופך אותנו לכבדי שמיעה בזמן הלעיסה. הנה עוד סיבה לא לדבר ליד שולחן הסעודה - אף אחד לא שומע אותך.
על המנגנון אחראי שריר בשם "מותח התוף" ("טנסור טימפני" בלעז) שמחובר לעצם שמחוברת לעור התוף. כשהוא מתכווץ הוא מושך את העצם ומותח את עור התוף, וכשהקרום מתוח והעצם מוחזקת בחוזקה התנודות פוחתות. והתנודות, אם הספקת לשכוח, הן הצלילים שאנו שומעים.
לרוב האנשים אין שליטה מודעת על השריר הזה. הם מפעילים אותו מבלי משים עם שרירי הלסתות. כשאתה מפהק אתה מפעיל את אותם שרירים, ושריר החירשות נכנס לעסק בלי שתשים לב. כשהשריר הזה מתאמץ לאורך זמן הוא מתחיל לרעוד, ואז אתה שומע טרטור עמוק ורועם. לפעמים זה קורה בפיהוק ארוך, ויש גם אנשים שעושים את זה בכוונה.
יש עוד שריר שהופך אותנו לחירשים. התנודות שנקלטות בעור התוף מוגברות ומועברות לאוזן הפנימית באמצעות מערכת מנופים שמורכבת משלוש העצמות הקטנות בגוף, ולחלקה הפנימי מחובר "שריר המשוורת" ("סטפדיוס" בלעז) שמעמעם את התנודות בתגובה לרעש חזק ובזמן שאנחנו מדברים. השריר הזה מגן עלינו מפני צליל קולנו שלנו, שמופק קרוב עד כדי סכנה לאיבר השמיעה.
כשאתה מהמהם כדי לא לשמוע מה אנשים אומרים אתה מפעיל את השריר הזה. זה לא רעש חזק שמטביע רעש חלש, אלא ממש "להוריד את הווליום" באופן מכני באוזן. אם אתה נקלע למקום עם רעש חזק ואין עליך בדיוק אטמים, אתה יכול להמהם כדי להגן על האוזניים.
אצל עטלפים, שאינם יכולים להרשות לעצמם להתבלבל בין הצווחות שבוקעות מגרונם להדים המוחזרים מהסביבה, השרירים האלה מפותחים בצורה יוצאת מגדר הרגיל, אבל גם אצל בני אדם פעולתם מורגשת. לכן אנחנו חייבים להפסיק ללעוס, להפסיק לפהק ולהפסיק לדבר בעצמנו לפני שאנחנו יכולים אפילו להתחיל להקשיב למישהו אחר.
שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il