איך נרפאים מפייסבוק?
יש גם תוכנות שחוסמות את פייסבוק בשעות מסוימות ותוספי דפדפן שלפני שאתה נכנס לפייסבוק שואלים אותך: "אתה בטוח?", ובסוף נותנים לך דו"ח על הזמן שבילית שם
פרופסור יקר,
למה אנשים "מכורים" לפייסבוק? למה כל כך קשה להתנתק ממנו כשמנסים ללמוד, ואיך אפשר להתגבר על הבעיה?
יואב
יואב היקר,
אם פייסבוק היתה בבעלותך, איך היית מתכנן אותה: כך שיבקרו בה פעם ביום או פעם בשעה? המהות של פייסבוק מכוונת לפעם בשעה. האתר מבוסס על הדדיות: כמו שאם הייתי מזמין אותך לגלידה היית חש צורך להזמין אותי לקפה כדי להרגיש שהתאזנו, כך כשאני עושה לך לייק או כותב לך על הקיר, אתה רוצה להחזיר את הטובה. המשחק פארמוויל שגשג בזכות ההדדיות הזאת: כמעט אי אפשר להתקדם שם בלי מעגל של טובות הדדיות.
וזה רק פטנט אחד של פייסבוק. ישנם העדכונים השוטפים שנותנים תחושה של התרחשות מעניינת, וישנו כמובן הגורם שממכר בכל המדיה האלקטרונית, ושמו "Random Reinforecement", חיזוקים רנדומליים. הפסיכולוג ההתנהגותי ב"פ סקינר הראה לפני הרבה שנים שאם נותנים לחולדה דוושה שפעם במאה לחיצות פותחת שער שמאחוריו יש פרס, אז החולדה תיהנה מהדוושה קצת. אבל אם הפרס מתקבל אקראית, אז אפילו כשממוצע קבלת הפרס הוא פעם ב־200 לחיצות החולדה תתלהב הרבה יותר, ותמשיך לשחק בדוושה הרבה אחרי שהתמריצים ייפסקו. פייסבוק והמייל הם הדוושה שלנו. הסיכוי שעכשיו יהיה במקרה משהו מעניין מחזיר אותנו לשם שוב ושוב. דמיין שהיית מקבל הודעה קופצת רק כשהיה משהו מעניין. כנראה היית בודק פחות על דעת עצמך.
וקשה להתגבר על זה. הסקרנות חזקה, ואחרי שבודקים משהו אחד קל להיסחף. הסטודנטים שלי מבקשים בשבוע הבחינות מחבר שישנה להם את הסיסמה לפייסבוק ולא יגלה להם. יש גם תוכנות שחוסמות את פייסבוק בשעות מסוימות ותוספי דפדפן שלפני שאתה נכנס לפייסבוק שואלים אותך: "אתה בטוח?", ובסוף נותנים לך דו"ח על הזמן שבילית שם. אתה יכול גם להכין קופה וכשאתה נכנס לפייסבוק יותר מפעמיים ביום לשים בה כסף, שילך למישהו שאתה שונא. בשורה התחתונה, אני חושב שיותר מקביעת חוקים, כדי להיגמל צריך עזרה מהטכנולוגיה.
שאלות לדן אריאלי askdan@calcalist.co.il