ישראל לא לבד: הרפובליקנים בארה"ב קברו את מס העשירים
אובמה הזדרז להשמיץ את הרפובליקנים לאחר נפילת ההצעה: "בחרו פעם נוספת בהקלות מס לעשירים על חשבון מעמד הביניים"
אחד האתגרים המורכבים ביותר של ממשלת בריטניה נוגע להתמודדות עם העשירים במדינה. מצד אחד, ממשלתו של דיוויד קמרון מעוניינת לשמר את מעמדה של בריטניה כמקום בטוח לעשירי העולם, שבו הם יכולים לשמור את כספם ולהשקיע בכלכלה. מצד שני, היא מנסה לגרום לשכבות החזקות בחברה לשלם יותר מס כדי להגדיל את תחושת הצדק החברתי ולשפר את תדמיתה בעיני הבוחרים.
בחודש שעבר הוריד שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן את שיעור מס ההכנסה הגבוה ביותר בבריטניה מ־%50 ל־45%, כך שהחל משנת המס הבאה ייהנו תושבים המשתכרים יותר מ־150 אלף ליש"ט בשנה משיעור מס מופחת. לדברי אוסבורן, מדובר בשיעור המס הגבוה ביותר במדינות ה־G20 והוא פגע בכלכלה הבריטית.
במקביל קמרון ושריו מתכננים להגביל את הקלות המס לעשירים התורמים כספים לצדקה. לטענת הממשלה הבריטית, בזכות הקלת המס הזאת, הצליחו רבים למזער את שיעור מס ההכנסה שהם משלמים, וקופת הממלכה הפסידה 50–100 מיליון ליש"ט בשנה. על פי התוכנית, החל מהשנה הבאה יוגבל מתן הצדקה ל־25% מההכנסות.
נתונים שפרסם משרד האוצר הבריטי ממחישים את עומק הבעיה: 6% מהעשירים בבריטניה ניצלו הקלות שונות כדי להפחית את שיעור המס שלהם מתחת ל־10%. שר האוצר אוסבורן הודה שהיה "המום" כשהבין באילו דרכים משתמשים עשירי בריטניה כדי להימנע מתשלום מס.
אלא שבעוד שבבריטניה מצליחים לשנות את מדיניות המיסוי על העשירים — בארצות הברית מתקשים לגעת בכספי המשתכרים הגדולים. שלשום הפילו הצירים הרפובליקניים בסנאט את ההצעה להעברת מה שמכונה "חוק באפט" שהגישו הדמוקרטים. ההצעה נועדה לחייב כל אמריקאי המשתכר יותר ממיליון דולר בשנה לשלם 30% מס. היא קרויה על שם המשקיע המיליארדר וורן באפט, שהתפרסם בכך שאמר בעבר כי אין סיבה שישלם מס נמוך מזה שמשלמת המזכירה שלו.
על פי ההערכות, הדמוקרטים — השולטים בסנאט ברוב מזערי — ידעו שהצעת החוק לא תעבור, וכי גם אם היתה עוברת — היא היתה נעצרת בקונגרס, שנשלט על ידי רוב רפובליקני המתנגד לה נחרצות. עם זאת, הדמוקרטים התעקשו להגישה בכל זאת, כדי ללבות את הדיון בסוגיה מסיבה מרכזית אחרת: הפערים בין עשירים לעניים משחקים תפקיד מכריע בקמפיין הבחירות של הנשיא ברק אובמה נגד המועמד הרפובליקני לנשיאות, המיליונר מיט רומני. ואכן, אובמה הזדרז שלשום להשמיץ את הרפובליקנים לאחר נפילת ההצעה באומרו כי הם "בחרו פעם נוספת בהקלות מס לעשירים על חשבון מעמד הביניים".
לקראת ההצבעה על החוק שחררה המועצה הלאומית לכלכלה בארצות הברית מסמך תמציתי המפרט את הסיבות לנחיצותו של חוק באפט. מסמך זה נכתב בבירור גם לעיונם של לא־כלכלנים, במטרה לקדם את הדיון בסוגיה. בין עיקריו מסביר המסמך כיצד המס שמשלמים האמריקאים העשירים ביותר צנח לשיעור הנמוך ביותר זה 50 שנה, כך ש־400 העשירים ביותר שילמו ב־2008 בממוצע 18% ממשכורתם בלבד. יתרה מזאת, המשכורות של אותם עשירים רק הלכו ונסקו, מה שיוצר מצב שבו ככל שהם הרוויחו יותר, כך הם שילמו פחות.