"יש לי 500 מיליון שקל, למה שאתחמק ממע"מ?"
פרקליט הצמרת הפתיע בשלב ההגנה במשפטו וטען להגנה מן הצדק בנימוק שהפרקליטות רודפת אותו כי פעל לחשוף שחיתויות. "האישום הוגש ביום הולדתי"
"ההון האישי שלי עומד על 500 מיליון שקל, למה שאתחמק מתשלום מע"מ?", כך אמר אתמול בבית המשפט עו"ד יוסי שגב שמואשם בהתחמקות מתשלום מע"מ בהיקף 2.8 מיליון שקל בגין שכר הטרחה שקיבל מלאה אייזנברג. לטענתו, לא היתה לו כל כוונה פלילית בכך שלא שילם מע"מ על שכר הטרחה, אלא הוא האמין ומאמין עד היום כי שכר הטרחה היה פטור ממע"מ משום שאייזנברג היא תושבת חוץ.
אתמול נפתח שלב ההגנה במשפט הפלילי של שגב והוא פרס לראשונה את גרסתו המלאה בפרשה. שגב, המייצג את עצמו במשפט, העיד אתמול בחקירה ראשית, והשיב לשאלות שהציג לו בנו, עו"ד בעז שגב. לטענת שגב, כתב האישום נגדו הוגש על ידי רשות המסים משיקולים זרים ותוך כדי אכיפה בררנית כאשר מעולם לא הוגש כתב אישום בנסיבות דומות נגד אף עורך דין אחר.
לטענת שגב, כתב האישום הוגש ביום הולדתו וזאת בכוונת זדון של רשות המסים: "ב־17 ביוני 2010 שהוא יום הולדתי ה־65 הוגש נגדי כתב האישום. לימים התברר לי שזה נעשה בכוונה. זה היה ביום חמישי, למחרת המשפחה עשתה אצלי את קבלת השבת. סיפרתי לכולם אודות כתב האישום, את העובדות והסברתי שיכול להיות שהתקשורת תחגוג בעניין".
שגב אמר כי הוא ביקש את תמיכת משפחתו במאבק על חפותו והיה מוטרד מאוד מאחוז ההרשעה הגבוה מאוד בישראל לפיו 99.8% מהנאשמים מורשעים לבסוף. "זה מראה על מידת האמון הכמעט בלתי מסויג שבית המשפט נותן בתביעה... קשה לשנות את דעתו של בית המשפט ודרושות הוכחות נחרצות".
לטענת שגב, רשות המסים החליטה להגיש נגדו כתב אישום כנקמה בשל סכסוך שהתנהל בינו למס הכנסה, כשהוא חשף את שיטת תמרוץ עובדי המס וטענותיו הובילו לדיונים בוועדות הכנסת ולשינוי. "אני משקיע את הזמן ואת כל מה שיש לי כדי להיאבק על חפותי, כי אני לא רוצה שמכל המשפחה הגדולה שלי אהיה היחיד שהואשם והורשע במשפט פלילי, וכך אזכר".
"ישבתי וקראתי מאז צאת חוק מע"מ את כל פסקי הדין, גם בפלילי וגם באזרחי... גיליתי שאין פסק דין פלילי אחד מאלפי פסקי הדין שהוגש כתב אישום על דיווח מהסוג שעשיתי. באזרחי היו מאות של פסקי דין של דיווח כמו שעשיתי, ובית המשפט קבע שהשירות ניתן לתושב ישראל ולא לתושב חוץ וחייב במע"מ, אבל לא הוגש כתב אישום", טען שגב.
שגב טען כי הוא מעולם לא ניסה להסתיר שלא שילם מע"מ על שכר הטרחה מאייזנברג ואין מחלוקת כי הוא הוציא חשבונית מס וציין בה כי המע"מ הוא 0 וכך גם דיווח לרשות המסים. לדבריו, לאחר שהוגש כתב האישום "באתי הביתה ואמרתי 'למה עשו לי את זה?' גמרתי אומר שאני אתחיל חקירה משלי שתבדוק את החשד הזה. החשד היה שמשיקולים זרים, ממטרות שהן לא גלויות, הוחלט להגיש נגדי כתב אישום שמעולם לא הוגש (בנסיבות דומות נגד אחרים, ע"ר)". בשלב זה שאלה השופטת יעל פרדלסקי את שגב האם בכוונתו לבקש "הגנה מן הצדק", כלומר לזכות אותו רק בגין טיעוניו לאכיפה בררנית ולנקמה מצד רשות המסים ושגב הודיע: "אני טוען שיש לזכות אותי גם מטעמי הגנה מן הצדק".
"משפחתי למעלה מ־150 שנה במערכת אכיפת החוק. סבי היה רב ופוסק הלכה, אבי היה מזכיר ביהמ"ש המחוזי במשך 50 שנה. אני משרת את מערכת אכיפת החוק 40 שנה, ומעולם לא אייצג בנקים, חברות ביטוח או גופים גדולים... המומחיות שלי היא בלתפוס נוכלים, להשיב את הכספים לציבור, אותם כספים שנגזלו מהם... אני מייצג רק אנשים מהציבור שנעשקו ופירוקים גדולים שזה גם ציבור שנעשק".
בהמשך עדותו אף הוסיף עו"ד שגב וטען כי בטרם קיבל את חוות הדעת המשפטית של עו"ד זיו שרון לפיה יש לו פטור ממע"מ, הוא התכוון לשלם את המע"מ ואף תועד במסמכים משפטיים כי הוא טען ש־3 מיליון דולר שכר הטרחה שתשלם לו אייזנברג שווים רק 2.54 מיליון דולר, בניכוי רכיב המע"מ. לטענתו, בטרם קיבל את חוות הדעת של שרון, הוא התייעץ עם רואה החשבון שלו דאז, שנפטר בינתיים, והבהיר לו כי אינו מוכן לקחת כל סיכון לגבי תשלום המע"מ: "אמרתי לו 'עזוב אותי, אני רוצה לשלם מע"מ. אני באמצע מדגם של מס הכנסה שהתחיל ב־2003, אני בסכסוך עם אנשי התחנה שלהם, מה אתה רוצה שאבקש פטור ויהרגו אותי?'". שגב טען בעדותו שרוה"ח שלו אמר לו שלדעתו אין מע"מ ובכל מקרה יבדוק זאת עם מומחה, ופנה לקבלת חוות דעת מעו"ד שרון.