$
22.3.12

הגה קוך

שני גורמים מאיימים על הקדנציה השנייה של אובמה בבית הלבן: המצב הכלכלי והאחים צ'רלס ודיוויד קוך. צמד התעשיינים המולטי-מיליארדרים מהקצה השמרני של המפה מפעילים נגד הנשיא מה שפרשנים מגדירים "מכונת שנאה שאף נשיא אמריקאי לא נתקל בה מאז לינקולן". ויש להם כסף להמשיך להפעיל אותה ככל שיידרש, בדרך למערכת בחירות מכוערת במיוחד

ציפי שמילוביץ', לוס אנג'לס 10:1322.03.12

בינואר 2011 קיבלו מאות מנהלים של כמה מהחברות הגדולות בארצות הברית אימייל זהה, תחת הכותרת "אם לא עכשיו, אימתי?". האימייל כלל הזמנה לכנס בראנצ'ו מיראז', גן עדן קליפורני לאמריקאים עשירים. "חשוב שנאחד כוחות כדי להילחם באיום הגדול ביותר בימינו על החופש והשגשוג של אמריקה - ברק אובמה", נכתב בהזמנה.

 

כ־300 מהאנשים העשירים באמריקה הגיבו בדום מתוח לצו 8, עלו על מטוסיהם הפרטיים והתייצבו בכנס. בסיומו הם התחייבו לתרום 49 מיליון דולר לטובת מטרה אחת: לדאוג שבסוף 2012 יעזוב ברק אובמה את הבית הלבן ולא ישוב אליו לעולם. לא חסרים בארצות הברית גופים שזו מטרתם, אבל נראה שאין ביניהם מי שיכול לגרום לכל כך הרבה מיליונרים להתייצב לפי הזמנה ולפתוח את הכיסים, מלבד שני האנשים שהיו חתומים על האימייל: האחים צ'רלס ודיוויד קוך.

 

שמונה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית ישנם שני גורמים עיקריים שמאיימים על הקדנציה השנייה של ברק אובמה: המצב הכלכלי והאחים קוך. הכלכלה מראה סימני שיפור, אבל באחים קוך לא יכול איש בנבחרת של אובמה לשלוט. המנגנון ושיטות העבודה שלהם הם כבר מיתוס וושינגטוני, שזכה לכינוי 'קוך־טופוס' (משחק מילים על המילה האנגלית לתמנון).

 

מפגינים מחוץ לכינוס הימין בראנצ'ו מיראז'. "עלינו להתאחד נגד האיום הגדול ביותר על השגשוג של אמריקה - ברק אובמה", נכתב בהזמנה לכינוס מפגינים מחוץ לכינוס הימין בראנצ'ו מיראז'. "עלינו להתאחד נגד האיום הגדול ביותר על השגשוג של אמריקה - ברק אובמה", נכתב בהזמנה לכינוס צילום: איי פי

 

"בשלוש השנים האחרונות כל המשאבים של האחים קוך מוקדשים אך ורק למלחמה באובמה", אומר ביל פרס, פרשן ותיק ומוערך שפרסם בחודש שעבר ספר בשם "מכונת השנאה נגד ברק אובמה". "הם הפעילו נגדו מכונת שנאה שאף נשיא אמריקאי לא נתקל בה מאז אברהם לינקולן. הבחירות האלה עומדות להיות מכוערות באופן חסר תקדים. כל מה שהימין עשה לאובמה עד עכשיו זה כלום לעומת מה שעוד צפוי. המכונה תעבוד 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ויש להם כסף לתת לה להמשיך לעבוד שנים רבות".

 

בתי זיקוק, צינורות נפט, עץ, לייקרה ונייר

 

צ'רלס (76) ודיוויד (71) קוך הם הבעלים של תאגיד "תעשיות קוך" (Koch Industries), הקונגלומרט הפרטי השני בגודלו בארצות הברית שמרכזו בוויצ'יטה, קנזס. רכושם המשותף, כ־35 מיליארד דולר, מציב אותם במקום השלישי ברשימת עשירי אמריקה, אחרי ביל גייטס וורן באפט, והאימפריה שלהם שולחת זרועות לכל תחום - מנפט ועד מים מינרליים, מדישון ועד נייר טואלט. את החברה הקים ב־1940 אביהם של האחים, פרד קוך, יליד טקסס, שמת ב־1967 והוריש את החברה לארבעת בניו. בתוך כמה שנים רכשו צ'רלס ודיוויד את חלקם של שני האחים האחרים פרדי וביל, אחיו התאום של דיוויד, ואז פיתחו את החברה והגדילו את שווייה עשרות מונים. ביל, אגב, הסתכסך עם אחיו לפני יותר מ־20 שנה, ובראיון לרשת CBS ב־2009 האשים אותם כי "השיגו חלק מרווחיהם במרמה". כיום תעשיות קוך מפעילה בתי זיקוק באלסקה, טקסס ומינסוטה וכ־6,000 ק"מ צינורות נפט. עם החברות שבבעלותה נמנות Lycra, חברת מגבות הנייר Brawny, חברת הכוסות דיקסי וחברת העץ ג'ורג'יה־פסיפיק, ורווחיה ב־2011, לפי "פורבס", הסתכמו ב־98 מיליארד דולר. את כל הכסף הזה מתרגמים האחים קוך לכוח פוליטי, הרבה כוח פוליטי. ואת הכוח הזה הם מפנים בשנים האחרונות באגרסיביות נגד הנשיא אובמה.

 

צ'רלס קוך צ'רלס קוך צילום: אם סי טי

 

הנתונים אינם חשופים לגמרי, אבל אין עוררין על כך שאף מיליארדר אמריקאי אחר לא השקיע כל כך הרבה כסף במטרות פוליטיות - לא ביל גייטס, לא ג'ורג' סורוס ואפילו לא שלדון אדלסון. לפי דיווחי המס שלהם, לפני הבחירות הקודמות לנשיאות ארצות הברית, ב־2008, תרמו האחים קוך ל־34 גופים פוליטיים ימניים, וסך הוצאתם על מטרות פוליטיות בעשור שקדם

לבחירות הללו הוערך בתחקיר של המגזין "הניו יורקר" ביותר מ־75 מיליון דולר. השפעתם כוללת שליטה בארגוני מחקר, קבוצות מחשבה ומעצבי מדיניות ימנית בוושינגטון, וכן באוניברסיטאות בכמעט כל מדינה "אדומה" (המדינות שמצביעות באופן מסורתי בעד המפלגה הרפובליקנית), ובהן טקסס, אריזונה, אלבמה ונברסקה. הם מחזיקים ארגון פוליטי פיננסי רב-עוצמה, Americans for Prosperity ("אמריקאים למען שגשוג"), שבימים אלה מציף את עשר המדינות "המתנדנדות" (אלה שמצביעות באופן שונה בכל מערכת בחירות) בפרסומות נגד הנשיא אובמה, והם עומדים ככל הנראה גם מאחורי תנועת "מסיבת התה" של הימין הקיצוני.

 

"אמריקאים למען שגשוג" יוזם בין היתר כינוסים שבהם עולים דוברים בזה אחר זה ורושפים רטוריקת שנאה נגד הנשיא, שנהפך בעיני הימין הקיצוני לקריקטורה של קומוניסט, מרקסיסט, סוציאליסט ואפילו סוכן של אל־קעידה שהושתל בבית הלבן. הארגון, שלפי"הניו יורקר" הוקם על ידי דיוויד קוך ב־2004, כבר הודיע כי יוציא עד לבחירות בנובמבר עוד 45 מיליון דולר על הקמפיין שלו ל"חינוך המצביעים לגבי עמדותיהם של המועמדים".

 

מטה "תעשיות קוך" בוויצ'יטה, קנזס. רווחיה בשנה שעברה הסתכמו ב־98 מיליארד דולר מטה "תעשיות קוך" בוויצ'יטה, קנזס. רווחיה בשנה שעברה הסתכמו ב־98 מיליארד דולר צילום: בלומברג

 

האחים קוך הם ליברטריאנים קיצוניים. הם מאמינים במיסוי נמוך ביותר, באפס רגולציה - בעיקר בנושאי איכות הסביבה - ובעזרה ממשלתית מינימלית לנזקקים. מחקר של ארגון גרינפיס העלה כי האחים הם התורמים הגדולים בעולם לארגונים המכחישים את תופעת ההתחממות הגלובלית, ולפני כמה חודשים הכתיר "הלוס אנג'לס טיימס" את הקונגרס הנוכחי, זה שהאחים קוך עזרו לבנות, כ"אויב הגדול ביותר של איכות הסביבה בעולם". הקונגרס הזה ניסה יותר מפעם אחת בשנה האחרונה להביא לסגירתה של הרשות הפדרלית לאיכות הסביבה - מה שלא מפתיע בהתחשב בעובדה שמחקר של אוניברסיטת מסצ'וסטס דירג את האחים קוך במקום העשירי ברשימת מאה מזהמי האוויר הגדולים בארצות הברית. בין היתר הצליחו האחים להביא לביטול הרגולציה על תנאי הבטיחות במכרות פחם בווירג'יניה ולביטול כללי צריכת דלק מחמירים בקליפורניה. במהלך השנים שילמו האחים מאות מיליוני דולרים בקנסות על הפרת תקנות בטיחות ואיכות הסביבה ודליפות נפט. ב־1999 שילמו פיצויים של 296 מיליון דולר למשפחותיהם של שני נערים בטקסס, שנהרגו בעקבות פיצוץ בצינור נפט שהיה שייך לחברה.

 

"הנדבנים והמעסיקים הגדולים באמריקה"

 

את הכנסים המפורסמים שלהם מגדירים האחים כ"מפגש של הנדבנים ויוצרי מקומות העבודה הגדולים ביותר באמריקה" - והם אינם משקרים. לא רק שהחברה שלהם מעסיקה 70 אלף עובדים, הם גם פילנתרופים גדולים מאוד. דיוויד קוך תרם 100 מיליון דולר לשיפוץ לינקולן סנטר בניו יורק, 2.5 מיליון דולר לבלט ניו יורק, ואגף הדינוזאורים במוזיאון הטבע בעיר קרוי על שמו. האם התרומות האלה באות רק מנדיבות לבם של אנשים עשירים כקורח? העיתון "סנט פטרסבורג טיימס", היוצא לאור בפלורידה, פרסם בחודש שעבר ידיעה על תרומה של 1.5 מיליון דולר שנתנו האחים לאוניברסיטת פלורידה סטייט לצורך הקמת תוכנית לימודים חדשה שתיקרא "כלכלה פוליטית וחופש היזמות". בתמורה, סיפר העיתון, תישמר להם הזכות לקבוע מי יהיו המרצים בתוכנית - צעד כמעט חסר תקדים במוסדות להשכלה גבוהה באמריקה. אפשר רק לדמיין מי יהיו אותם מרצים ואילו תיאוריות כלכליות ירביצו בסטודנטים הנרגשים בכיתות החדשות והמפוארות.

 

האחים קוך קנאים מאוד לאנונימיות הכמעט מוחלטת שלהם, אינם מתראיינים ושומרים על חשאיות מרבית. צ'רלס, נשוי ואב לשניים, נותר להתגורר באחוזה גדולה בוויצי'טה, קנזס, ואילו דיוויד התחתן רק ב־1996 ומתגורר מאז עם אשתו ג'וליה ושלושת ילדיהם הצעירים בדופלקס המשתרע על 800 מ"ר באפר איסט במנהטן. האחים מחזיקים יחד בקרוב ל־%100 ממניות החברה, וצ'רלס צוטט בעבר כאומר כי יפתחו אותה לציבור רק "על גופתי המתה. מילולית". הם גם מכחישים את רוב פעילותם הפוליטית. "אנחנו גאים להיות החברה הגדולה ביותר שלא שמעתם עליה", אמר פעם דיוויד בראיון נדיר למגזין "ניו יורק", "העיתונות הרדיקלית יצאה למלחמת חורמה נגדנו. יש הגזמה קיצונית לגבי רמת המעורבות שלנו בפוליטיקה".

 

תנועת "מסיבת התה" שוברת חזק ימינה

 

את שנאתם לממשלה בכלל, ולליברלים בפרט, הביאו האחים מהבית. האב פרד הצטרף ב־1958 לארגון שמרני קיצוני, שבין היתר האשים את דווייט אייזנהאואר - נשיא רפובליקני, יש לזכור - כי הוא סוכן קומוניסטי. פרד קוך העריץ את מוסוליני ופרסם מאמר שבו קבע בשיא הרצינות כי "השחורים הם חלק מהמזימה הקומוניסטית להשתלט על אמריקה. כל רעיון מדינת הרווחה הוא ניסיון לערב עוד ועוד שחורים בתוך הערים הגדולות, משם יהיה להם קל יותר להפיל את אמריקה". לצד ההון העצום הוריש לילדיו גם אזהרת מסע לעתיד: "קרוב היום שבו יישב בבית הלבן נשיא קומוניסטי, ואנחנו אפילו לא נדע".

 

הנשיא אובמה. "ייאלץ לשחק את אותו משחק" הנשיא אובמה. "ייאלץ לשחק את אותו משחק" צילום: בלומברג

 

אבל הילדים שלו דווקא ידעו, וסימנו את הנשיא הקומוניסט עוד לפני שהוא זכה בבחירות. בינואר 2008 אובמה לא היה אפילו המועמד הדמוקרטי לנשיאות, אבל כבר אז כתב צ'רלס קוך בניוזלטר שהופץ ל־70 אלף עובדי החברה כי "אמריקה נמצאת בדרך לאיום הגדול ביותר על החירות שלה מאז שנות השלושים".

 

חודש אחרי שאובמה הושבע ועוד לא באמת עשה דבר, כבר החלו להתארגן הפגנות נגדו, שכללו בין היתר שלטים עם תמונות שלו ושפם של היטלר, והופיעו ניצנים ראשונים של תווית הסוציאליסט שרוצה לגזול מכולם את החופש שלהם — תווית שהימין הדביק לנשיא בהצלחה לא מבוטלת בשנתיים הראשונות שלו בבית הלבן. משום מקום, לכאורה, קמה לפתע תנועה שקראה לעצמה "תנועת מסיבת התה", על שם "מסיבת התה של בוסטון" ב־1773 - מרד תושבי המושבות הבריטיות באמריקה נגד המיסוי שהטילה עליהם ממשלת בריטניה. אף שרוב ההתכנסויות שלה היו מועטות משתתפים, איכשהו היה לה הרבה כסף, הרבה כוח תקשורתי ובעיקר הרבה מאוד השפעה על חברי קונגרס רפובליקנים, והיא הצמיחה אג'נדה מאוד ברורה של מלחמת חורמה בכל חקיקה שאובמה ניסה להעביר. זה התחיל בתוכנית ההמרצה, שעברה אך בקושי בקונגרס בחודש הראשון לכהונתו - אף שגם כלכלנים שמרנים מודים היום כי היא הצילה את אמריקה מנפילה לשפל גדול בקנה המידה של שנות השלושים וכלכלנים ליברלים טוענים כי היא היתה קטנה מדי. וזה נמשך ברפורמת הבריאות שיזם הנשיא, שכללה אינספור הטבות שאזרחי ארצות הברית חלמו עליהן עשרות שנים, אבל הדבר היחיד שהם ידעו עליה היה שהיא תביא איתה "ועדות מוות", שיקבעו באילו זקנים חולים כדאי להמשיך לטפל ולמי אפשר לתת למות.

 

הטקטיקות של "מסיבת התה" הפכו את חייו של אובמה לגיהינום והביאו לצונאמי של חברי קונגרס מהימין הקיצוני מאוד. זאת משום שככל שהתקרבו הבחירות לקונגרס ב־2010, התבהר למועמדים הרפובליקנים כי עליהם לשבור חזק ימינה או שיהיה מי שידאג שהם יפסידו בבחירות פנימיות למועמד של תנועת מסיבת התה. כך חוסלה גם רפורמת האנרגיה, עוד לפני שבכלל עלתה לאוויר. הרפורמה היתה אמורה לשים הגבלות על זיהום האוויר על ידי כך שהממשלה הפדרלית תקבע את תקרת זיהום האוויר המותרת בארצות הברית כולה וחברות מסחריות יקבלו אחר כך מעין "קרדיט" לזהם את האוויר, על פי קריטריונים של גודל, תחום עיסוק וכדומה, עד שיגיעו לתקרה. הרעיון נחשב לאפקטיבי מאוד להפחתת זיהום האוויר בטווח הארוך - אבל היה רע מאוד לאחים קוך, שעסקיהם הם כאמור מזהמים גדולים. רפובליקנים רבים שבעבר תמכו ברפורמה, ובהם ג'ון מקיין, המועמד לנשיאות ב־2008, נכנסו לפאניקה מוחלטת ונהפכו פתאום, הפלא ופלא, למתנגדים חריפים שלה.

 

המועמד הרפובליקני המוביל מיט רומני. "תאגידים הם גם בני אדם" המועמד הרפובליקני המוביל מיט רומני. "תאגידים הם גם בני אדם" צילום: איי אף פי

 

רשמית מתנערים האחים קוך מכל קשר ישיר לתנועת מסיבת התה, אף שברור כי הם שותפים לדעותיה. גורמים בתנועה קושרים את האחים אליה באופן ישיר, וג'יין מאייר, שפרסמה ב־2010 את תחקיר הענק של "הניו יורקר" על האחים, טוענת כי אין ספק שכספם מממן את התנועה. יועץ לקמפיין של המפלגה הרפובליקנית, שעבד גם בעבור האחים קוך, מצוטט בכתבה אומר: "האחים קוך תרמו את הכסף שהקים את מסיבת התה. הם זרעו את הזרעים באדמה, ואז באה סערת הגשמים והצפרדעים יצאו מהבוץ - ואלה הם מועמדינו!". ומאייר מסכמת: "בחירות 2010 היו ניצחון אדיר לאחים. בעזרת הכסף שלהם הם הצליחו להפוך אג'נדה פרטית לתנועה פוליטית". דיוויד אקסלרוד, היועץ הבכיר של אובמה, אמר לכתבת כי "מה שלא מגלים לציבור על תנועת מסיבת התה הוא שמדובר בתנועה עממית שממומנת על ידי מיליארדרים של נפט".

 

האחים מגייסים כסף ל"אם כל המלחמות"

 

האחים קוך אמנם נמצאים כיום בחוד החנית של המערכה נגד הנשיא אובמה, אבל את המלחמה הזאת הם מנהלים כבר 20 שנה. "הם עשו אותו הדבר לביל קלינטון והיו עושים אותו הדבר להילארי קלינטון", אמר ל"ניו יורקר" רוד שטיין, אסטרטג דמוקרטי ומומחה לתנועה השמרנית האמריקאית. "הם פשוט במלחמה בלתי פוסקת נגד פרוגרסיביות". ואמנם, המפגש בראנצ'ו מיראז' לא היה יוצא דופן. האחים קוך מארגנים אירועים כאלה מאז 2003, והפעם האחרונה היתה לפני חודשיים בפאלם ספרינגס, שם נאספו 40 מיליון דולר, שהאחים הבטיחו להשלים ל־100 מיליון, למען מה שדיוויד קוך הגדיר כ"אם כל המלחמות".

 

צ'רלס (מימין) ודיוויד קוך. "אנחנו גאים להיות החברה הגדולה ביותר שלא שמעתם עליה" צ'רלס (מימין) ודיוויד קוך. "אנחנו גאים להיות החברה הגדולה ביותר שלא שמעתם עליה" צילום: אם סי טי, בלומברג

 

למפגש בפאלם ספרינגס הגיעה כל אצולת הימין האמריקאי, מאנשי עסקים - בהם ראשי כמה מקרנות הגידור הגדולות באמריקה, ג'ון צ'יילס, קליף אסנס, סטיב שוורצמן וקן גריפית'; טייקון התקשורת פיל אנשונץ, המדורג במקום ה־34 ברשימת עשירי ארצות הברית; וקנת לנגון, מבעלי הום דיפו - דרך בכירי עיתונאי הימין, צ'רלס קראוטהאמר מה"וושינגטון פוסט", סטיבן מור מ"הוול סטריט ג'ורנל", ראש לימבו, ביל או'ריילי וגלן בק מפוקס ניוז, ועד לשופטי בית המשפט העליון קלרנס תומאס ואנתוני ססיליה, שלא ראו בהשתתפותם כל בעיה אתית. אולי משום שהם היו שניים מחמישה שופטים בבית המשפט העליון של ארצות הברית שאחראים למעשה לכך שבחירות 2012 ייראו יותר כמו מכירה פומבית לאוליגרכים מאשר כמערכה הפוליטית החשובה ביותר בדמוקרטיה הגדולה בעולם.

 

בתחילת 2010 הגיע לשולחן בית המשפט העליון תיק שנקרא Citizens United v. Federal Election Commission (אזרחים מאוחדים נגד ועדת הבחירות הפדרלית) ובו תבעה עמותה שמרנית בשם סיטיזנס יונייטד לבטל את החוק הפדרלי שמגביל תרומות של תאגידים למערכת הבחירות. ברוב של חמישה שופטים שמרנים מול ארבעה ליברלים החליט בית המשפט לקבל את התביעה בנימוק שגם לתאגידים מותר ליהנות מחופש הדיבור, ובאמריקה, כידוע, כסף שווה חופש דיבור. במישור המעשי יצרה הפסיקה מצב שבו כל מה שמועמד צריך כדי להישאר במערכה חודשים על גבי חודשים הוא מיליונר שמוכן לתת לו צ'ק פתוח ולהקים כמה חברות שיתרמו לו. אותו מיליונר לא צריך אפילו להזדהות, שכן פסיקת בית המשפט מאפשרת תרומות אנונימיות לעמותות ללא מטרת רווח, גם אם הן פעילות בזירה הפוליטית.

 

מפגינים של "מסיבת התה" באלסקה מפגינים של "מסיבת התה" באלסקה צילום: איי פי

 

והתוצאות נראו עד מהרה בשטח. לריק סנטורום, מספר שתיים במירוץ הרפובליקני, אין למעשה קמפיין. מה שיש לו הוא מיליארדר בשם פוסטר פריס, שאמר בחודש שעבר כי אינו מבין מדוע נשים צריכות אמצעי מניעה, שהרי כאשר הוא היה צעיר כל מה שאשה היתה צריכה זה לשים אספירין בין הברכיים וההיריון היה נמנע. ניוט גינגריץ', שכבר ברור שאין לו סיכוי להיות המועמד הרפובליקני לנשיאות, עדיין מוחזק במירוץ בידי אדלסון; ואילו מיט רומני, המועמד המועדף על האליטות של המפלגה ומי שאמר לא מזמן בהתרגשות כי "תאגידים הם גם בני אדם" - מגובה בידי קבוצה של מיליונרים שהשתלטה על ערוצי הטלוויזיה בכל מדינה שבה נערכו עד כה הפריימריז, ורק בחודשיים האחרונים השקיעו בקמפיין שלו 39 מיליון דולר.

 

"אני לא חושב שהכסף של האחים קוך לבדו יכול לנצח את אובמה", אומר ל"מוסף כלכליסט" ריצ'ארד וולף, מהפרשנים הפוליטיים הבכירים בטלוויזיה האמריקאית, שכבר כתב שני רבי־מכר על ממשל אובמה, "לא רק כי הכלכלה משתפרת, אלא כי גם לאובמה יהיה הרבה כסף, ויש לו ארגון שלא היה כמותו בהיסטוריה של הפוליטיקה האמריקאית. אבל העוצמה של האחים האלה תהפוך את מערכת הבחירות הזאת לאכזרית וגועלית ביותר אי פעם. הם יעשו הכל כדי להפיל אותו".

 

יכול להיות ששני אנשים יקבעו בכספם את תוצאות הבחירות באמריקה?

"במקרה הזה אני לא בטוח, אבל כמויות הכסף שהם הזרימו ויזרימו הופכות את המלחמה של הימין בביל קלינטון למשחק ילדים. אולי אתה לא ממש יכול לקנות בחירות, אבל ברגע שמועמד תלוי בכסף שלך, אין לו הרבה ברירה אלא להתיישר לפי האג'נדה שלך. קחי את מיט רומני, שפעם היה מאוד מתון, כמעט דמוקרט, האמין במלחמה בהתחממות הגלובלית ובזכות האשה להפלה, והיום הוא כל כך קיצוני בימין שאי אפשר אפילו לזהות אותו".

 

איפה התקשורת שתהפוך את השולחן? הרי הוציאו פה את הדמוקרטיה למכירה פומבית.

"התקשורת רוצה מירוץ סוסים, זה כל מה שמעניין אותה".

 

קמפיין הבחירות של אובמה משיב מלחמה

 

לפני שבוע התחיל הקמפיין של אובמה להתייחס, לראשונה, לאחים קוך באופן ישיר. מנהל הקמפיין, ג'ים מסינה, שלח אימייל לרשימת התפוצה בת 13 מיליון המכותבים, שבו סיפר כי רומני עומד לנאום בכנס של "אמריקאים למען שגשוג". "זה ארגון שהוקם וממומן בידי האחים קוך", כתב מסינה, "אותם אחים שהספקולציות שלהם מובילות לעלייה במחירי הדלק, שמימנו את תנועת מסיבת התה הקיצונית והתחייבו להשקיע 200 מיליון דולר כדי להרוס את הנשיא. אז רגע לפני שרומני עולה לבמה להתחבק עם שני אנשים שהאובססיה שלהם היא להפוך את ברק אובמה לנשיא של קדנציה אחת, בואו נזכור מה רומני אמר לתומכים שלו יום אחרי הניצחון בפריימריז בפלורידה: 'הדבר היחיד שחשוב בבחירות האלה הוא לנצח את ברק אובמה'". לאימייל התלוותה כמובן בקשה לתרומה לקמפיין.

 

מפגינים של "מסיבת התה" בוושינגטון. "לא מגלים לאנשים שזאת תנועה עממית שממומנת על ידי מיליארדרים של נפט" מפגינים של "מסיבת התה" בוושינגטון. "לא מגלים לאנשים שזאת תנועה עממית שממומנת על ידי מיליארדרים של נפט" צילום: איי פי

 

יום לאחר מכן קיבל מסינה מכתב זועם מפיליפ אלנדר, הממונה על יחסי הציבור של האחים קוך, שהכחיש כמובן את כל ההאשמות, טען כי "אמריקאים למען שגשוג" הוא ארגון של אזרחים שמיישמים את זכותם הדמוקרטית, והוסיף כי "מטריד מאוד לראות קמפיין נשיאותי מסמן אזרחים רגילים וחברות מסחריות כמטרה. אנחנו מקווים שהנשיא יחשוב להבא פעמיים לפני שיאשר מכתב כזה, ויחשוב איך הגישה הזאת מתנגשת עם החוקה האמריקאית וחופש הביטוי". עברו יומיים וביום רביעי שעבר הזמין חשבון הטוויטר הרשמי של אובמה את 12.7 מיליון העוקבים שלו לחתום על עצומה שתדרוש מהאחים קוך לחשוף את רשימת התורמים שלהם, כדי להוכיח כי "אמריקאים למען שגשוג" הוא אכן ארגון שמורכב מ"עשרות אלפי אזרחים רגילים", כטענתם.

 

לפני חודשיים הודיע הקמפיין של אובמה כי בלית ברירה הוא מתכוון להתחיל לנצל גם הוא את פסיקת סיטיזנס יונייטד, אף שהנשיא עדיין מבקש מהקונגרס למצוא דרך לבטל אותו. ההחלטה באה לאחר שבמטה שלו בשיקגו הבינו מול אילו כמויות של כסף יצטרך להתמודד, ועם כל הכבוד למיליוני התרומות הקטנות שהוא מקבל - הוא לא יכול לבוא עם סכין לקרב אקדחים. "הוא לא ייתן להם לקנות את הבחירות", אומר וולף, "אבל בשביל זה אין לו ברירה אלא לשחק את אותו משחק, מה שהופך את הכל לדוחה עוד יותר. העניין הוא שהמפלגה הרפובליקנית נשלטת היום לגמרי מבחוץ. החל בגרובר נורקוויסט, אדם פרטי שלא נבחר לשום דבר אבל המפלגה כולה חתמה על האמנה שלו שאוסרת העלאת מסים, דרך מגישי רדיו קיצוניים כמו ראש לימבו, ועד הכסף של האחים קוך. הם מנסים לשים בובה שלהם בבית הלבן, ויש להם הרבה מאוד כסף בשביל לעשות את זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x