רוצים להתקבל לעבודה? תנו את הסיסמה לפייסבוק
הטרנד החדש בשוק העבודה: חברות לא מסתפקות בשאלות הרגילות - ומציבות בפני המועמדים דרישות מפתיעות. פייסבוק לא מרוצה מכך
כשרוב האנשים הולכים לראיונות עבודה, הם מצפים לשאלות הרגילות על האישיות והניסיון שלהם, או במקרים מסוימים להגשת רשימת המלצות ממעסיקים קודמים. אבל לאחרונה החלה אופנה חדשה בשוק העבודה המתאושש של ארה"ב שמפתיעה לא מעט מהמרואיינים.
בניסיון לסנן את המוני מחפשי העבודה,
מאז הפכו הרשתות החברתיות לחלק אינטגרלי מהחיים, נוהגים מעסיקים דבר שבשגרה לבדוק פרופילים של מועמדים בפייסבוק ובטוויטר; לכן, משתמשים רבים חוסמים גישה לזרים. על מנת לעקוף את ה"בעיה", ישנן חברות שבמקום לבקש את סיסמת הפייסבוק נוקטות אמצעים אחרים כגון דרישה לצרף את מנהל משאבי האנוש לרשימת החברים ברשת החברתית או להיכנס לחשבון המשתמש במהלך ראיון העבודה.
בנוסף, ישנם מועמדים המתבקשים לחתום עם הקבלה לעבודה על הסכם אי-השמצה שלפיו הם מתחייבים לא לפרסם ביקורת על המעסיק ברשתות חברתיות.
מעסיקים טוענים שהם מחפשים חומר היכול להצביע על אי התאמה למשרה, כגון צילומים בלתי הולמים, חברויות עם קטינים או התנהגות פלילית. ישנן חברות המשתמשות בתוכנות צד שלישי כדי לבדוק פרופילים של מועמדים; ויתרה מזאת, ישנן חברות המפרסמות משרות דרך עמודי פייסבוק, כך שעל מנת להיכנס לשאלון העבודה על המועמד לאפשר לתוכנת צד שלישי גישה לפרופיל שלו כדי לאסוף עליו מידע.
אמנם מסירת פרטי כניסה לפרופיל פייסבוק מהווה הפרה של תנאי השימוש של הרשת החברתית, אך לתנאים אלו אין תוקף משפטי ומשפטנים טוענים שזהו שטח אפור למדי מבחינת החוק. משרד המשפטים האמריקאי טוען שכניסה לרשת חברתית בניגוד לתנאי השימוש מהווה עבירה פדרלית, אך במהלך שימוע בקונגרס שנערך לאחרונה בנושא, אמר המשרד שאין בכוונתו להעמיד לדין את מבצעי העבירה.
בפייסבוק התייחסו לנושא בהודעה שמסרו, ובה הביעו חוסר שביעות רצון מדרישותיהם של המעסיקים. לדברי הרשת החברתית, הן "חותרות תחת הציפיות של המשתמש וחבריו לפרטיות ולאבטחה". הרשת החברתית אף הזהירה כי מהלכים מסוג זה עלולים לגרור צעדים משפטיים. טוויטר, מצדה לא פרסמה תגובה.